IZBORI U RUJNU

Ostojić odgovorio na ključno pitanje - zašto cijelo Predsjedništvo SDP-a nije dalo ostavku?

SDP je danas održao konferenciju za medije na kojoj je o aktualnoj političkoj situaciji u toj stranci
 Ranko Šuvar/Cropix

SDP je danas održao konferenciju za medije na kojoj je o aktualnoj političkoj situaciji u toj stranci nakon lošeg rezultata na izborima govorio potpredsjednik stranke Rajko Ostojić.

- Znate da je naš predsjednik prenio sve svoje ovlasti na zamjenika Zlatka Komadinu, koji će voditi izborni proces u SDP-u. Mi smo jučer imali sastanak i na njemu smo dogvorili i već jučer sazvali Glavni odbor za subotu, 18.7. Svi su dobili SMS poruku za 18.7. Par dana prije će dobiti materijal, dnevni red sa svim popratnim analizama.

Dogovorili smo da će sastanak Predsjedništva biti sljedeći tjedan. Bit će pozvana i sva četiri suspendirana člana. Njihova suspenzija ističe ovih dana. Načelni stav nas u Predsjedništvu je da treba organizirati izbore što je prije moguće i to ćemo predložiti Glavnom odboru - da izbori budu negdje iza Velike Gospe, ali da ciljni datum bude subota ili nedjelja 26. ili 27. rujna.

Odredi se datum i mjesec dana prije se organizira sve moguće predradnje. Analizu izbora ćemo napraviti i prezentirati na Predsjedništvu i Glavnom odboru. Ondje očekujemo raspravu.

Je li trebalo cijelo Predsjedništvo dati ostavku?

- Jasno smo o tome razgovarali, svi koji su sudjelovali u izbornom procesu se osjećaju odgovornima, ali organi i tijela stranke moraju voditi izborni proces. Nećemo ga zatezati. Rezultati su loši i organizirat ćemo izbore novog čelništva. Kod nas se to bira drugačije nego u drugm strankama: mi idemo korak naprijed: svi članovi Predsjedništva, Glavnog odbora se biraju jedan čovjek jedan glas, poštujući rodnu ravnopravnost, ne samo predsjednik, zamjenik i potpredsjednici.

Hoćete li se vi kandidirati?

Ja se sigurno neću kandidirati za predsjednika stranke, a hoću li za drugu funkciju, ćemo razgovarati. Važno je da tranzicijsko razdoblje prođe mirno. Napravio sam analizu svoje izborne jedinice, 2. izborna jedinica je 'jedinica smrti'. Od 4. zagrebačke je zadnjih nekoliko izbora bila najgora, uvijek zadnja. Ove godine je najbolja, prva. Ne veseli me to, tužan sam zbog toga, ali je to činjenica: od 10. , druga je treća po redu. Ona je pala, ali su pali i neki drugi. Dobili smo tamo 4 mandata, peti nam je otišao za nekoliko stotina glasova. Rezultati nisu dobri, ali smo sa začelja SDP-ovih jedinica došli na 3. mjesto.

Hoće li stranku i dalje voditi isti ljudi?

- To će odlučiti naše članice i članovi. Izborni rezultat je loš u svim izbornim jedinicama. U svim izbornim jedinicama smo pali. Tko će se iz Predsjedništva kandidirati za koju funkciju će biti njihova odluka, a biraju ih samo članovi SDP-a, nikakva konvencija, skupština, nego samo članice i članovi, oni znaju tko je radio za stranku, tko nije... ne može biti demokratičnije.

Hoće li biti grupacija?

Ja sam podržavao Bernardića i nisam zažalio. On je bio odličan na sučeljavanjima, šteta da taj svoj talent nije realizirao prije 3-4 godine ali to je činjenično stanje. Ono što se moramo jasno zamisliti je činjenica koju je dokazala izlazna aketa o fokusu naših birača. Mi imamo najstarije birače iz urbanog dijela i to je bila moja ideja prije par godina kad sam podržao Bernardića, on je kao mlad čovjek svojim primjerom mogao povući mlade birače. Moramo razmišljati da naše poruke očito nisu došle do naših birača. Ne želim se pravdati, ali činjenica je da, što je manje birača, to je više mandata za HDZ. Izašlo je svega 46 posto birača. To je odgovornost svih nas, kaže Ostojić.

Osvrnuo se i na činjenicu da su suspendirani članovi Predsjedništva SDP-a dobili najviše preferencijalnih glasova.

- To je isto poruka. Povijest se ponavlja. Sjetite se Tonina Picule kad je bio na začelju liste za EU izbore a dobio 150.000 glasova. Prošle godine je bio prvi na listi, a nije dobio toliko. Mi smo subjektivni, tražimo objektivnu analizu i na tome radimo. Ja sam svojim preferencijalnim glasovima zadovoljan, drago mi je da sam pobijedio Bandića, Škoru, Raspudića, žao mi je da sam izgubio 5. mandat... Ali sve u svemu je to loše. Mislim da moramo promijeniti poruke našim biračima, biti agresivniji, jasniji, točnijim i na tome će novi predsjendik ili predsjednica raditi.

Koliko će biti teško do lokalnih izbora vratiti povjerenje birača?

- Zato žurimo sa izborima. Mi smo izgubili 220.000 glasova. Neke druge opcije su dobile glasove, zato žurimo jer se moramo pripremiti za lokalne izbore, da dobijemo župane, gradonačelnike, načeknike... Nova predsjednica ili predsjednik će davati ritam lokalnim izborima. Na njima se vidi jakost stranke.

Upitan o tome ima li on već favorita za novog predsjednika stranke, Ostojić kaže:

- Osobno nemam favorite. Imena koja se spominju imaju svoj dignitet, uspjeh, neki sada, neki su imali i ranije.To je tekma, mi smo kolege, nitko nije rekao tešku riječ protiv Bernardića, barem ja nisam vidio. On je napravio isto što i Milanović, čak 12 sati ranije. Želimo to organizirati što je moguće prije. Unutarstranaki izbori će proći, nadam se, bez teških riječi, ali argumentirano.

Na čemu će biti fokus pri izboru novog šefa stranke i hoće li biti više od jednog kandidata?

- Mislim da nije demokratično ako nemamo barem dva kandidata. Ali to je osoba koja ima svoju karijeru, profesionalnu i političku, koja ne smije biti kontaminirana aferama, čak i onma koje su nam pakirane, a svima nama se nešto pakira. Važno je da se taj paket makne sa sebe. Osoba koja je dobila nekakve izbore, lokalne, županijske, europske... Ne zaboravite i one prije iz 2012. ili 2013. kada još nije bilo preferencijalnih glasova... To je kombinacija svih tih kriterija. Politika nije znanstvena disciplina i to je šteta. Politika je percepcija, ali mi smo uvijek imali tri velika predsjednika, uvjeren sam da ćemo imati i četvrtoga. Očekujem da će nova preddjednica ili predsjednik napraviti pomak u SDP-u. Situacija za socijaldemokrate u Europi nije dobra. Moramo uvesti zelene politike. Mirela Holy je napravila jako dobar rezultat u Zagrebu. Moramo promijeniti našu politiku i vratiti se korijenima. Radništvo 21. stoljeća, borba protiv prekarijata, svi radnici koji više ne rade u rudnicima ali rade u svojim uredima. Ne zaboravite i umirovljenike. Od njih smo okrenuli leđa i njima netko treba vratiti dug njihove žrtve.

Na pitanje o tome da Bernardić zapravo nije podnio ostavku, već je prenio svoje ovlasni na Komadinu, Ostojić kaže:

- Njegov status je identičan statusu Zorana Milanovića. On je sve ovlasti predsjednika stranke prenio na Komadinu. Neće sudjelovati u untarstranačkim izborima, kandidirati se za predsjednika SDP-a. Pravno on je predsjednik na papiru ali sve odluke donosi Zlatko Komadina. On je de facto predsjednik, ne de iure, ali de facto jest.Neće se kandidirati, to vam jamčim a to je i on rekao. Kako se netko nakon ovakvog rezulttaa može kandidirati?
Mi ne skidamo slike ni poruke naših predsjednika, znate da smo predsjednika Republike jednoglasno podržali prije nekoliko mjeseci. Vrata SDP-a su Bernardiću otvorena. Vjerujte mi, on je već otišao na dopust, treba mu odmor. Žudi za vama novinarima ali treba mu odmor od nas. Neće se kandidirati, to je sigurno.

Hoće li na čelu SDP-a ovoga puta biti žena?

- Mi imamo najviše kolegica i na to smo ponosni. Da imamo bolji rezultat, bilo bi ih još i više. Pet kandidata: Borzan, Grbin, Hajdaš-Dončić, Jakšić i Mršić zadovoljavaju sve kriterije da bi mogli biti dobar predsjednik SDP-a ali o tome će odlučiti naši članovi. Nitko nije kontaminiran, nema afere, dobri su u svom poslu, bili su ministri, saborski zastupnici, vodili poduzeća, bili gradonačelnici, europarlamentarka... Dobri su kandidati. Ali nije isključeno da će biti i više kandidata, a ne samo tih pet, zaključio je Ostojić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 03:35