StoryEditor
IPSOS ZA NOVU TV

Novo veliko istraživanje u tri izborne jedinice: HDZ-u i Restartu po 15, Škori 9, Mostu 2 mandata

U usporedbi s prošlim izborima, HDZ je u Slavoniji pao više od 7 posto, a SDP više od 5
Ipsos za Novu TV

HDZ i Restart koalicija potpuno izjednačeni s po 15 mandata, Domovinski pokret Miroslava Škore imao bi devet zastupnika, Most dva, a Narodna stranka - Reformisti Radimira Čačića jedan, rezultat je ankete koju je za Novu TV provela agencija Ipsos za tri izborne jedinice - treću, četvrtu i petu.

Dnevnik Nove TV donosi istraživanje po izbornim jedinicima pet dana prije nego što će Hrvatska izaći na birališta, a do izborne šutnje objavit će ankete za sve jedinice.

Danas se anketiralo birače u Slavoniji i one na sjeveru Hrvatske. Slavonija je tradicionalno bila HDZ-ov bazen glasova i stranka je tamo prije četiri godine, od 28 zastupničkih mandata, osvojila njih 14. Prema ovom su istraživanju, HDZ je i dalje vodeći, ali popularnost mu nagriza Domovinski pokret Miroslava Škore.

HDZ je prvi izbor anketiranih u IV. izbornoj jedinici, gdje je nositelj liste Ivan Anušić, s podrškom od 31 posto, a odmah iza njega je SDP-ova Restart koalicija, čiju listu nosi Sabina Glasovac, s potporom 24 posto ispitanika. Na trećem je mjestu Domovinski pokret Miroslava Škore sa 16,6 posto, a njegovu listu nosi Škorina sestra Vesna Vučemilović. Oko izbornog praga je Most s podrškom od 4,9 posto.

Rubni mandati

U usporedbi s prošlim izborima, HDZ je pao više od 7 posto, SDP više od 5, a u padu je i Most, koji je na prošlim izborima tamo imao podršku 8,45 posto birača. Kada se ovi postoci pretvore u mandate, HDZ ima pet izglednih mandata, Restart četiri, a DP tri. Za dva rubna mandata bore se HDZ, Most, Restart i DP - najveće šanse imaju HDZ i Most, vladajuća stranka da dobije šesti mandat, a Most prvi.

U V. izbornoj jedinici, gdje se bore Zdravko Marić (HDZ) i Ivan Penava (DP), HDZ ima 33,4 posto, Domovinski pokret 22,4%, a Fred Matić, predstavnik Restart koalicije 15 posto. Most prelazi prag sa 6,9 posto. U značajnom su padu obje velike opcije. Prije četiri godine HDZ je ovdje osvojio čak 47,11 posto i 8 mandata, SDP 25,22%, a Most je 2016. osvojio 8,5%.

Čačić prelazi prag

Prema ovoj anketi, HDZ ima šest mandata, Škoro četiri, Restart tri, a Most jedan. Za 14., zapravo rubni mandat, bori se Restart, a ako ga izgubi i završi na dva mandata, mogao bi ga dobiti HDZ ili Domovinski pokret. Prije četiri godine SDP je tu osvojio četiri mandata.

Sjever Hrvatske tradicionalno je sklon ljevici. Tako je i sada. Restart koalicija prvi je izbor anketiranih i osvaja 36,7%, slijede HDZ sa 17,5 posto te DP sa 10,7%. U ovoj izbornoj jedinici, ako je suditi prema anketi, SDP-ova koalicija bilježi ogroman pad. Prije četiri godine SDP-ova je koalicija ovdje imala 52,6% glasova, a pada i HDZ, koji je u ovoj izbornoj jedinici 2016. osvojio 24,7%.

Kada se postoci ankete pretoče u mandate, Restart koalicija ima sedam sigurnih mandata, HDZ tri, a DP jedan. No, još su tri liste oko izbornog praga, i to Reformisti Radimira Čaćića sa 5,4 posto te HNS koji ima samo 3,5 posto, jednako kao i Most. Tri su granična mandata za koja se bore te tri liste. Ako ne uspiju prijeći prag, na dodatni mandat vrebaju HDZ, Restart i DP.

Najizglednije je da Restart dobije osmi mandat, DP još jedan, a i da Reformisti osvoje jedan mandat u svojoj bazi.

Istraživanje se radi telefonski na 500 ispitanika po izbornoj jedinici, od 27. lipnja do 2. srpnja, pogreška uzorka je plus/minus 4,4 posto, a na prosječnom broju birača po izbornoj jedinici plus/minus 5,23 posto.

Dakle, riječ je o velikoj pogrešci i velikom broju neodlučnih, kojih prema anketi ima 10 poto.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. srpanj 2020 19:51