ONO KAD TE NEĆE...

SDP-ovci kiksali čak i u jednoj od svojih najjačih utvrda: Sve ih je nadmašila Katarina Peović

Kad se po rezultatima gleda samo Rijeka, i tu SDP stoji prilično loše u odnosu na sve dosadašnje parlamentarne izbore
Željko Jovanović
 Matija Djanjesic/Cropix

Rezultati parlamentarnih izbora nagovijestili su znatan pad podrške SDP-u i u VIII. izbornoj jedinici, posebno u Rijeci i Primorsko-goranskoj županiji, koju tradicionalno smatraju SDP-ovim bastionom. RESTART koalicija osvojila je u ovoj izbornoj jedinici 44,53 posto glasova, odnosno osam mandata, od čega samo četiri idu SDP-u, a ostatak su tri IDS-ova zastupnika i Silvano Hrelja, što je jedan SDP-ov mandat manje nego 2016. godine. No, zanimljivo je da su u ukupnom poretku znatan doprinos imali glasovi za IDS-ove kandidate s RESTART-ove liste te da je puno najveći broj preferencijalnih glasova, 16,991, odnosno 24,7 posto, osvojio Peđa Grbin, SDP-ovac iz Pule, i to sa zadnjeg, 14. mjesta na listi, a riječki SDP-ovi "teškaši" prošli su puno gore.

Tu je možda najveći debakl imao riječki gradonačelnik Vojko Obersnel koji se prvi put natjecao za Sabor, i to sa 13. mjesta na listi, no nije prošao, osvojivši samo 7,09 posto, odnosno 4,877 preferencijalnih glasova. Dugogodišnji SDP-ov saborski zastupnik prošao je još i gore, a iako ulazi u Sabor, osvojio je samo 2,670, odnosno 3,88 posto preferencijalnih glasova, a kao najveći Bernardićev promašaj pokazao se nositelj liste, SDP-ov Erik Fabijanić koji je dobio samo 1,439 preferencijalnih glasova, odnosno 2,09 posto. Za usporedbu, Katarina Peović iz Radničke fronte, koja je ušla u Sabor kao nositeljica liste Možemo! u VIII. izbornoj jedinici, osvojila je ovdje 5,698 preferencijalnih glasova, dakle više i od Obersnela i Jovanovića i Fabijanića, plasiravši se tako na treće mjesto najpopularnijih političara u ovoj jedinici, iza Peđe Grbina i Olega Butkovića.

Kad se po rezultatima gleda samo Rijeka, i tu SDP, odnosno RESTART koalicija, stoje prilično loše u odnosu na sve dosadašnje parlamentarne izbore. RESTART je u Rijeci osvojio samo 36,79 posto ukupnih glasova, HDZ im se jako približio sa 26,19 posto, a Možemo! je došao do čak 10,39 posto glasova.

Zanimljivost VIII. izborne jedinice je i da je saborski mandat osvojio bivši vjeroučitelj Marin Miletić kao nositelj MOST-ove liste.On je dobio 4,492 preferencijalna glasa, dakle gotovo kao Vojko Obersnel, a bolje od ostalih riječkih SDP-ovaca, no znatno slabije od Katarine Peović. Pravi potop doživjeli su, međutim, prominentni riječki desni aktivisti i politički akteri, pa je tako Josip Kukuljan na listi MOST-a osvojio samo 132 preferencijalna glasa, Hrvoje Burić koji je predvodio listu Bura samo 164 glasa, a Vedrana Spadoni Štefanić koja je bila na Škorinoj listi Domovinski pokret 293 preferencijalna glasa. Na desnici u VIII. izbornoj jedinici, najpopularniji je političar Oleg Butković s osvojenih 12,576 preferencijalnih glasova.

U toj izbornoj jedinici natjecao se i Ivan Pernar na listi Živog zida koji se sa 3,27 posto glasova nije uspio približiti izbornom pragu, iako je on kao nositelj osvojio čak 3,228 preferencijalnih glasova.

Bivši HNS-ovac Marko Boras Mandić, koji je predvodio listu Unija Kvarnera, nije, pak, uspio kapitalizirati činjenicu da je u mjesecima koronakrize predvodio županijski Stožer za civilnu zaštitu i da su rezultati s koronom za PGŽ bili i još su prilično dobri. Unija je osvojila samo 1,32 posto glasova, od toga Marko Boras Mandić preferencijalnih 410.

Župan Zlatko Komadina, potpredsjednik SDP-a, kao najveći SDP-ov "teškaš" iz Rijeke, doživio je, pak, debakl u VII. izbornoj jedinici, gdje je predvodio Restart koaliciju. U toj jedinici, u kojoj je SDP dosad stajao otprilike u ravnoteži s HDZ-om, očekivalo se da će Restart osvojiti šest ili sedam mandata, no osvojili su samo četiri.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. travanj 2024 00:45