POTPUNA EUFORIJA

Pogledajte ludnicu u stožeru HDZ-u, svi ponavljaju samo jedno: ‘Tome se nadamo!‘

Vrh stranke zatražio je da se na doček rezultata, na koji su mogli doći samo akreditirani, ne nose transparenti ni zastave
Andrej Plenković
 Goran Mehkek/Cropix

- Pobjeda, pobjeda – uzvikivali su HDZ-ovci dok je šef stranke Andrej Plenković dolazio u stožer kako bi održao pobjednički govor. HDZ je na izborima osvojio čak 67 mandata, što je malo tko očekivao, pa i u samom HDZ-u, kako su komentirali neki članovi stranke. S ovakvim rezultatom očito je da će Plenković bez većih problema moći složiti većinu, a to je, ujedno, prema nekim komentarima, najbolji HDZ-ov rezultat od 2000. godine.

- Hvala dragi prijatelji na sjajnom rezultatu i sjajnoj pobjedi HDZ-a zajedno sa našim partnerima. Hvala svima. Želim prije svega zahvaliti i svim hrvatskim građanima, svima koji su izašli na birališta i dali svoj glas, bilo da su dali nama ili drugima, to je iskaz volje naroda. Danas ovakav rezultat HDZ-a ne samo da je velik, nego i obvezuje jer smo imali težak mandat, a izazovi pred nama su još i veći – kazao je Plenković, te nastavio:

- Nastojali smo sve to sintetizirati u našem programu i u ljudima koji su bili na listama. Ovakva potpora je velika obveza i svaki dan iduće četiri godine voditi ćemo računa. Hrvatska danas treba Vladu koja će voditi politiku novog suvenerizma koja baštini vrijednosti HDZ-a i našeg prvog predsjednika doktora Franje Tuđmana jer smo postavili HDZ na politički spektar na kojem ga je on želio. Znamo da smo na ispravnom putu za vrijednosti i napredak Hrvatske. Želim zahvaliti još jednom, svima koji su glasali na ovim izborima. Ovakva pobjeda daje nam za pravo da budemo malo veseli, a sutra ujutro u 9 sati krećemo raditi za Hrvatsku – kazao je Plenković.

image
Andrej Plenković
Goran Mehkek/Cropix

U HDZ-u je u nedjelju vladala dobra i opuštena atmosfera još od prvih izlaznih anketa koje su pokazivale da su u velikoj prednosti.

- Nadamo se da nam Domovinski pokret i Miroslav Škoro neće ni trebati – ponavljali su HDZ-ovci tijekom večeri dok su pomno pratili prve neslužbene rezultate koje je objavljivalo Državno izborno povjerenstvo.

image
Andrej Plenković
Goran Mehkek/Cropix

- Prije petnaest dana bili smo zabrinuti, prije deset dana prije još zabrinutiji, ali pet dana prije izbora sve se okrenulo u našu korist. Presudno je bilo sučeljavanje Andreja Plenkovića i Davora Bernardića, nakon toga su se neodlučni birači odlučili za Plenkovića. Moramo reći da ove izbore nije dobio samo HDZ, nego i Andrej Plenković. Ljudi su birali premijera – rekao je Ivan Anušić.

Kazao je da ako rezultati do kraja večeri ostanu na oko 70 mandata da im Domovinski pokret neće ni trebati za formiranje Vlade. HDZ računa na zastupnike manjina, ali i neke pojedince. Neki nisu isključili ni mogućnost da im se pridruži netko iz Domovinskog pokreta. U HDZ-a su neslužbeno komentirali kako bi neki mogli čak i napustiti Škorin tabor.

- Pa, što njih tamo povezuje? Škoro je na listu stavio svoju sestru, to dovoljno govori. A iz njihovih redova već nas neki nazivaju – kazao je jedan sugovornik iz HDZ-a.

HDZ-ovci su, kako se moglo primijetiti, sa smješkom dočekali loše rezultate njihovog dojučerašnjeg partnera i zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića.

- Da, napokon – kratko je komentirao jedan HDZ-ovac.

U HDZ-ovom stožeru nije bilo bivšeg Plenkovićevog zamjenika Milijana Brkića.

- Ne znam je li bio pozvan, vjerojatno ne, jer više nema nikakvu funkcjju – kazao je jedan HDZ-ovac. A u stožeru od istaknutijih HDZ-ovaca nije bilo potpredsjednika stranke Olega Butkovića koji je rezultate ostao čekati ”sa svojima” u Rijeci.

- Ovo je rezultat rada Vlade i HDZ-a. Sada se moramo krako proveseliti i nastaviti s radom rekao nam je Butković.

Prema prvim neslužbenim rezultatima najviše preferencijalnih glasova osvojili su Vili Beroš, Andrej Plenković, Zdravko Marić...

- Očekivali smo pobjedu, ali s manjim brojem mandata, no već oko 18.15, kad su počeli pristizati podaci s trena, bilo nam je jasno da će to biti uvjerljiva pobjeda - komentirao je jedan istaknuti član stranke netom nakon izlaznih anketa. Atmosfera na terasi Arheološkog muzeja, gdje se smjestio HDZ-ov stožer kako bi se svi u njemu pridržavali epidemioloških mjera, bila je prilično opuštena.

image
Andrej Plenković
Goran Mehkek/Cropix

No, vrh stranke zatražio je, kako neslužbeno doznajemo, da se na doček rezultata, na koji su mogli doći samo akreditirani, i to u što manjem broju, ne nose transparenti ni zastave. Očito i time vrh HDZ-a želi napraviti odmak od stare slike HDZ-a koja se mogla vidjeti na prijašnjim dočecima izbornih rezultata, kada se skakalo, pjevalo, pa čak i padalo po podu.

- Tražili su od nas da svi budemo odgovorni, da držimo fizički razmak i da se ponašamo u skladu s izvanrednim mjerama. Ipak je ‘novo normalno’ - komentirao je jedan HDZ-ovac. Zbog pandemije je, čak, i hrana iz cateringa bila prikladno zapakirana u kartonske kutije s natpisom “Sigurna Hrvatska”.

Sam vrh HDZ-a i istaknutiji članovi rezultate izlaznih anketa dočekali su u restoranu prekoputa terase na kojoj su se smjestili sam stožer i mediji. HDZ je, naime, za ovaj doček striktno odredio broj predstavnika medija, a čak su pokušali zabraniti novinarkama Jutarnjeg lista da na cesti ispred samog ulaza u stožer uzimaju izjave. Inače, dogovor u HDZ-u je bio da svakih pola sata neki dužnosnik izađe pred medije i da izjavu.

Moguću suradnju s Domovinskim pokretom Miroslava Škore, dok se još nije znalo kakvi će bti rezultati, među prvima je komentirao Željko Reiner.

- U predizbornoj kampanji teško se rabe teške riječi, no predizborna situacija je jedno, a nakon izbora se sasvim drugačije razmišlja - rekao je Reiner. Na pitanje hoće li opet koalirati s Mostom, koji je prema anketama dobio osam mandata, odgovorio je: - Ako se dvaput opečete na vatru, teško ćete u nju treći put staviti ruku.

U stožeru su bili i Tomo Medved, Gordan Jandroković, Vladimir Šeks, Davor Božinović, Karlo Ressler, Davor Ivo Stier, i Andrija Mikulić, a malo kasnije došao je i Miro Kovač, koji je na unutarstranačkim izborima bio protukandidat Plenkoviću.

image
Gordan Jandroković
Goran Mehkek/Cropix

- Naši su birači nagradili to što naši izazivači nisu imali ponuditi nešto bolje - rekao je Davor Božinović medijima nakon što su objavljene izlazne ankete prema kojima je HDZ ostvario uvjerljivu prednost.

Pjevale se i Škorine pjesme

Kako je večer odmicala, i atmosfera je u HDZ-u bivala sve veselija. Pjevale su se “Nadalina” i pjesme Prljavog kazališta. Šef HDZ-a Andrej Plenković na terasi se pojavio oko 20.30 sati i dobio velik pljesak.

Inače, Plenković i vodstvo stranke slavili su u restoranu Brewbites u Gajevoj, odakle su dolazili i stožer davati izjave. A nedaleko HDZ-ovog stožera, u obližnjem kafiću slavila je i HDZ-ova Mladež. Odlično raspoloženi članovi pjevali su, među ostali, pjesme Miroslava Škore – Ne dirajte mi ravnicu, ali i pjesmu Lijepa li si Marka Perkovića Thompsona.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 16:06