StoryEditor
DOMOVINSKI POKRET

Škoro: ‘Zauzimam se za hrvatsku federalnu jedinicu u Bosni i Hercegovini‘

Kritizirao je Mesića i Josipovića jer su pokazali nezainteresiranost, a u Kolindinom mandatu sve je ostalo na formalnoj potpori
Miroslav Škoro
 Robert Fajt/CROPIX

Predsjednik Domovinskog pokreta Miroslav Škoro izjavio je u intervju za portal Dnevnik iz Mostara kako se zauzima za uspostavu hrvatske federalne jedinice u Bosni i Hercegovini kako bi taj narod postao jednakopravan te je kritizirao odnos dosadašnjih vlasti u Zagrebu prema sunarodnjacima.

- Mi se ne zadovoljavamo pukim konstatacijama o jednakopravnosti i konstitutivnosti hrvatskog naroda u BiH, što slušamo već godinama, a niti su jednakopravni niti konstitutivni. Pravo i jedino rješenje koje bi zadovoljilo ta načela jeste federalna jedinica hrvatskog naroda u sklopu jedinstvene BiH - rekao je Škoro.

Pojasnio je da bi takvo rješenje bilo najbolje za Bosnu i Hercegovinu te same Hrvate čime ih se ne bi "guralo u zagrljaj Milorada Dodika, koji uopće ne krije svoje separatističke ambicije". Pri tome je pozdravio Rezolucije Europskog parlamenta koje su poduprle federalizaciju Bosne i Hercegovine, no na čemu Zagreb ipak nije inzistirao. 

Naveo je kako su predsjednici Stjepan Mesić i Ivo Josipović pokazali nezainteresiranost te su radili protiv interesa Hrvata u BiH "na kursu bošnjačke politike, koja je činila sve da marginalizira hrvatsku sastavnicu države triju naroda", dok je za HDZ-ovu Kolindu Grabar-Kitarović istaknuo kako je sve ostalo na "formalnoj potpori i nezamjeranju u odnosu na strane centre moći".

Po Škorinim riječima, izvor neravnopravnosti Hrvata u BiH je u Daytonskom sporazumu kojim im je oduzeto konstitutivno pravo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. lipanj 2020 13:11