DOMAGOJ HAJDUKOVIĆ

Ponosan sam što će Slavonija u Sabor poslati prvog gay zastupnika. Evo zašto se nisam prije autao

‘Bitno je osvijestiti da LGBTIQ osobe nisu nešto apstraktno nego su to vaši suradnici, susjedi pa i saborski zastupnici‘, rekao je
Domagoj Hajduković
 Damjan Tadic/Cropix

Gostujući u emisiji Direkt RTL televizije, član SDP-a i drugi na Restartovoj izbornoj listi u IV. izbornoj jedini Domagoj Hajduković rekao je da nije ranije htio reći da je gay jer ga je bilo strah da će ga se percipirati kroz prizmu seksualnosti.

Rekao je da mu je jako drago što je nakon njegovog "autanja" zbog nasilja u obitelji ta tema došla u javnost. "Pa jako mi je drago. O LGBTIQ osobama dosta se pričalo u javnom prostoru, ali ne u ovom aspektu. Političkom. Bitno je za hrvatsko društvo i javnost osvijestiti ih, da LGBTIQ osobe nisu nešto apstraktno i "tamo daleko" nego su to vaši suradnici, susjedi, a i zastupaju vas u politici", pojasnio je Hajduković za RTL.

SDP-ovac je potom objasnio zašto se ranije nije javno deklarirao kao homoseksualac. "Postoji puno razloga, mogu govoriti i o osobnim razlozima zašto to nisam napravio prije. I nisam to napravio prvi. Moj motiv da to ne kažem ranije bio je svojevrstan u tome da će se moj rad percipirati kroz tu prizmu seksualne orijentacije, ali mogu reći da i ono o čemu sam govorio i za što sam se zalagao, ničeg se ne sramim, ostao sam isti onaj Domagoj kao i prije", dodao je.

Hajduković je potom upitan je li imao ikakvih neugodnosti zato što su sve političke opcije nakon toga počele pričati o tome koji bi trebao biti na izbornoj listi.

"Mislim da smo to mjesto na listi riješili odavno, ne bih to više ponavljao. Ono što mi je bitno, sve meni bitne osobe stale su iza mene i na tome im se zahvaljujem. Isto tako, imao sam puno poruka podrške i jako mi je drago da je ta tiha Hrvatska možda progresivnija od ove glasne, koja možda nije toliko progresivna. Ono što je meni bitno je da je ovo u javnom prostoru i da se političke stranke ovom pitanju moraju posvetiti. Široj javnosti ovo je možda nebitna tema, ali za deset posto stanovništva to je tema svih tema", odgovorio je i dodao da ne smatra da mu ta situacija naštetila. "Ja sam isti Domagoj koji je prije zastupao svoje birače, na svim razinama, ništa se nije promijenilo."

Hajduković je potom konstatirao da seksualna i politička orijentacija nisu povezane. "Ono što je bitno za Hrvatsku, mislim da ovime otvaramo debatu o tome, da utjerujemo put onima koji bi mogli doći nakon mene. U svakom slučaju, da će nekom nakon mene to biti lakše reći, da će im biti nešto normalno, nešto što nije apstraktno ili neuobičajeno", rekao je.

Upitan o očekivanjima za nadolazeće parlamentarne izbore, Hajduković je odgovorio da misli da će birači prepoznati ono što Restart nudi. "Jedini nudimo jasnu viziju za istok Hrvatske koju smo nazvali Slavonija i Baranja 20. - 30. Dakle, deset godina ciljanog razvoja ove opustošene regije. Vjerujem da će birači to prepoznati i da će Restart koalicija biti najjača lista", rekao je.

Hajduković smatra da će Davor Bernardić biti premijer, i to dobar. "On i tim iza njega povest će Hrvatsku u jednom novom smjeru, imat ćemo novi početak, koji nam toliko treba", pojasnio je.

Upitan je i hoće li ipak konzervativna Slavonija u Sabor poslati prvog gay zastupnika. "Čini mi se da hoće i to mi je jako drago i ponosan sam što sam Slavonac i što će moji Slavonci i Slavonke, Baranjci i Baranjke mi dati glas i povjerenje jer kako sam rekao - ja sam isti onaj Domagoj otprije, ništa se promijenilo nije", zaključio je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. svibanj 2024 07:11