REAKCIJA

Plenković napao oporbu: ‘Oni gotovo navijaju za koronu, takav dojam imam. Sve žele politizirati‘

Komentirao je i inicijativu ustavnih sudaca za pokretanjem postupka po službenoj dužnosti o odlukama Stožera
Andrej Plenković
 Bruno Konjević/Cropix

Predsjednik vlade Andrej Plenković predstavio je danas novu mjeru za pomoć radnicima i gospodarstvu zbog koronakrize. Komentirao je i aktualnu situaciju u državi, te inicijativu ustavnih sudaca za pokretanjem postupka po službenoj dužnosti o odlukama Stožera.

Plenković je izjavio da je oporba pokušala opstruirati rad Vlade u rješavanju koronakrize.

"To je pokušaj oporbe da opstruira rad Vlade. Prva debata bila je na tu temu. Imali smo tzv. ustavnopravni i pravni aspekt zaštite pučanstva od zaraznih bolesti, sve što smo donosili bilo je u skladu s Ustavom i zakonom i osiguralo je Hrvatskoj odličan stožer, odlične mjere, minimaliziranje štete. Tu prvu bitku je oporba teško izgubila.

U ustavnopravnom smislu Vlada je bila u pravu, a ovo je još jedan pokušaj na trgu tih inicijativa od prije tri mjeseca nakon što je Sabor izglasao amandmane vezane uz Zakon o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti.

Druga opstrukcija odnosila se na širenje panike zbog nedostaka zaštitne opreme, to je riješila Vlada. U Hrvatsku su slijetali avioni iz Kine, brodovi, nitko u zdravstvenom ili civilnom sustavu nije bio u situaciji da nešto nedostaje. Hrvatska ima svega i više nego dovoljno.

Potom su uslijedile teze o ekonomskim mjerama. Za razliku od njihovih strahova i prognoza da će Hrvatska imati 400 tisuća nezaposlenih, isplaćeno je više od dvije milijarde kuna naknada radnicima u Zagrebu i Zagrebačkoj županiji. Premostili smo krizu.

Četvrta teza, po meni najgora jer je najneprimjerenija i najosjetljivija, a to je ova orkestrirana kampanja u kojoj oporba gotovo navija za koronu, takav dojam imam, to je neodgovorno. Žele politizirati bilo koju situaciju, to je ključna razlika između nas koji odgovorno brinemo i onih koji su imali krive procjene po bilo kojoj od ovih tema", rekao je Andrej Plenković.

Naglasio je da ga ne brine postupak koji traže neki suci Ustavnog suda jer je, kaže, "siguran da će Ustavni sud, kad uzme sve u obzir kao i sva očitovanja Vlade, uvjeren sam da je sve u skladu sa zakonom".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. studeni 2020 23:51