‘NEODGOVORAN JE‘

Plenković: ‘Ostojić svojim odlaskom u samoizolaciju radi neprimjeren teatar‘

Vezano uz borbu protiv koronavirusa smatra kako se treba fokusirati na žarišta - Đakovo i Zagreb
Mario Banožić, Zdravko Marić, Andrej Plenković, Pero Ćosić i Danijel Marušić








 
 Danijel Soldo/Cropix

Premijer i predsjednik HDZ-a Andrej Plenković poručio je u subotu da je odlazak potpredsjednika SDP-a i nositelj liste Restart koalicije za II. izbornu jedinicu Rajka Ostojića u samoizolaciju jako neodgovorna poruka poručivši kako time radi neprimjeren teatar.

„Mislim da je to jedna jako neodgovorna Ostojićeva poruka. Koliko sam shvati on je testiran i negativan je. S druge strane, on pretendira preuzeti ulogu stručnjaka - epidemiologa, virologa i infektologa, a nije niti jedno od toga”, rekao je Plenković novinarima upitan kakvu poruku Ostojić šalje svojim odlaskom u samoizolaciju.

Plenković se danas sastao s utemeljiteljima HDZ-a Grada Zagreba, a prije toga družio se s članovima i simpatizerima u caffe baru „Buldog”.

Upitao se što bi bilo da u ponedjeljak npr. sto tisuća sugrađana, po Ostojićevoj logici, odluči ostati kod kuće u samoizolaciji jer oni to tako misle da treba.

„Tko će nadoknaditi štetu onim organizacijama i institucijama, tvrtkama gdje oni rade ako bi se svi u Hrvatskoj ponašali poput neodgovornog Ostojića koji kao sudionik kampanje radi neprimjeren teatar. Čak se kao liječnik ponaša izrazito neodgovorno”, poruči je.

Rekao je i kako ne razmišlja o usporavanju predizborne kampanje ocijenivši kako je ona „vrlo light” jer HDZ nema nigdje većih skupova nego samo kraća druženja s članovima i simpatizerima.

Vezano uz borbu protiv koronavirusa smatra kako se treba fokusirati na žarišta - Đakovo i Zagreb.

Poručio je i da je naš zdravstveni sustav spreman i kapacitiran te imamo iskusno i spremno zdravstveno i medicinsko osoblje. Također, imamo spremne intenzivne njege i respiratore, a nitko od pacijenata nije na njima.

Upitan da komentira rezultate predizbornih anketa Plenković je poručio kako 5. srpnja očekuje pobjedu jer je, kako je rekao, ogromna razlika između HDZ-ovih postignuća i programa te ambicijama za brz oporavak zemlje od onoga što građanima nudi politička konkurencija.

'Intervencijskim planom podići kvalitetu života u Ličko-senjskoj županiji'

Premijer Andrej Plenković koji je u subotu nazočio uručenju ugovora Intervencijskog plana za razvoj Ličko-senjske županije tamošnjim načelnicima i gradonačelnicima 'teških' 150 milijuna kuna, poručio će da će se time doprinijeti podizanju kvalitete života na tom području.

Plenković je nakon sastanka sa županom Darkom Milinovićem i predsjednikom Županijske skupštine Marijanom Kustićem rekao da intervencijski plan za Senj, Otočac, Brinje, Vrhovine, Perušića i Općine Plitvička jezera vrijedan 150 milijuna kuna, donosi bolju gospodarsku i socijalnu kvalitetu života. Kazao je kako je uz to ugovoreno 1,2 milijardi kuna projekata za tu županiju, a uloženo je preko 700 milijuna kuna za ruralni razvoj i infrastrukturu.

Župan Darko Milinović je, primajući ugovor od ministra regionalnog razvoja i fondova EU Marka Pavića, rekao da je Intervencijski plan toj županiji nasušna potreba s obzirom na to da je na tom prostoru prije 90-tak godina živjelo oko 200.000 ljudi, a sada oko 50.000. Izrazio je nadu da je „ovo preteča jednog zakona koji će obuhvatiti Dalmatinsku zagoru, Ličko senjsku županiju i gorsku Hrvatsku, jer da je Hrvatska onoliko jaka koliko su jaki ti njeni dijelovi".

Ministar Pavić pojasnio je da će ministarstvo s gradovima i općinama odabrati i razviti projekte do kraja ove godine, da će se moći financirati već sljedeće godine te da predstoji realizacija novog projekta „Dalmatinska zagora, Lika, Gorski Kotar i Banovina“.

Očekujem podršku Milinovića

Plenković je rekao da je njegova suradnja sa županom Milinovićem kvalitetna, izrazio je uvjerenje da će i župan podržati HDZ-ovu listu na predstojećim izborima rekavši kako će ta lista kojoj je nositelj ministar uprave Ivan Malenica pobijediti 5. srpnja.

Plenković se nakon predaje ugovora družio s građanima, a prigodu je iskoristio i da novinarima predstavi uspjehe Hrvatske na međunarodnom planu.

Govoreći je o modernom suverenizmu, snažnoj državi pojačanoj članstvom u Europskoj uniji Plenković je tako predstavio uspjehe Hrvatske tijekom predsjedanja Europskom unijom, što je, kako je rekao, zbog koronakrize ostalo nedovoljno vidljivo.

„To su uređeni Brexit, nadolazeća konferencija Budućnost Europe, otvaranje pregovora za pridruženje Makedonije i Albanije EU, zagrebački sastanak na vrhu, prijedlog za novu financijsku perspektivu, gdje Hrvatska s dosadašnjih 10,7 skače na 22 milijarde, kao i upravljanje Covid krizom", rekao je Plenković.

Hodogram predsjedanja Hrvatske Europskom unijom Plenković je proglasio izvanrednim, jedino što je zbog specifičnog rada zbog koronakrize "izostala vidljivost".

„Nije se dovoljno vidjelo koliko je Europa važna hrvatskim građanima. Krajnja desnica, Most i Domovinski pokretu nisu a priori za Europu, ne razumiju do kraja koje su sve koristi koje nam to članstvo donosi“, poručio je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 23:03