U HNS-u ODAHNULI

Predviđao im se slom, na kraju su se provukli u Sabor: Hoće li Štromar prepustiti mjesto Divjak?

Zahvalio je svima koji su za njega glasali i suradnicima, a „posebno Blaženki Divjak”
Predrag Štromar i Blaženka Divjak
 Zeljko Hajdinjak/Cropix

Predsjednik HNS-a Predrag Štromar osvojio je saborski mandat. Potpredsjednik hrvatske Vlade u odlasku i ministar graditeljstva, ujedno je i jedini član Hrvatske narodne stranke koji će sjediti u novom mandatu hrvatskog Sabora.

Je li jedan osvojeni mandat uspjeh ili neuspjeh dosadašnjih partnera u Vladi?

- Prema onome što nam se predviđalo, da više nećemo biti parlamentarna stranka, to sigurno mora biti uspjeh. Ovaj rezultat je uspjeh i građana sjeverne Hrvatske jer će i dalje imati zastupnika sjevera u Zagrebu – rekao je Predrag Štromar sinoć u pola sata prije ponoći,nakon prebrojanih 90 % glasačkih listića.

Ministrica obrazovanja, Blaženka Divjak ostala je bez mandata, a na pitanje hoće li joj on prepustiti svoj, Štromar veli da će o svemu tek razgovarati u danima koje slijede.

- Prerano je govoriti o tome. Vidimo kako su prošle neke stranke pa najprije moramo proslaviti svoj mandat.

Pitamo predsjednika HNS-a, hoće li se narodnjaci opet prikloniti HDZ-ovoj Vladi, budu li pozvani. Kaže da će i o tome tek razgovarati. Dosadašnjim su koaliranjem bili zadovoljni.

- HNS je u ovoj koaliciji odradio izuzetno puno posla, osobito u obrazovanju i graditeljstvu, našim resorima. Svoje smo znanje i sposobnost imali mogućnost pretočiti u rezultate. Tu su digitalizacija, rješavanje stambenih pitanja mladih do borbe u obrazovanju. Želja nam je s time i nastaviti – kaže Predrag Štromar.

Preduvjet za ostvarivanje te želje, ministarski je mandat. Je li o tome bilo razgovora?

- Od kad sam preuzeo mjesto predsjednika stranke, fokusirao sam se na razgovor s građanima, biračima i s njima radio na programu stranke. O funkcijama nisam uopće razmišljao. Nije važno tko će što raditi, nego kako nešto promijeniti da građanima bude bolje – zaključuje Predrag Štromar. Zahvalio je svima koji su za njega glasali i suradnicima, a „posebno Blaženki Divjak”.

Jedan mandat HNS-u, prevrat je glasačkog raspoloženja hrvatskog sjevera, osobito Varaždinske županije. Nakon što je HNS završio u koaliciji s HDZ-om, oni nezadovoljni tom „izbornom prevarom”, kako su ju nazivali, napustili su stranku. Sve je to neposredno dovelo do najboljeg rezultata HDZ-a na sjeveru ikad, njih pet. Takvu promjenu biračkog raspoloženja na sjeveru, Štromar pripisuje HNS-u. - U ovoj je Vladi HNS skrenuo HDZ sa krajnje desnice u centar, a sjever traži umjerene politike, a ne ekstremne – zaključuje Predrag Štromar.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 09:06