MORANA FORETIĆ

Ispovijest žene koja je dobila napad panike na SDP-ovoj presici: Ja vam zapravo nisam članica...

Iako je bila predstavljena kao predsjednica SDP-ova Savjeta za kulturu i medije, zapravo nikada nije bila imenovana na tu dužnost
Morana Foretić
 Jure Miskovic/Cropix

Kazališna redateljica i scenaristica Morana Foretić, koja je u petak tijekom predstavljanja programa za kulturu i kreativne industrije Restart koalicije doživjela napad panike, iako je bila predstavljena kao predsjednica SDP-ova Savjeta za kulturu i medije, što je objavljeno i u vijesti na njihovim službenim stranicama, zapravo nikada nije bila imenovana na tu dužnost, doznajemo u SDP-u.

Logičan odabir

Foretić je usto gostovala u emisiji “N1 Fokus” gdje se predstavila kao “obična građanka” i “nezadovoljna simpatizerka lijevih opcija”, a da ni N1 televizija, ni agencija koja za njih radi fokus grupe, kako tvrde, nisu imale pojma da je ona zapravo povezana sa SDP-om. Morana Foretić nije članica stranke, ali je na funkciji zamjenice predsjednice SDP-ova Savjeta za kulturu. Budući da je predsjednica Katarina Krpan nedavno dala ostavku iz osobnih razloga, netko je ispred stranke i koalicije trebao predstaviti program za kulturu. Kako je Foretić zamjenica, bilo je logično da ona to napravi, ali zbog napadaja panike to nije dobro ispalo.

Nakon što je video postao viralan, doznalo se i da je sudjelovala u “N1 Fokusu”.

Ispunila upitnik

Jedno od pitanja koje je novinar N1 televizije Hrvoje Krešić postavio bilo je i je li predsjednik Davor Bernardić vođa, odnosno da dignu ruku u zrak svi koji tako misle. Nitko nije digao ruku, pa ni Foretić. S N1 televizije i agencije koja je za njih birala sudionike fokus grupe jučer su priopćili kako svi zainteresirani za sudjelovanje u emisiji ispunjavaju upitnik u kojem ih se, između ostalog, pita i jesu li članovi političkih stranaka.

“Gospođa Foretić je odgovorila da nije. Predstavila se kao nezadovoljna simpatizerka lijevih opcija, općenito nezadovoljna ne samo stanjem u državi, nego i lijevim političkim opcijama. Prilikom same emisije u kojoj smo ispitivali stavove nezadovoljnih građana Foretić je istaknula vlastito nezadovoljstvo te u nekim trenucima izrazila simpatiju prema drugim, novim lijevim političkim opcijama. Nakon što smo je vidjeli na konferenciji za medije SDP-a, kontaktirali smo je i pitali o čemu se radi. Objasnila nam je da i dalje nije članica stranke”, priopćili su s N1.

Morana Foretić, koja je viša stručna suradnica u KNAP-u i radila je na brojnim manjim kulturnim projektima, za Jutarnji tvrdi kako nije članica stranke, nego simpatizerka te kako je bila upitana na N1 televizija je li simpatizerka neke stranke i da je rekla da je, ne preciziravši koje.

Neugodno iskustvo

- Kada su pitali za Davora Bernardića je li lider, nisam digla ruku i time sam samo pokazala što mislim. Nisam članica stranke, nego simpatizerka i mogla sam sudjelovati u istraživanju na N1. A kada je riječ o predstavljanju programa, bila sam pozvana jer je predsjednica dala ostavku, što ja nisam znala. S obzirom na to da mi je jako stalo do kulture, mislila sam da sam sposobna predstaviti program. Dogodilo mi se prvi put da sam imala napadaj panike i mogu reći da je to za mene bilo jako neugodno iskustvo. Jako mi je žao što se to dogodilo i osjećam odgovornost zbog toga - poručila je Foretić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 22:49