KOMENTIRALI ŠKORU

MATIĆ ‘Slušao sam krike silovanih žena...‘ MARIĆ ‘Cijeli sam život okružen ženama, treba paziti‘

Matić: ‘Snažno podržavam reakciju na Škorinu izjavu‘; Marić: ‘Teorija da žrtva strašnog zločina nešto mora potpuno je kriva‘
Predrag Matić, Zdravko Marić
 CROPIX

Nositelj liste Restart koalicije Predrag Fred Matić se u gostovanju na N1 televiziji osvrnuo na izjave čelnika Domovinskog pokreta Miroslava Škore o silovanim ženama i pravu na pobačaj. Govorio je o tome prilikom sučeljavanja s nositeljem HDZ-ove liste Zdravkom Marićem.

- Snažno podržavam reakciju na Škorinu izjavu. SDP snažno podržava stavove o pravu žena. Nije to teška stvar, član sam Odbora za rodnu ravnopravnost i prava žena, stvari koje govore Markić i Škoro ne stoje u društvu 21. stoljeća i zato je ženska reakcija primjerena. Čudi me da nije žešća. Bio sam u logoru, slušao sam krike žena koje su bile silovane, vidio sam smrt, patnje ljudi, ali krici silovanih žena i danas mi zvone u glavi. Gospođa Kolinda Grabar-Kitarović je licemjerna osoba koja je ovaj put pokazala prst Škori ne mareći da je to potpora ženama, nego da pripomogne HDZ-u, rekao je Matić za N1 i dodao da je SDP izašao s prijedlogom zakona koji olakšava pobačaj te da će se raditi o još liberalnijem zakonu.

HDZ-ov Zdravko Marić je rekao da se radi o osjetljivoj temi, no da je jedno od najgorih kaznenih djela zločin nad ranjivim skupinama poput žena i djece.

- Bilo kakva opravdanja ne mogu naći. S jedne strane reakcija pojedinih žena na izjavu gospodina Škore je takva, i one su bile isprovocirane. Ne bih ulazio u komentare, svatko snosi odgovornost za izgovorenu riječ. Osobno nikad nisam koristio takvu vrstu verbalne ili neverbalne komunikacije, to je pravo pojedinca. Cijeli sam život okružen ženama, oko takvih teških tema treba paziti, birati svaku riječ. Teorija da žrtva takvog strašnog zločina nešto mora, potpuno je kriva, svi nešto moraju osim žrtve. Žrtva mora imati poštovanje i najviše bih stavio naglasak na prevenciji. Treba biti izuzetno oprezan, vagati svaku riječ i kad u javni prostor prodre neoprezna izjava, naravno da podrazumijeva lavinu opravdanih reakcija žena, rekao je Marić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. travanj 2024 02:01