ŽELE SE VRAĆA

Naši mladi ne preferiraju ni HDZ ni SDP ni Škoru, njihov favorit je - Kerum: Gospođo, mi radimo!

Gospođo, mi radimo! Mladi me cijene zato što sam konkretan i jasan i upućujem poruke mladima - komentirao je Kerum
Željko Kerum
 Dalibor Urukalovic/pixsell/pool/Cropix

Mladi, mahom studenti i srednjoškolci, od kojih će mnogi na parlamentarne izbore izići prvi put, ovih su se dana u anketi jednoga od najutjecajnijeg portala o obrazovanju – srednja.hr – izjasnili o tome kome će na predstojećim izborima dati glas.

Portal je to koji vrlo iscrpno izvještava o svim pitanjima koja muče učenike i studente, a dnevno imaju i po više od 60 tisuća jedinstvenih posjetitelja.

Dakle, od svih ponuđenih utjecajnijih stranaka i koalicija, pa do kategorije "ostali", koje je portal srednja.hr stavio na glasanje, neprikosnoveni pobjednik mladih birača je – Željko Kerum sa svojom Hrvatskom građanskom strankom.

Pernarov veliki pad

Online anketiranje na tom portalu uglavnom je završilo (uz sporadično javljanje još pokojeg posjetitelja), a sudjelovalo je respektabilnih oko 22,5 tisuća, mahom mladih, čitatelja portala.

Željko Kerum prvi je izbor za gotovo četvrtinu njih, više od 24 posto ili 5404, slijedi HDZ s 4088 glasova (18,15 posto), Restart koalicija s 3956 glasova (17,5 posto) te Domovinski pokret Miroslava Škore s 2550 glasova ili nešto više od 11 posto.

Mladima su se nešto manje uspjeli nametnuti Most te koalicija predvođena strankom Možemo! (obje oko sedam posto), te koalicija Stranka s imenom i prezimenom, Pametno i Fokus (5,13 posto), dok je neslavni pad doživio donedavni "vladar" društvenih mreža i favorit mladih Ivan Pernar, koji sa Živim zidom može računati na skromna 482 glasa (2,14 posto).

'Prepoznatljiv je'

Čime je Željko Kerum, koji gotovo ni u jednoj anketi ne dobiva prolazno mjesto u Sabor, osvojio mladu populaciju i jesu li oni ozbiljno shvatili online anketu, pitamo glavnog urednika i osnivača portala srednja.hr Marka Matijevića.

– Željko Kerum mladima je prepoznatljiv zbog meme kulture i stranice "Žele se vraća" još iz prijašnje kampanje, ali koja i danas ima 50 tisuća fanova i mnogima je ostala u sjećanju. Oko njega uvijek postoji zezancija i to mlade zabavlja – kaže Matijević.

– Mladi ga ne smatraju opasnošću – dodaje – zabavan je i ima svoj đir, dok se ostale, pa i najveće stranke poput HDZ-a ili Restart koalicije, nisu uspjele toliko približiti mladom čovjeku niti su pokazale da imaju ozbiljne politike za mlade kojima bi ih privukli.

– Oni ništa ne govore, recimo, o pitanjima koje bi mladi razumjeli, kao što je pitanje javnog zdravstva i mladih, na primjer hoće li povećati broj ginekologa za djevojke, o pravu na aparatić za zube do 18 godine i slično – ocjenjuje Matijević, dodajući da se, s druge strane, Pernar "ispucao".

Matijević ne misli da će se rezultati ankete nužno pretvoriti u glasove na izborima te podsjeća na to da Kerum izlazi s listom u svega dvije dalmatinske izborne jedinice (IX. i X.), a pitanje je i koliko će mladi biti motivirani izići na izbore.

'Gospođo, mi radimo!'

Zato je Željko Kerum dao svoje viđenje popularnosti među mladima:

– Gospođo, mi radimo! Mladi me cijene zato što sam konkretan i jasan i upućujem poruke mladima. Stare političke garniture uhljebile su se na funkcijama i državnim jaslama 20, 30, 40 godina. Mladi ljudi žele raditi, zarađivati, profesionalno se baviti svojim zanimanjem, ali zbog njih nemaju šanse ući u svijet rada. Ja san u poslu cili život, radim i stvaram. Iza mene su rive, obale, pozornice, hoteli, vrtići… Ja san to napravija. Ja sam zamajac – objašnjava Kerum i dodaje:

– Poštujem mlade ljude, oni su budućnost Splita, Dalmacije, cile Hrvatske, ali, nažalost, nije im se dalo prostora – kaže Kerum.

On i sestra Nevenka od političkog su djelovanja u Saboru uprihodili deset milijuna kuna koje su plasirali potrebitima, bolesnima, siromašnima, penzionerima, studentima – nabraja Kerum te podsjeća da je osobno donirao 750 tisuća kuna za dvoranu na Ekonomskom fakultetu u Splitu, o čemu svjedoči i tabla iznad te sale.

– To ne može skinuti nitko, ni rektor, ni Ante, ni Mate, ni đava, ni Pava! Moj je život pomagat', ne uzimat' – kaže u svom stilu Željko Kerum.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 08:05