ANALIZA

‘Sva odgovornost sada je na HDZ-u, a evo što je bio ključni trenutak ovih izbora‘

Kada su birači osjetili da postoje neke druge lijeve opcije, tu je došlo do odlijevanja glasova, kaže sociolog Sven Marcelić.
Andrej Plenković
 Damir Sencar

Sociolog doc. dr. sc. Sven Marcelić u HRT-ovoj emisiji "Studio 4" kazao je da je HDZ uspio prenijeniti poruku sigurnosti i stabilnosti i stoga je postigao tako dobar pobjednički rezultat, a SDP je imao vrlo neambicioznu i loše složenu listu.

Marcelić je rekao da je platforma Možemo! uzela popriličan broj glasova SDP-u.

- Tako da je u kombinaciji takvih okolnosti HDZ ostvario rezultat koji je sve iznenadio, ali vidimo da za njega postoje neki strukturni elementi, kazao je Marcelić.

Istaknuo je da je Beroš dobio velik broj preferencijalnih glasova i to govori da se poruka sigurnosti odrazila na cijelu kampanju. Marcelić smatra da je i pametno što je Beroš smješten u X. izbornu jedinicu gdje je u principu HDZ jak.

Izv. prof. dr. sc. Goran Čular s Fakulteta političkih znanosti naglasio je da su se ovi izbori odvijali u specifičnim okolnostima te da nikad nije bila manja izlaznost birača.

Čular je kazao da je za loš rezultat SDP-a kriva i raspodjela glasova na ljevici. Smatra da je sam finiš kampanje donio promjene.

- Stranka Možemo! je bila u naletu i oni koji su im davali nekoliko mandata nisu mogli predvidjeti toliko, a sučeljavanja su isto doprinjela ovakvim rezultatima, rekao je Čular.

Marcelić je kazao da se apstinencija vidi i po izbornim jedinicama i da je HDZ uspio motivirati svoje birače. Dodao je da je u uvjetima niske izlaznosti to bio veliki plus HDZ-u, a SDP u tome nije uspio već su uspjele neke druge stranke.

Ključni trenutak za ove izbore smatra to da je SDP zapravo demotivirao svoje birače, a drugi dio ljevice je ipak uspio motivirati svoje birače.

- Kada su birači osjetili da postoje neke druge lijeve opcije, tu je došlo do odlijevanja glasova kada sama izlaznost ljevice nije bila osobito velika, dodao je Marcelić.

Marcelić je rekao da su građani jednim dijelom i odlučivali tko će biti bolji predsjednik Vlade.

- Plenković je uspio personalizirati kapanju i uspio je povezati s određenim porukama koje je želio slati, poručio je.

Čular je kazao da su se promjene dogodile ne samo u strukturi Sabora već i u funkcioniranju stranačkog sustava. Dodao je da se HDZ pomakao u sami centar, te smo dobili nikad veću desnicu.

- Sabor se polarizirao, on je sada, bez obzira na malu izlaznost, reprezentativniji i za hrvatsko društvo nego što je bio prije, ali pitanje je na koji način će se ta stvar odvijati u budućnosti, rekao je Čular.

Čular smatra da je sada sva odgovornost na HDZ-u i epidemiološka kao i gospodarska, za većinu HDZ ne treba Domovinski pokret, već s dosadašnjim partnerima može složiti većinu.

Marcelić smatra da SDP ima veliki problem, Čular smatra da je ovo kraj Davora Bernardića, prenosi HRT.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 01:44