DAN POSLIJE

Suverenisti osnivaju zastupnički klub, a Mario Radić i Krešimir Bubalo vraćaju se u biznis

Dakle, nakon konstituiranja Sabora može se očekivati četveročlani klub Suverenista i 12-člani klub Domovinskog pokreta
Miroslav Škoro
 Goran Mehkek/Cropix

Koalicija predvođena Domovinskim pokretom na nedjeljnim izborima osvojila je 16 mandata.

Nakon prvog, neki će reći šoka, a drugi samo (neugodnog) iznenađenja u Škorinu stožeru u nedjelju kasno navečer, kada su podaci Državnog izbornog povjerenstva počeli vrlo ozbiljno upućivati na to da će osvajanje 16 mandata biti njihova Pirova pobjeda jer ih HDZ uopće neće ni pitati za zdravlje, a kamoli s njima pregovarati o sastavljanju nove Vlade, jučer prijepodne stigla je vijest da 16 “Škorinih” zastupnika neće sjediti u istom saborskom klubu zastupnika.

Nova runda

Hrvatski suverenisti (Hrvoje Zekanović, Ruža Tomašić, Željko Sačić i Marijan Pavliček) najavili su osnivanje svog kluba zastupnika, a taj potez neki su odmah pročitali kao početak raspada Škorine velike desne fronte - i to samo dan nakon izbora.
Čelnik Suverenista Hrvoje Zekanović jučer je rekao kako činjenica da će oni osnovati vlastiti klub ne znači prekid suradnje sa Škorom.

- S Domovinskim pokretom Miroslava Škore želimo graditi čvrstu i dugoročnu suradnju, a osnivanje kluba Hrvatskih suverenista u Saboru je tehnička stvar - kaže Zekanović. I njegov stranački kolega Željko Sačić tvrdi isto.

- To birači od nas i očekuju. Čeka nas nova runda, lokalni izbori u svibnju iduće godine - kaže.

Čelnik Domovinskog pokreta jučer je rekao kako nema ništa čudno u tome da Hrvatski suverenisti djeluju u posebnom klubu i da je to već ranije dogovoreno u koalicijskom sporazumu.

- To nije raskol, to je dogovor koji smo imali ranije. Imati jedan ili dva kluba stvar je procjene. Možda napravimo tri kluba, imaš više prostora za izlazak za govornicu, komuniciranje... To je stvar političke procjene. Čvrsta smo koalicija. Suverenisti žele imati svoj klub, ali postojat će jaka koordinacija među nama - rekao je Škoro.

Najavio je novi fokus - izlazak na lokalne izbore 2021. u širokoj desnoj koaliciji u kojoj uz Domovinski pokret i Hrvatske suvereniste priželjkuje očito i - Most, stranku s kojom su pregovarali, ali nisu uspjeli dogovoriti zajednički izlazak na parlamentarne izbore.

Velike reforme

- Stranke desnice u Hrvatskoj osvojile su jako puno, daleko više od 90 mandata. To pokazuje kako diše hrvatski birački korpus. To je prigoda da se naprave velike reforme. Čini mi se da su Most i Domovinski pokret naučili nešto iz ovih izbora. Da je bilo više sluha, bilo bi i više mandata. Ne bi to nešto bitno promijenilo, ali sinergijski učinak bio bi veći jer su i oni u nekoliko jedinica došli gotovo do praga. Svaka škola se plaća - rekao je Škoro.

Dakle, nakon konstituiranja Sabora može se očekivati četveročlani klub Suverenista i 12-člani klub Domovinskog pokreta (kandidati izabrani iz kvote Domovinskog pokreta: Miroslav Škoro, Davor Dretar Drele, Mario Radić, Vesna Vučemilović, Stjepo Bartulica, Ante Prkačin, Milan Vrkljan, Krešimir Bubalo i Ružica Vukovac, te koalicijski partneri Zlatko Hasanbegović (Blok za Hrvatsku) i nezavisni zastupnici Ivan Penava i Karolina Vidović Krišto).

Lokalni izbori

No, iz Škorina kluba kroz nekoliko mjeseci, potvrđeno nam je jučer iz više izvora, otići će neki od najmoćnijih ljudi Domovinskog pokreta.

- Može se očekivati da će, kada se cijeli klub u Saboru uigra, Mario Radić (politički tajnik stranke) i Krešimir Bubalo svoje mandate prepustiti nekom drugom. Ostat će oni, naravno, u stranci, blisko će surađivati i dalje sa Škorom, ali zbog svojih uspješnih poslovnih karijera realno je očekivati da će otići iz Sabora - kaže jedan od naših izvora. To je, uostalom, jučer dao naslutiti i sam Škoro rekavši da bi Radić i Vesna Vučemilović mogli prepustiti svoje mandate.

A koliko su homogeni Škoro i jedanaestorica? Oni tvrde da nema nikakve šanse da se osipaju po putu, da se defragmentiraju, no neki od njihov partnera iz Hrvatskih suverenista misle drugačije.

- Ne mora se Škoro bojati za nas, Suverenisti su lojalan partner i želimo zajedno nastaviti borbu i zajedno s DP-om izaći na lokalne izbore. Ali sa Škorom su u Sabor ušli i neki s vrlo malo ili nimalo političkog iskustva, neke liste Škoro je slagao kao da ih je lopatom, slučajnim odabirom tamo nabacao. Ako netko bude najslabija karika, to će biti netko od njegovih, a ne mi Suverenisti - tvrdi naš sugovornik.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 08:01