StoryEditor
RAZLIKA SVJETONAZORA

Politički oksimoron obitelji Tomašević: Kako je od oca desničara nastao sin ljevičar?

Nekad pričamo o politici, ali izbjegavamo svjetonazorske teme oko kojih znamo da smo na suprotnim stajalištima, kaže Smiljan Tomašević
Smiljan Tomašević, Tomislav Tomašević
 Željko Puhovski, Ronald Goršić/cropix

Tomislav Tomašević se na ovim parlamentarnim izborima pokazao kao lider zeleno-lijeve koalicije koju čini više stranaka predvođenih platformom Možemo! Svojim stavovima priliči „pravom ljevičaru“ te stoga u predizbornoj kampanji nije krio svoje stavove prema temama poput pobačaja i istospolnih brakova. Zbog istih je i često ulazio u sukobe s liderima s desnice, pa se tako u svibnju oštro sukobio sa Željkom Markić, čelnicom udruge U ime obitelji, oko zastava Zagreb Pridea.

Uz sve ovo, pomalo je teško povjerovati da ovaj ljevičar ima oca koji je pak na potpunoj drugoj strani političkog spektra. Naime, Smiljan Tomašević, otac Tomislava Tomaševića, bivši je član HSP-a dr. Ante Starčević te aktivni član Projekt domovine, stranke koja je nastala kao politički projekt udruge “U ime obitelji”.

Ovaj obiteljski politički oksimoron se ne viđa tako često na hrvatskoj političkoj sceni pa smo stoga popričali s Tomaševićima da saznamo kako od oca desničara nastane sin ljevičar.

Za početak nam je stariji Tomašević jasno dao do znanja da podržava sinov politički angažman. Kako je rekao „dijelimo političke ideale vezano za borbu protiv korupcije, protiv privatizacije javnog sektora te za reformu pravosuđa“ jedino se, kaže, ne slažu oko svjetonazorskih tema. Stoga te iste teme nisu jedno od pitanja koje se pojavi za nedjeljnim ručkom.

- Nekad pričamo o politici, ali izbjegavamo svjetonazorske teme oko kojih znamo da smo na suprotnim stajalištima – kaže nam Smiljan Tomašević.

Da su teme poput pobačaja tabu za nedjeljnim ručkom potvrdio nam je i Tomašević mlađi.

- Znalo je biti jako burnih rasprava pa kad dođem roditeljima u posjet na obiteljski ručak pokušavam izbjegavati političke teme jer brzo uđemo u strastvenu raspravu – priča nam Tomislav. Kako kaže, prihvaća da njegov otac ima svoje političke stavove isto kao što i njegov otac prihvaća da on ima svoje.

Kako je onda došlo do ovog bipolarne obiteljske situacije? Tomislav ističe da je kod njega to išlo tako da je kao tinejdžer slušao punk glazbu pa ga je alternativna kultura, zajedno s prijateljima, odvela u smjeru lijevih i zelenih ideja koje je, kaže, sam nadograđivao zadnjih dvadesetak godina.

- Vjerujem da razlike u političkim stavovima između roditelja i djece postoje u brojnim hrvatskim obiteljima. To je život – veli uz smiješak.

Isto tako, napominje kako njegov otac nije bio razlog zašto se odlučio politički angažirati. Tomislav kaže da se njegov otac ozbiljnije politički angažirao tek prije 7 godina, dok je njegov aktivistički angažman dulji od 20 godina.

Smiljan također veli da on nije poticao niti odgovarao svog sina od politike. Kako kaže, sam je dovoljno pametan da misli svojom glavom.

- Odmalena je pokazivao sklonost politici, aktivizmu i borbi protiv nepravde – prisjeća se Smiljan koji je, inače, i dalje politički aktivan kao član Projekt domovina čiji je gradski vijećnik u Zaprešiću.

Stariji Tomašević je, naime, hrvatski ratni veteran i dragovoljac je Domovinskog rata, te već godinama organizira sat povijesti "Istina o Domovinskom ratu" u zaprešićkim osnovnim školama. Član je i vodstva Udruge dragovoljaca u Zaprešiću, pa se nameće stoga pitanje vidi li Smiljan Tomašević u sinovom političkom angažmanu neku osobnu izdaju s obzirom na to da je Tomislav glasao protiv preimenovanja zagrebačkog Trg maršala Tita. No, Tomašević stariji samo odmahuje rukom te navodi da on ne vidi nikakvu izdaju.

- Poštujem svačiji politički odabir, a ono što ne poštujem su žetončići i mijenjanje političkih stranaka iz osobnih interesa – veli Smiljan te je dodao kako će svakako glasati za sina na parlamentarnim izborima. Kako kaže, bit će on osvježenje za Hrvatski sabor.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. srpanj 2020 23:20