ZLATKO HASANBEGOVIĆ

‘Miroslav Škoro je sve objasnio. Nema potrebe za stvaranjem moralne panike‘

‘Ja načelno odbijam sudjelovati u banalnoj i trivijalnoj raspravi o tako važnom pitanju‘, poručuje Hasanbegović
Zlatko Hasanbegović u Dnevniku Nove TV
 Anton Perović

Zlatko Hasanbegović udarno je lice Domovinskog pokreta u prvoj izbornoj jedinici, Gradu Zagrebu. Zašto misli da može dobiti glasove Zagrepčana otkrio je u razgovoru s reporterkom Dnevnika Nove TV Sabinom Tandarom Knezović.

Prvi na listi Domovinskog pokreta u gradu Zagrebu je Zlatko Hasanbegović kojeg su građani upamtili po tome da je naziv trga Maršala Tita promijenio u Trg Republike Hrvatske. Hasanbegović je za Dnevnik Nove TV kaže da on na parlamentarnim izborima u prvoj izbornoj jedinici zastupa ''konkretan nacionalno-politički program''.

- Moje političko djelovanje građanima je poznato. Hrvatskoj su potrebne korjenite promjene, sistemske. Majka svih promjena je promjena izbornog zakona jer on je preduvjet za dobivanje autentičnog političkog predstavništva u Hrvatskom saboru, da se ne događa ovo gaženje izvorne biračke volje koje je obilježilo vladavinu gospodina Andreja Plenkovića, kazao je.

Kada je riječ o Zakonu o obnovi Zagreba kaže da je to bilo ''predmet kvazi aktivizma i različitih oblika demagogije''. '

- To je jedna ozbiljna tema. Naravno da je zakon poželjan, ali budimo iskreni – za ono što je potrebno Zagrepčanima oštećenima u potresu u krajnjoj liniji nije ni potreban novi zakon i dosadašnji okvir omogućuje postupanje u tom slučaju. Kod nas nije problem zakona, nego problem nesposobnosti političkih elita u provedbi tog zakona, smatra Hasanbegović.

Komentirao je i izjavu Miroslava Škore koja je podigla prašinu u javnosti nakon što je šef Domovinskog pokreta rekao da se žena, ako zatrudni nakon silovanja, treba s obitelji dogovoriti što učiniti.

- Gospodin Škoro je objasnio što je pod time mislio. Ja načelno odbijam sudjelovati u banalnoj i trivijalnoj raspravi o takvom važnom pitanju zakonskog reguliranja pitanja pobačaja, što je obveza koju je Ustavni sud propisao. U roku od dvije godine gospodin Plenković, predan svom autentičnom demokršćanstvu po tom pitanju nije ništa učinio. To je osjetljivo pitanje koje ima moralnu, pravnu, religiju, etičku pozadinu i u tome se ne može raspravljati u formatu dnevno-političkih rasprava, poručio je. Dodaje da je to načelno stav stranke.

- Zastupamo zaštitu života od začeća do smrti. Imamo činjenicu da sada postoji zakonsko pravo na pobačaj do 10. tjedna. S jedne strane imamo pravilo i načelo, a s druge iznimke. Zakonodavac prije donošenja zakona mora pristupiti ozbiljnoj raspravi i nema potrebe stvarati moralnu paniku i pristupati različitim celebrity kampanja, poručuje Hasanbegović.

Na pitanje mijenja li on često strane u politici, s obzirom na to da je bio i u Andreja Plenkovića i uz Milana Bandića, a sada je u Domovinskom pokretu s Miroslavom Škorom, Hasanbegović odgovara da je njegovo političko polazište ''potpuno isto''. ''Politička partnerstva nisu sama sebi svrha, nego legitiman instrument ostvarivanja političkog cilja, zaključio je Zlatko Hasanbegović u Dnevniku Nove TV.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 21:49