StoryEditor
GOTOV SASTANAK HDZ-a

Plenković: ‘Ne moram ni s kim više razgovarati ako neću. Izborna noć? Ostaje jedna mala žal...‘

‘Milanović i ja sad znamo dobro kako to funkcionira pa pričekajmo da prikupimo potpise‘
Tomo Medved, Andrej Plenković, Gordan Jandroković
 Bruno Konjevic/Cropix

Nakon sastanka Predsjedništva i Nacionalnog vijeća HDZ-a novinarima se obratio šef stranke Andrej Plenković.

 - Iza nas je bio mandat pun izazova i kriza, sve smo to uspjeli riješiti. Bilo je sigurno i pogrešaka ali trudili smo se najbolje što smo mogli i znali. S obzirom na to, ljude na listama, rezultate koji su fascinantni, mi smo pobijedili u 9 od 11 izbornih jedinica.

Ostvarili smo u 3. i 8. jedinici, u kojima je lijeva koalicija bila ispred nas, drugi rezultat, ali HDZ nikad do sada nije dobio 4 mandata u 8. i 5 mandata u 3. jedinici. Ono što je ostalo kao mala žal na ovim izborima je zaista mali zaostatak u 10. i mali zaostatak u 6., malo više i u 7. za još jedan mandat.

Ja mogu iskazati zadovoljstvo rezultatom i zahvaliti svima koji su sudjelovali u kampanji - rekao je Plenković pa nastavio.

 - Bilo je puno sinergije, kvalitetna kampanja u ovim okolnostima, kvalitetna prezentacija našeg programa... Dobili smo podršku koja je razliku nas i SDP-a bila 25 mandata, to je van svih očekivanja i prognoza. Zadovoljni smo. Nismo gubili vrijeme jutros jer RH i Zagreb nemaju vremena za čekanje. Obavio sam konzultacije sa svim zast nac. manjina, s HNS-om, Štromarom, čelnikom Reformista Čačićem i svi su spremni podržati HDZ. S njima smo odlično surađivali i oni su naš izbor za potreban broj potpisa kako bismo dobili od PRH mandat za sastavljanje nove vlade.

S puno entuzijazma, snage i energije ići ćemo u ovaj mandat. Svi smo zadovoljni, na sastanku je bilo dosta konsenzusa.

Upitan hoće li HNS dobiti ministarsko mjesto, rekao je:

 - Mi smo odlično surađivali do sada. I danas sam rekao da mi sada radimo RH za četvrto desetljeće njene samostalnosti. Ovakva politika koju vodimo otkad sam dobio povjerenje na čelu HDZ-a i koju smo obnovili uvjerljivom pobjedom na unutarstranačkim izborima: to je onaj HDZ na političkom spektru gdje ga je postavio i Tuđman, i takav HDZ je dobio jasnu potvrdu jučer i tu nema nikakve dileme.

S te strane uključivanje manjina u parlamentarnu većinu pokazali smo do sada. HDZ je to činio i u vrijeme Tuđmana i 2000-ih i to nije isključeno, ali danas nismo o tome razgovarali. O tome ćemo razgovarati i mislim da ćemo brzo postići konsenzus o tome kako idemo dalje - što se mene tiče, možemo i sutra.

Premijer je potvrdio i da se jučer čuo s predsjednikom Zoranom Milanovićem.

 - On i ja sad znamo dobro kako to funkcionira pa pričekajmo da prikupimo potpise, kad to prikupimo ja ću mu se javiti i idemo dalje.

Upitan o eventualnim razgovorima s drugim opcijama, rekao je sljedeće.

 - Što se tiče Domovinskog pokreta, ne znam čime su izazvani da su išli u retoriku koja je bila prepisivanje, dokazano loša i nepotrebna politika uvjetovanja stranci koja dobije najveći broj mandata. Bilo mi je nevjerojatno da su to kondicionirali. Onaj tko to zagovara znači da nema iskustva, ne zna kako Vlada funkcionira, što znači držati većinu, tko ima snagu, tko nema...

Onaj tko može 2020. ponavljati priču koja se pokazala jalovom, taj ne razumije kako funkcionira vlast. Ja nikad ne bih rekao, ja sam ih čak zaštitio od napada SDP-a da su oni fašisti. Oni ako hoće mijenjati HDZ, neka dođu u HDZ, ili neka se vrate u HDZ pa ćemo onda ići na unutarstranačke izbore pa će oni predstaviti što oni to žele i vidjet ćemo kako će proći - rekao je Plenković.

Na pitanje o suradnji s Dalijom Orešković, Plenković kaže:

- Nismo mi ništa posebno razgovarali o mogućoj suradnji s njima. Danas smo dogovorili platformu o kojoj govorimo, ako ima drugih koji žele podržati našu većinu mi možemo razgovarati ali neće biti nikakvih kemijanja pod stolom...

Osvrnuo se na ostavku Davora Bernardića:

- Nije me iznenadila ostavka. I to je stvar SDP-a, njegova procjena. U političkom smislu je to logična posljedica jučerašnjih rezultata.

Plenković za sada ima potrebnih 76 ruku, a upitan o mogućoj suradnji s nekim drugim opcijama, kaže:

- Ne moram ni s kim više ako neću. Ako želim, mogu, ako ne želim, ne moram. Ovo su ljudi s kojima smo surađivali, koji su izrazili namjeru i spremnost da nastave suradnju. Nema tu puno više drugih, to je to. Poanta je da ne gubimo vrijeme, radimo, hoćemo formirati Vladu. Znamo kako parlamentarna većina funkcionira.

Najavio je i smanjenje broja ministarstava:

- Malo ćemo se još dodatno konzultirati unutar sebe, ali bit će manje ministarstava nego danas.  Čim krenu službeni rokovi, bit ćemo spremni s potpisima za odlazak kod predsjednika i za dobivanje mandata za sastavljanje Vlade. Rekao sam da sve mora biti gotovo do 15. kolovoza, a mislim da treba i može biti i puno prije. Nemamo što čekati, zaključio je Plenković.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. kolovoz 2020 17:14