MINUTA ZA GRAĐANE

Trgovac strankama postavio pitanje hoće li proglasiti neradnu nedjelju, pogledajte odgovore

Odgovor su poslali iz Restart koalicije, HDZ-a i Možemo!, a nisu odgovorili iz Mosta, Domovinskog pokreta i SIMP-a
Eugen Perić
 Screenshot Jl

Hoće li novi saziv Sabora napokon donijeti Zakon o neradnoj nedjelji?, pitao je šest vodećih stranaka, odnosno koalicija, trgovac Eugen Perić.

- Zadnjih dvadeset godina radim u sektoru trgovine i ono što mi trgovci vidimo kao problem jest – rad nedjeljom. U principu svi naši političari pitanje (zabrane) rada nedjeljom koriste kao predizborna obećanja i kao spinove. A mi bismo iskreno voljeli da idući saziv Sabora, odnosno buduća vlast napokon donese zakon o neradnoj nedjelji jer to nama trgovcima i našim obiteljima izuzetno puno znači. Imamo situaciju da se dio poslodavaca slaže s time da nedjelja bude neradna, ali Vlada i ministri rade po svom tako da onemogućuju da nedjelja bude neradni dan – kaže.

U ime našeg sugrađana, trgovca Perića, Jutarnji list pitao je šest vodećih stranaka, odnosno lista što misle o zabrani rada nedjeljom i hoće li takav zakon donijeti ako dođu na vlast.

Ispred HDZ-a odgovorio mu je ministar gospodarstva Darko Horvat.

- Nedjelja se s punim pravom zove nedjelja. Zadnjim izmjenama Zakona o trgovini regulirat ćemo rad trgovina nedjeljom i to na način da slušamo sugestije samih trgovaca iz Hrvatske obrtničke komore koji su u jednoj pomnoj analizi došli do zaključka da je samo 14 nedjelja kroz godinu za trgovce, pretežno male – profitabilno. Dakle, u razgovoru sa socijalnom parterima došli smo do visoke razine konsenzusa. I sindikati i poslodavci, a i Vlada gotovo su istog stava da kroz reguliranje rada nedjeljom poslodavci sami izaberu kojih će 14 nedjelja kroz godinu raditi, a sve ostale biti će neradne. Siguran sam da ćemo doći do konsenzusa da se granskim kolektivnim ugovorom rad nedjeljom plati barem 50 posto više nego ostalim danima – rekao je Horvat.

Restart koalicija je protiv zabrane.

- Restart koalicija ne zalaže se za ukidanje rada nedjeljom. Prije svega jer smatramo da je ispred nas velika kriza, najveća od Domovinskog rata. Smatramo da radnik treba imati jedan slobodan dan u tjednu, no jednako tako je važno da svaki radnik ima pravo na rad i da za svoj rad bude adekvatno plaćen. Što se turističkim mjesta tiče bitno je da su trgovine otvorene i dostupne naših gostima. Da usluga bude na velikoj razini. Dakle, mi se zalažemo za kvalitetna prava radnika, da radnici budu adekvatno plaćeni i da ne budu izrabljivani – kaže Ivana Marković, SDP-ova gradonačelnica Supetra.

Možemo! je protiv rada nedjeljom sve dok (i ako) se sa sindikatima ne ispregovaraju bolji uvjeti rada.

- U našem programu dostojanstveni uvjeti rada su jedno od osnovnih područja našeg interesa. Ta šira tema obuhvaća i izmjene radnog zakonodavstva i podizanje minimalne plaće, ali i jasan stav vezan uz rad nedjeljom. A naš stav je da dok god je to vezano uz česte povrede radničkih prava, dok je god je regulacija takva da je moguće raditi i dvije nedjelje zaredom, dok se krše radnička, prava, dok god se sa sindikatima ne ispregovaraju bolji uvjeti rada – mi smo protiv (rada nedjeljom). A dodatni razlog, obzirom da je pitanje postavljeno od trgovca, jest činjenica da u trgovini, u maloprodaji, žene čine 70 posto svih radnika. A one osim svog posla snose i najveći dio brige za obitelj, što je dodatni argument zbog čega smo protiv rada nedjeljom - kaže Danijela Dolenec, nositeljica liste lijevo-zelene koalicije predvođene strankom Možemo! u VI. izbornoj jedinici.

Građaninu Eugenu Periću na njegovo pitanje o radu nedjeljom nisu odgovorili iz Mosta, Domovinskog pokreta Miroslava Škore i koalicije Stranke s Imenom i Prezimenom, Fokusa i Pametnog.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 09:04