KANDIDATI ZA IZBORE

IDS: ‘Postignuća Istre u poljoprivredi podijelit ćemo s ostatkom zemlje‘

‘Želimo jačati ekološku proizvodnju hrane, promicati digitalne kanale prodaje lokalnih proizvođača i OPG-ova‘
Tulio Demetlika
 Danijela Peracic/Cropix

IDS-ovi kandidati na predstojećim parlamentarnim izborima Tulio Demetlika i Emil Daus poručili su u utorak kako će Istra, koja je i u poljoprivredi ispred dugih županija, svoja postignuća podijeliti s ostatkom zemlje.

"Istra je u poljoprivredi zaista korak ispred drugih. Već petu godinu zaredom najbolja je svjetska maslinarska regija, među deset je najboljih svjetskih vinskih destinacija, a prva je uvela oznaku kvalitete IQ - Istrian Quality - s ciljem jamstva kvalitete, lokalnih proizvoda i promicanja regionalnog identiteta", rekao je Daus na predstavljanju ključnih točaka IDS-ova programa vezanih uz poljoprivredu, gospodarstvo i razvoj.

Istaknuo je da znanje i iskustvo u poljoprivredi Istra želi podijeliti s ostatkom zemlje budući da se s jačanjem poljoprivrede jača i vlastita sigurnost, prerađivačka industrija, turizam i cjelokupno gospodarstvo.

Po njegovim riječima, u sljedećih nekoliko godina, IDS želi aktivirati neobrađeno poljoprivredno zemljište pojednostavljenom procedurom dodjele državnog poljoprivrednog zemljišta stvarnim poljoprivrednicima, poticati udruživanja poljoprivrednika i okrupnjivanja poljoprivredne te ekološke proizvodnje i tehnološkog unapređenja putem posebnih poreznih olakšica.

Želimo jačati ekološku proizvodnju hrane, promicati i poticati digitalne kanale prodaje lokalnih poljoprivrednih proizvođača i OPG-ova posebnim mjerama te digitalizirati i automatizirati poljoprivrednu proizvodnju ulaganjem milijardu kuna godišnje, istaknuo je.

Kandidat IDS-a Tulio Demetlika osvrnuo se na gospodarski razvoj Istre i Hrvatske, naglasivši da će se samo zemlje koje imaju stabilnu gospodarsku situaciju moći oduprijeti izazovima koji nas čekaju, a Hrvatska je, dodao je, danas na dnu gotovo svih ekonomskih ljestvica.

Demetlika: Preduvjet gospodarskog oporavka je decentralizacija

"Preduvjet gospodarskog oporavka i napretka je decentralizacija koja je bila jedan od naših uvjeta za partnerstvo s Restart koalicijom", rekao je Demetlika te istaknuo kako Istra prednjači u gospodarstvu.

Istra je, rekao je, hrvatski rekorder po udjelu malih i srednjih poduzetnika, ima čak 23 posto viši BDP od hrvatskog prosjeka, za trećinu nižu stopu nezaposlenosti, a istarski su gradovi među najboljima u Hrvatskoj po pitanju kvalitete života i poslovanja.

"Kad govorimo o turizmu, Istra ostvaruje čak trećinu svih prihoda u turizmu, rekorderi smo u turističkim rezultatima s više od 25 milijuna noćenja, a Istra je proglašena najboljom auto i kamping destinacijom u Europi", naveo je Demetlika.

Izvijestio je da će se IDS u narednom mandatu boriti za smanjivanje fiskalnih davanja kroz pojednostavljivanje poreznog sustava i ukidanje parafiskalnih nameta, oslobođenje poreza i doprinosa za novootvorena radna mjesta u gospodarstvu na rok od dvije godine te uvođenje poreznih olakšica umjesto klasičnih subvencija.

Osim toga, borit će se za smanjenje PDV-a u turizmu, stavljanje u funkciju napuštene bivše vojne zone, nove investicije s visokom dodanom vrijednošću kroz novi zakon o poticanju investicija, skraćeno radno vrijeme sufinancirano radnicima, obrazovanje za suvremeno tržište rada, isplatu plaća u kriznim situacijama iz posebnog fonda te razvoj poduzetničke infrastrukture i potpore novim poduzetnicima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 07:30