NEOČEKIVANI USPJEH

‘Ste čuli za Jenkača?‘: Totalni autsajder pomeo konkurenciju u HDZ-u i s 14. mjesta ušao u Sabor

Sada se vidi da nešto vrijedim HDZ-u, unatoč tome što županijsko vodstvo stranke to pobija
Siniša Jenkač
 Željko Hajdinjak/Cropix

Siniša Jenkač zvijezda je izbora u III. izbornoj jedinici, osobito Varaždinskoj županiji.

Gradonačelnik Novog Marofa nikad dosad nije bio na listi i startao je s posljednjeg, 14. mjesta s kojeg obično nastupaju veterani.

Totalni autsajder Jenkač, međutim, pomeo je unutarstranačku “konkurenciju”. No, osim u HDZ-u, Jenkač je uvjerljivo osvojio i najveći broj preferencijalnih glasova u Varaždinskoj županiji uopće. Jenkača je zaokružilo 5275 birača, predsjednik županijskog HDZ-a i drugi na listi, Anđelko Stričak, dobio je 50 glasova manje. S 3106 glasova, Radimir Čačić treći je po broju osvojenih preferencijalnih glasova u Varaždinskoj županiji.

Atipična propaganda

Jenkač nije bio kandidat za listu ispred svoje županijske organizacije. U igru je ušao direktno zahvaljujući Zagrebu i premijeru Plenkoviću.

- Moj su adut, znao sam, uz same članove stranke, i neopredijeljeni birači koji u čudnoj političkoj situaciji u Varaždinskoj županiji nisu vidjeli alternativu. Dakle, SDP je ovdje bio loš, HNS-a, koji je ovdje bio dominantan, danas gotovo nema.

Dobar dio birača izvan Novog Marofa potporu je dao meni osobno, čime je na kraju profitirala i stranka - rekao je Jenkač, jutro poslije osvajanja saborskog mandata. Plakati Siniše Jenkača nisu ga na prvu povezivali s HDZ-om. Neki su bili rozi, na drugima je, plavima, atipično za izbornu propagandu, samo pisalo “Ste čuli za Jenkača?”

Mladi načelnici

Jenkač je tip modernog političara, kojega mnogi vide na liniji s premijerom Plenkovićem. Za njega su lobrali i preporučili ga svojim glasačima još dvojica, kako ih zovu, modernih HDZ-ovaca sa županijskog juga.

To su načelnik Općine Ljubešćica, Nenad Horvatić, član Izvršnog savjeta Hrvatskog nogometnog saveza, i Goran Kaniški, načelnik Gornjeg Kneginca, koji je zahvaljujući jakoj gospodarskoj orijentaciji i velikoj Poslovnoj zoni najbogatije JLS u Varaždinskoj županiji nakon Grada Varaždina.

Stavljanje Jenkača na listu smatra se mudrim potezom Andreja Plenkovića. Tim je potezom u svoje okrilje dobio mlade i moderne načelnike s juga, čija je suradnja sa županijskim vodstvom uglavnom na klimavim vodama. Uz Jenkača je HDZ, što je jako važno, dobio cijeli novi bazen glasača na sjeveru.

- Premijer je imao odličnu ideju kako dobiti neopredijeljene birače, a pritom se vidjelo i da Jenkač nešto vrijedi za HDZ. Unatoč tome što županijsko vodstvo pobija tu vrijednost. No, sada je, vjerujem, sve jasno - kaže Siniša Jenkač.
Kakav je osjećaj čovjeka koji u svojoj županiji, iako relativno neprepoznatljiv osim u svojemu gradu, dobije najveći broj pojedinačnih glasova?

- Kao Aleksandar Makedonski. Pobijediš u jednoj borbi i ideš u drugu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 12:35