UPUTILI 5 ZAHTJEVA

Raspudići odluku o datumu izbora nazvali čudovišnom: Bahatost je Plenkoviću pomutila rasuđivanje

Traže da se osiguraju materijalni uvjeti te da se besplatno podijele zaštitne maske kojih u zemlji kronično nedostaje
Nino Raspudić
 Damir Krajac/Cropix

Most nezavisnih lista zatražio je u subotu od vladajućih da, kada su već organizirali prijevremene izbore, građane upute na koji će se način i uz koje mjere zaštite od koronavirusa provoditi.

Marija Selak Raspudić je na konferenciji za novinare na Trešnjevačkom placu upozorila kako je ostalo samo sedam dana do izbora, a građani još uvijek ne znaju kako izaći na izbore i uz koje mjere, a da se pri tom osjećaju sigurno.

"Imajući u vidu epidemiološku situaciju i činjenicu da je Hrvatska, prvenstveno zbog aktualnog premijera na odlasku, postala sve samo ne sigurna zemlja odlučili smo poslati pet zahtjeva vladajućima", kazala je.

Naglasila je da bi, kao prvo, Vlada trebala iznijeti dva moguća scenarija i načina na koje bi se trebali održati izbori, a kako bi se građani mogla pripremiti na izvanrednu situaciju u kojoj se nalaze.

Drugi je zahtjev da se osiguraju materijalni uvjeti te da se besplatno podijele zaštitne maske kojih u zemlji kronično nedostaje ili su preskupe.

'Premijeru je bahatost pomutila rasuđivanje'

"Tražimo da se izvrši provjera hoće li se svi građani, koji su trebali nadgledati izbore ili biti dio biračkih tijela, odazvati tom pozivu kako se ne bismo našli u situaciji da na sam dan izbora shvatimo da se oni ne mogu održati ili će biti nelegalni", poručila je.

Kao važna pitanja navela je i ona koliko će građana s pravom glasa u dijaspori biti onemogućeno da pristupi izborima, koji je stav Vlade o tome i hoće li zbog toga izbori možda biti proglašeni neustavnima.

Upitan je li premijer Andrej Plenković trebao u izolaciju, Nino Raspudić je poručio kako je građanima vrlo jasno da za premijera vrijede jedna, a za ostale građane druga pravila.

"Mislim da mu je čak bahatost malo i pomutila rasuđivanje", naglasio je.

Raspudić je dodao kako nema indicija da bi se i on trebao testirati na koranavirus, jer nije bio u fizičkom kontaktu sa zaraženima, ali i da će pratiti daljnje preporuke stožera.

"Odluka da se izbori održe ranije bila je i ishitrena i čudovišna, a očito se željela iskoristiti tadašnja popularnost stožera za političke probitke. Sada vidimo koliko je članova stožera na HDZ-ovim listama. Teško je razlučiti što je izborna kampanja HDZ-a, a što su priopćenja stožera", ocijenio je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 06:35