BITKA ZA ZAGREB

Ovo se nije dogodilo 20 godina, SDP osvojio jedva petinu glasova Zagrepčana!

U Gradu Zagrebu HDZ je osvojio 28,6 posto glasova, a Restart koalicija predvođena SDP-om 21,6 posto
Zagreb, 050720.
Arheoloski muzej.
Pracenje rezultata parlamentarnih izbora 2020. godine u stozeru HDZ stranke.
Pobjednicki govor Andreja Plenkovica
Na fotografiji: Andrej Plenkovic
 Goran Mehkek/Cropix

HDZ je prvi put u zadnjih 20 godina osvojio Zagreb, inače tradicionalnu SDP-ovu izbornu utvrdu. Uz to, SDP-u je ovo najgori izborni rezultat u glavnom gradu od 2003. godine, a prema svemu sudeći, krahu je presudilo priklanjanje dijela njihovih birača političkoj platformi Možemo!.

U Gradu Zagrebu, koji je inače podijeljen na četiri izborne jedince, HDZ je osvojio 28,6 posto glasova, a Restart koalicija predvođena SDP-om 21,6 posto, prema rezultatima koje je Državno izborno povjerenstvo (DIP) objavilo sinoć u 23:30 sati. Rezultati su to koje smo objedinili uzimajući isključivo podatke za Grad Zagreb kroz četiri izborne jedinice. Prema tim podacima, platforma Možemo!, kao definitivno zagrebačko iznenađenje, osvojila je 18,5 posto glasova Zagrepčana, a tu su još i Domovinski pokret s 10,3 posto i Most s 9,01 posto glasova.

Spojimo li, ilustracije radi, stranke deklarativno sličnih svjetonazora situacija bi u Zagrebu ukazivala na gotovo pa čistu ideološku podjelu Zagrepčana: Restart koalicija i platforma Možemo zajedno imali bi malo više od 40 posto podrške, a HDZ s Domovinskim pokretom gotovo 39 posto.

Gledajući pojedinačno, SDP-u je ovo uvjerljivo najslabiji izborni rezultat u zadnjih dvadeset godina, odnosno otkako se primjenjuje aktualni izborni sustav. S obzirom na to da su osvojili jedva petinu glasova Zagrepčana ti su njihovi rezultati polovica prethodnih,promatramo li posljednja četiri parlamentarna izbora. Tako je, primjerice, Kukuriku koalicija predvođena SDP-om 2011. u Zagrebu osvojila više od polovice birača (51 posto), dok je HDZ bio na 33 posto. Na zadnjim izborima 2016., pak, omjer snaga dviju najjačih stranaka bio je gotovo izjednačen, odnosno SDP je uzeo 35 posto glasova, a HDZ, onda u sklopu Domoljubne koalicije, samo tri posto manje. To bi značilo, također, da je i HDZ ostvario nešto manje glasova nego zadnjih parlamentarnih izbora. Od 2007. pa do 2016. kretali su se obično oko 35 posto potpore u Zagrebu, izuzev 2015. godine kada su pali na 26 posto. Te je godine pao i SDP, a spekuliralo se da je tome kumovao Most. Ipak, pokazalo se suprotno. Onda, kao uostalom i sada, Most ozbiljno zagrizao HDZ-ovo biračko tijelo s osvojenih devet posto glasova.

No HDZ je očešao i Domovinski pokret s osvojenih 10,3 posto glasova. Iako je Domovinski pokret predvođen Miroslavom Škorom na razini države treća politička sila, u Zagrebu je situacija ponešto drugačija. Tu je platforma Možemo! izbila na treće mjesto, ukupno gledajući, a taj podatak možda najbolje govori o posrtaju SDP-a u njihovom tradicionalno najlojalnijem gradu. Prema još nepotpunim podacima DIP-a Možemo! s 18,5 posto glasova birača opasno puše za vrat SDP-u. Međutim, valja primijetiti da podrška platformi Možemo! dosta oscilira s obzirom na dijelova Grada Zagreba. Tako, primjerice, u prvoj izbornoj jedinici, točnije centru i zapadnom dijelu Zagreba, platforma Tomislava Tomaševića vodi Restart koaliciju u broju glasova, imaju 22,5 posto glasova, a SDP-u 21 posto, ali u drugoj izbornoj jedinici njihova je potpora višestruko manja.

Magičnih pet posto u Zagrebu je i uzela i Stranka s Imenom i Prezimenom u koaliciji sa strankama Pametno i Fokus. I oni, kao i Možemo!, u strogom centru Zagreba bilježe veliku podršku, ali u ostalim dijelovima osjetno slabiju. Što se slabe potpore tiče, ona je ove godine posebno pogodila zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića i njegovu 365 Stranku rada i solidarnosti. Za njih je glasalo tek 1,7 posto Zagrepčana, a nezamjetno ih je pretekao, s 1,8 posto glasova, posrnuli Živi Zid okupljen u platformu Dosta pljačke.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 11:44