POLITIČKA SURADNJA

HSLS na izbore izlazi u koaliciji s HDZ-om, otkrili na čemu će ustrajati u Saboru

Dariju Hrebaku žao je što centar na ove parlamentarne izbore izlazi samostalno: ‘Stranke su ponovno odlučile da glasovi budu bačeni‘
Dario Hrebak
 Goran Mehkek/Cropix

HSLS na parlamentarne izbore u I. i II. izbornoj jedinici izlazi u koaliciji s HDZ-om, rekao je u četvrtak predsjednik i kandidat HSLS-a u II. izbornoj jedinici Dario Hrebak, dodavši da će stranka u Hrvatskom saboru ustrajati na financijskoj transparentnosti gradskih uprava.

Na konferenciji za medije u Zagrebu, s temom "HSLS donosi transparentnost u Hrvatski sabor", Hrebak, koji je i gradonačenik Bjelovara, rekao je da je Grad Split objavio svoja financijska izvješća, pridruživši se time Bjelovaru, Osijeku i drugim hrvatskim gradovima u transparentnosti.

Naglasivši da će njihova stranka i ustrajati najviše na tom pitanju, pozvao je sve gradove da izvješća daju građanima na uvid i time pokažu da su transparentni.

- Meni je žao što centar na ove izbore izlazi samostalno. Centralne stranke su ponovno odlučile da budu bačeni glasovi, a i mi smo nažalost 2011. bili u takvoj situaciji, ali novi sustav ne pomaže strankama centra da uspješno same mogu proći izborni prag pa da bar jedan dio programa za koje se zalažu isporuče biračima - rekao je Hrebak.

Kandidat HSLS-a u I. izbornoj jedinici Darko Klasić pozvao je Grad Zagreb da objavi svoje financijska izvješća te se tako pridruži drugim hrvatskim gradovima koji su to učinili.

Poručio je da o ukupnim financijskim obavezama Grada - o kreditima, zajmovima, vrijednosnim papirima, jamstvima i suglasnostima, kao i o obvezama trgovačkih društava i proračunskih korisnika, moraju biti informirani i građani.

Grad Bjelovar razvio je prije više od godinu dana besplatnu aplikaciju putem koji svi građani imaju transparentan uvid u isplate iz Proračuna Grada Bjelovara, uključujući isplate pravnim i fizičkim osobama, kao i troškove poput, primjerice, dnevnica svih zaposlenika Grada. Projekt pod nazivom "Grad Bjelovar - najtransparentniji grad u Hrvatskoj“, predstavili su u svibnju 2019. u Zagrebu bjelovarski gradonačelnik Dario Hrebak i Vuk Vuković iz Instituta sinergije znanosti i društva, koji je i izradio aplikaciju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 12:49