DALIJA OREŠKOVIĆ

‘Trebaju nam nova pravila igre, nova Republika. Ili to, ili nas uskoro nema!‘

Opstanak RH ovisi o tome hoćemo li se strukturno promijeniti, počevši od teritorijalnog preustroja, koji je prapočelo svih reformi
 Tomislav Kristo/Cropix

Koaliciju Stranke s imenom i prezimenom, Pametnog i Foruma u I. zagrebačkoj izbornoj jedinici predvodi prepoznatljivo lice - Dalija Orešković.

U posljednjih godinu i pol, otkad ste ušli u politiku, pomaknuli ste se s lijevih pozicija i neuspjelih pregovora s koalicijom Možemo! na politički centar. Na ove izbore izlazite sa strankom Pametno i Fokusom. Kako objašnjavate taj pomak?

- Ja se zapravo nisam micala sa svojih pozicija, niti za dlaku. Moj je problem bio u tome što sam se morala “ukalupiti” u postojeći način poimanja političke skale lijevo-desno-centar. Ono što sam tražila u politici od prvog dana nije bilo pozicioniranje shvaćeno u tome smislu, već potraga za saveznicima oko konkretnih programskih ciljeva. Da, moj početak jest bio s ljudima koji danas čine platformu Možemo! Bez Radničke fronte. I danas dijelim s njima neka zajednička područja interesa - od okrenutosti zelenim politikama, zaštiti okoliša i buntu protiv lokalnih “šerifa”, kao važnom obliku borbe protiv korupcije. Međutim, Možemo! ne razumije što su najveći problemi Hrvatske, a onda i što su glavni politički prioriteti koje u državi prvo treba rješavati. Politička platforma na kojoj sam se sada našla usuglasila se upravo oko toga što su politički prioriteti Hrvatske.

Možete li u najkraćim crtama opisati te ključne prioritete koje Vaša koalicija nudi?

- Opstanak Hrvatske doslovno ovisi o tome hoćemo li se strukturno promijeniti, počevši od teritorijalnog preustroja, koji je prapočelo svih reformi. Drugi je reforma javne uprave. Treći - uspostava neovisnog pravosuđa i jakih antikorupcijskih mjera, u što spada i kontrola trošenja proračuna i uspostava odgovornosti vlasti. Četvrti je porezno rasterećenje i ukidanje parafiskalnih nameta. Peti je uspostava uvjeta za poštenu i fer tržišnu utakmicu, jer nje danas u ovom ortačkom sustavu nema. To je, dakle, baza na kojoj bismo drugačijom preraspodjelom sredstava mogli osigurati i socijalnu pravednost zapisanu u našem Ustavu.

Sudjelujete na sučeljavanjima, predizbornim emisijama... Zašto kažete da se vaš glas ne može čuti?

- Postoji određena medijska blokada od HRT-a, koji nas neopravdano ne zove na sučeljavanja. Apsurd ove kampanje je zagušenost medijskog prostora koronakrizom koja je poslužila kao paravan. Nisam sigurna da su birači svjesni toga, i bojim se da ne shvaćaju kako će ih vlast zakopati na ovim izborima. Kao što je u onoj tragikomičnoj sceni Plenković zakopao kamen temeljac uz zvuke pjesme koja se izvodi na sahranama, tako se na ovim izborima sahranjuje jedna od možda posljednjih prilika Hrvatske da krene novim putem.

Tvrdite da etablirane stranke HDZ i SDP, kojima predizborne ankete daju najviše glasova, nisu rješenje nego problem...

- Točno. Problemi Hrvatske su sistemski - sektor koji stvara ne može više servisirati ovakav sustav preopterećen poreznom presijom i parafiskalnim nametima, u kojem nema uvjeta za otvaranje i opstanak radnih mjesta. To je kao da imamo autoimunu bolest od koje ćemo jednog dana nestati.

Nadate li se ulasku u Sabor?

- Da. Ako ne osvojimo barem nekoliko mandata, bojim se da u Saboru i dalje neće biti glasa onih koji će zaista promišljati kako Hrvatsku obraniti od propasti u koju srlja. Pritom moramo znati da se Hrvatska ne može spasiti “kikiriki” reformama, niti provođenjem jedne izdvojene mjere, već samo reformama na nekoliko paralelnih kolosijeka koji čine cjelinu. Da zaključim, ne treba nam “reset” i povratak na staro. Trebaju nam nova pravila igre, nova Republika. Ili to, ili nas uskoro nema.

Trebamo “razbucati” apsurdni teritorijalni ustroj Hrvatske

Skoro da i nema političke opcije koja u svom programu ne obećava teritorijalni preustroj RH i smanjenje broja općina i gradova. Zašto mislite da ste po tome specifični?

- Da bismo imali državu koja služi potrebama građana, trebamo “razbucati” apsurdni teritorijalni ustroj Hrvatske. HDZ će čuvati postojeći broj županija, a ni SDP neće napraviti ništa. Zašto? Pa zato što je to njihova kapilarna mreža preko koje isisavaju proračune za svoje stranačke vojske. Ovih dana su prikazani rezultati istraživanja našeg kandidat u III. jedinici Viktor Šimunić. Ono je pokazalo gdje i kako curi proračunski novac, i to tako da je sve po zakonu. Primjerice, za zamjenika načelnika koji formalno volontira, općina izdvaja oko 13.000 kuna mjesečno. Njegovo istraživanje je na najbolji način pokazalo zašto se naš glas na ovim izborima ne može čuti - jer je naš glas opasan.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 01:39