POLITIČKA PLATFORMA

Možemo!: Pravosuđe je rak rana hrvatskog društva, sudstvo mora biti odgovorno

‘U fokusu reforme pravosuđa treba biti uspostava odgovornosti sudske vlasti prema društvu i struci.‘
Tomislav Tomašević
 Ranko Suvar/Cropix

Politička platforma Možemo! predstavila je u četvrtak program kojim želi uspostaviti veću odgovornost sudske vlasti jer je, kao su ocijenili, pravosuđe rak rana hrvatskog društva, a građane smeta neefikasnost pravosuđa i nejednakost pred sudovima.

Tomislav Tomašević (Možemo!) je kao primjer za to naveo slučaj poduzetnika Tomislava Horvatinčića.

"Iako je osuđen na gotovo pet godina zatvora, nije proveo ni jedan dan u zatvoru, nego se navodno liječi. Kažem navodno budući da je jučer viđen upravo na Cvjetnom trgu kako šeta, pije kavu", rekao je Tomašević i podsjetio da je Horvatinčiću nakon više sudskih postupaka, dosuđena zatvorska kazna od četiri godine i 10 mjeseci zbog izazivanja pomorske nesreće u kojoj je 2011. poginuo talijanski bračni par Salpietro.

Smatra da je upravo Horvatinčić paradigma hrvatskog pravosuđa i jedan od razloga zašto su ljudi bijesni na presude i zašto smatraju da ih kroje politički i ekonomski moćnici.

Uz to, rekao je i da se Bandićevi gradski zastupnici "rukama i nogama" bore da se kod imenovanja za ravnatelje gradskih ustanova ne treba imati uvjerenje o tome da se ne vodi kazneni postupak.

Tomašević smatra da će rezultati anketa biti dobri u prvoj, šestoj i sedmoj izbornoj jedinici gdje imaju trend rasta te da će imati više mandata od Bandića.

Benčić: U postizbornim pregovorima "na stolu" će biti reorganizacija pravosuđa

Na konferenciji za novinare koalicije stranaka Možemo!, Nova ljevica, Radnička fronta, ORaH, Zagreb je naš! i Za grad, Sandra Benčić (Možemo!) je istaknula da u fokusu reforme pravosuđa treba biti uspostava odgovornosti sudske vlasti prema društvu i struci.

Autonomija sudstva sada se shvaća kao autonomija od odgovornosti, rekla je i dodala kako se zalažu za to da unutar Državnog sudbenog vijeća postoji stegovni sud koji ima ovlasti procesuirati suce koji postupaju i koruptivno i arbitrarno, kao što se dogodilo, navodi, u slučaju Thompsona i pokliča "Za dom spremni" pred Visokim prekršajnim sudom kada je, rekla je, sud donio neustavnu odluku u nezakonitom sastavu.

Nadalje, traže da se jedna petina sudaca ne bira karijerno, već kao kolateralni suci, odnosno one kojima to nije početna karijera, ali su vrhunski pravni znanstvenici i odvjetnici. Kroz reformu predviđaju i da DSV bude neovisno od politike, ali i transparentnost rada sudskih vijeća te više otvorenih javnih rasprava.

Zalažu se i za digitalizaciju pravosuđa te da se u njega vrate neke privatizirane funkcije, poput ovršnih postupaka.

Istaknula je da će kod postizbornih pregovora "na stolu" sigurno biti pitanje reorganizacije pravosuđa i sustav odgovornosti sudaca.

Zorislav Antun Petrović (ORaH) izvijestio je da najnovije Eurostatovo istraživanje iz svibnja pokazuje da u Hrvatskoj 52 posto građana smatra da je u pravosuđu uobičajeno davanje i primanje mita, dok njih 70 posto smatra da se korupcija loše procesuira zbog čega je, navodi, svega devet posto građana spremno prijaviti korupciju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 03:22