OŠTRA KRITIKA

Mrsić: ‘HDZ zanemaruje zdravlje građana zbog izbora, a Plenković iskazuje Sanaderovu bahatost‘

Građanima je poručio da 5. srpnja zaokruže odgovorne kandidate koji mogu mijenjati truli politički sustav
Mirando Mrsić
 Bruno Konjevic/Cropix

Koalicija demokrata i laburista u utorak je predstavila izborni plan za oporavak javnoga zdravstva upozorivši da u situaciji ponovnog rasplamsavanja koronaepidemije HDZ zanemaruje zdravlje građana zbog izbora, a premijer Andrej Plenković "iskazuje Sanaderovu bahatost".

- Predsjednik HDZ-a Andrej Plenković, odbijajući samoizolaciju nakon druženja s tenisačima u Zadru, pokazao je bahatost kakva nije viđena još od Ive Sanadera te zaslužio kaznu hrvatskih građana i gubitak izbora - istaknuo je predsjednik demokrata Mirando Mrsić na konferenciji za novinare ispred nedovršene sveučilišne bolnice u Blatu.

Mrsić: 'Milanović treba raspustiti stranački obojen Nacionalni stožer'

Mrsić, koji je prvi na koalicijskoj listi u 1. izbornoj jedinici, oštro je kritizirao način na koji je Vlada vodila zdravstvo tijekom prvog vala epidemije neselektivno blokirajući zdravstveni sustav na dva mjeseca, da bi se nakon toga raspisali parlamentarni izbori na koje vjerojatno neće moći izaći korisnici domova za starije i pacijenti u bolnicama.

Ponovno je pozvao i predsjednika Zorana Milanovića da raspusti "stranački obojen" Nacionalni stožer civilne zaštite i imenuje novi, nestranački i stručni epidemiološki stožer kako bi se zaštitilo zdravlje nacije od opake bolesti.

- Na taj način ćemo moći i gospodarstvu mudrije pristupati. S turizmom ove godine ne možemo računati. Trebamo se okrenuti prema stvaranju žilavog gospodarskog sektora - poručio je Mrsić referirajući se na Eurostatove podatke po kojima je kupovna moć prosječnog hrvatskog građanina na začelju Europe.

Jedina sigurnost koju Plenković nudi je - sigurna propast

- Siromašni smo bili i prije korone, a bit ćemo još siromašniji s koronom. Pola populacije bit će gladno, a i zdravlje nam je ugroženo. Jedinu sigurnost koju Plenković nudi je sigurna propast - naglašava Mrsić.

Posebno se osvrnuo na povećanje ionako predugih lista čekanja tijekom prvog vala epidemije, što je, po njegovoj ocjeni, stvorilo mogućnost za zloupotrebe neslućenih razmjera.

- Građani su natjerani da za vrlo važne preglede čekaju i više od godinu dana, ili da se zadužuju i skupo plaćaju usluge u privatnim ordinacijama - istaknuo je upozorivši da će zdravstvo pod HDZ-om biti dostupno samo bogatima, ili onima koji imaju dobre veze u HDZ-u, raznim rođacima i zavičajnim klanovima.

- Provest ćemo razdvajanje javnog od privatnog zdravstva. Reformirat ćemo primarnu zdravstvenu zaštitu i bolnički sustav - poručio je Mrsić te pozvao građane da na izborima 5. srpnja izaberu odgovorne kandidate koji mogu mijenjati "truli politički sustav".

Ocijenio je i da nedovršena Sveučilišna bolnica u Zagrebu jasno poručuje da hrvatskom zdravstvu i gospodarstvu treba hitno izlječenje, a politici apsolutni zaokret na izborima.

Nedovršena bolnica u Blatu - simbol propalih projekata Bandića i HDZ-a

Renato Petek, nezavisni zastupnik u zagrebačkoj Gradskoj skupštini i 14. na koalicijskoj listi demokrata i laburista u prvoj izbornoj jedinici, nedovršenu bolnicu ocijenio je simbolom propalih projekata HDZ-a i gradonačelnika Milana Bandića.

Projekt Nove dječje bolnice u Blatu ostao je pusta želja i utopija na kraju grada, istaknuo je Petek te podsjetio kako su prije godinu dana Grad Zagreb i Vlada potpisali pripremni projekt za izgradnju "Nove dječje bolnice" te najavili da će tijekom predsjedanja Hrvatske Vijećem Europe uslijediti veliko finale kako bi se konačno krenulo u realizaciju projekta.

No prije dva tjedna HDZ i stranka Milana Bandića su u rebalansu gradskog proračuna smanjili planirana sredstva za pripremnu dokumentaciju za 85 posto.

- To je dokaz kako su Plenković i Bandić zapeli u blatu novog, gala prezentiranog obećanja, dok su uz njih stajali tadašnja ministrica Žalac i Murganić te resorni ministar Kujundžić koji su obećali da će radovi na bolnici, financirani europskim novcem, krenuti na ljeto 2021. godine - istaknuo je Petek.

Igor Matijevac, povjerenik laburista za Grad Zagreb, upozorio je da hrvatske građane uskoro neće imati tko liječiti ako se hitno ne reformira zdravstveni sustav jer će do 2025. zbog umirovljenja ili iseljenja iz sustava otići 2700 liječnika.

Koalicija demokrata i laburista u suradnji sa strankama Lista za Rijeku i Zeleni savez - Zeleni na parlamentarne izbore 5. srpnja izlaze u svim izbornim jedinicama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 06:29