ONI DOLAZE

Uz ljevicu, koja najavljuje pravu kritiku vladajućih, tu je i konzervativni par Selak-Raspudić

Razloga za slavlje ima i koalicija centra Stranka s imenom i prezimenom-Pametno-Fokus
 Damjan Tadić/Cropix

“U Gradskoj Skupštini smo pokazali kako s četiri od 51 zastupnika možemo napraviti dar-mar, to ćemo isto pokazati i u Saboru”, poručila je usred izborne kampanje Sandra Benčić, supredsjednica zeleno-lijeve koalicije koja je ujedinila Novu ljevicu, Radničku frontu, ORaH, Zagreb je naš! i Za grad pod nazivom “Možemo”. I pokazali su da mogu te osvojili sedam mandata.

Razloga za slavlje ima i koalicija centra Stranka s imenom i prezimenom-Pametno-Fokus, stvorena samo dva dana prije početka kampanje - osvojili su tri mjesta u Saboru premda im nisu davali mnogo nade ni za jedno. I jedni i drugi tvrde da će javnost vidjeti kako izgleda oporba u Saboru kad joj se vrati njezin izvorni smisao kao kritičara vladajućih i čuvara ljudskih, građanskih prava i prava svih manjina - u to ime Možemo je u pobjedničkoj noći razvio zastavu duginih boja.

Sandra Benčić, Možemo!

image
Sandra Benčić
Srđan Vrančić/Cropix


Sandra Benčić u javnosti se zadnjih godina nametnula kao glasna i artikulirana aktivistica Centra za mirovne studije i Kuće ljudskih prava, kojoj su u fokusu ljudska prava i teme iz pravosuđa - prozivala hrvatsku policiju i Vladu zbog nasilja nad migrantima, nedavno je pokrenula akciju objavljivanja fotografija žena u drugom stanju nakon što se Nino Raspudić žalio na medijski tretman svoje supruge Marije Selak Raspudić kojoj su novinari objavljivali fotografije u trudnoći.


Magistrica je prava, predavačica Vijeća Europe na provedbi edukacija za suce i državne odvjetnike u regiji u području Europske konvencije o zaštiti ljudskih prava, suosnivačica konzultantske tvrtke Razbor, ima iskustvo kao trenerica/predavačica u području pripreme i implementacije projekata za državnu upravu, lokalnu i regionalnu samoupravu, tvrtke, visokoobrazovne ustanove i organizacije civilnog društva.

Radila je kao konzultantica na projektima tehničke pomoći za ministarstva i regionalnu samoupravu u procesu pristupanja EU... Idejna je začetnica tvrtke Publiconn d.o.o. prve društvene mreže za korisnike EU fondova. Tužila je državu zbog nezakonite sigurnosne provjere koju je Sigurnosno-obavještajna agencija provela nad njom kao aktivisticom Centra za mirovne studije i tvrdila da joj je povrijeđeno pravo na poštovanje privatnog i obiteljskog života, doma i dopisivanja.

Spor je 2016. dobila na Općinskom građanskom sudu skupa sa 20.000 kuna odštete. Dokazala je da ju je SOA na čijem je čelu tada bio Tomislav Karamarko nezakonito provjeravala nakon što se kandidirala za Vladin Savjet za razvoj civilnog društva.


Dalija Orešković, Stranka s imenom i prezimenom

image
Dalija Orešković
Bruno Konjević/Cropix


Premda je u politički život uplovila kao velika nada s velikim kapitalom i povjerenjem javnosti koje je stekla kao bivša predsjednica Povjerenstva za sukob interesa, osuđujući podjednako i lijeve i desne, i oporbu i vladajuće, Dalija Orešković je nakon niza poteza i kritika suradnika koji su govorili o nedovoljnoj organiziranosti i pomanjkanju timskog rada gotovo bila otpisana.

Loše je prošla i kao kandidatkinja na predsjedničkim izborima i na europarlamentarnim izborima. Pravnica s odvjetničkim uredom s bivšim suprugom, u početku su u koaliciji oko SDP-a nudili da bira što hoće, ali nije im se priključila - jer bi joj to srušilo uvjerenje da su i SDP i HDZ isti.


Uoči izbora udružila je snage s Antom Pranićem, gradonačelnikom Vrgorca i nekoć suradnikom mostovaca, Josipom Budimirom, bivšim gospodarskim strategom HSLS-a, Josipom Relkovićem, koji je lansirao projekt Most na izborima 2015., odustala od imena Start, preimenovala se u Stranku s imenom i prezimenom, kako je sugerirao dizajner Boris Malešević i autor slogana predsjednik s karakterom, definirala da ne pripada ni lijevo ni desno nego centru.


Sad kaže da je naučila lekciju o početničkim greškama, važnosti terena i obećava: “Nećemo biti ničiji žetončići, ni populisti ni demagozi. U vremenu koje dolazi možete računati na nas.”


Marijana Puljak, Pametno

image
Marijana Puljak
Ivo Ravlić/Cropix


Do sitnih noćnih sati u stožeru koalicije centra čekalo se da se izbroje glasovi i potvrdi da se Marijani Puljak isplatilo desetogodišnje bavljenje politikom i vođenjem stranke Pametno koja je izrasla iz građanske inicijative “Za pametne ljude i pametan grad”.

Jedna od prepreka bila je i činjenica da je u politiku ušla sa suprugom Ivicom pa je Pametno djelovao kao obiteljski projekt u čije će krilo teško prihvatiti druge. Suprug Ivica je profesor na Fakultetu elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje u Splitu i jedan od znanstvenika koji je u Ženevi bio voditelj skupine splitskih fizičara koji su sudjelovali u traženju Higgsova bozona, popularne Božje čestice te tajnik stranke “Pametno”.

Marijana Puljak 2010. postala je predsjednica splitskoga gradskog kotara Žnjan, a s “Inicijativom za pametne ljude i pametan grad” 2013. na lokalnim izborima osvojila je deset posto glasova i četiri vijećnička mjesta te uspjela ući u Gradsko vijeće grada Splita, na lokalnim izborima u svibnju 2017. kandidirala se za gradonačelnicu Splita. Naziv stranke “Pametno” Puljakovi su branili kao poziv svima da razmisle što bi bilo pametno za Hrvatsku i da pametno biraju i odbacili kritike da laskaju sebi.


Dario Zurovec, Fokus

image
Dario Zurovec
Ranko Šuvar/Cropix


Tri godine gradonačelnik je Svete Nedelje i jedan od najmlađih gradonačelnika u Hrvatskoj, ima diplomu FER-a i iskustvo programerskog rada u Ericsson Nikoli Tesli. Prije no što se politički osamostalio bio je član HDZ-a. U HDZ je, prema vlastitim riječima, ušao kao 18-godišnjak iz uvjerenja i odgoja, a izašao radi otrežnjenja - “nije lako gledati kako netko tko je u bivšem sustavu djecu kažnjavao zbog odlaska u crkvu bude danas gorljivi HDZ-ovac.

A pored kojih ne možeš progurati rješenje ni jednog problema građana jer je lakše izgraditi kakav park umjesto nogostupa ili biciklističke staze”. Sveta Nedelja sa 18.000 stanovnika ima imidž grada u kojemu cvjeta razvoj, proračun veći od 100 milijuna kuna, Zurovec je proveo porezno rasterećenje, hvali se malom nezaposlenošću i Matom Rimcem, a obećaje da će popraviti stanje zbog kojeg neka od 14 naselja koja čine grad Svetu Nedelju u 21. stoljeću nemaju vodovod ili kanalizaciju...


Tomislav Tomašević
Možemo!

image
Tomislav Tomašević
Darko Tomaš/Cropix


Lider i zaštitno lice zeleno lijeve - koalicije Možemo! Iza njega je punih 20 godina aktivističkog rada na civilnoj sceni. Bavio se aktivizmom mladih, dva desetljeća je angažiran na temama zaštite okoliša i urbanog razvoja. Predsjednik je Zelene akcije i jedan od istaknutih zagrebačkih aktivista koji se uporno suprotstavlja devastaciji javnog prostora. Diplomirao je politologiju na zagrebačkom Fakultetu političkih znanosti, a magistrirao na Sveučilištu Cambridge. Bio je i savjetnik UN-ove organizacije za okoliš UNEOP. Od lokalnih izbora 2017. vijećnik je platforme “Zagreb je naš” u zagrebačkoj Gradskoj skupštini.

Damir Bakić
Možemo!

image
Damir Bakić
Davor Pongračić/Cropix


Zastupnik platforme “Možemo”! po profesiji je matematičar. Redoviti je profesor u trajnom zvanju na Odsjeku za matematiku na zagrebačkom Prirodnoslovno-matematičkom fakultetu. Osim na zagrebačkom Sveučilištu, obrazovao se i kao Fulbirghtov stipendist i na University St. Luis u Washingtonu. Među utemeljiteljima je zeleno-lijevih platformi “Zagreb je naš” i “Možemo”. Prije dvije godine bio je Borasov protukandidat za rektora zagrebačkog Sveučilišta i jedan je od najglasnijih kritičara Borasova načina upravljanja Sveučilištem. Manje je poznato da je matematičar i zeleno-lijevi aktivist Damir Bakić brat poduzetnika Nenada Bakića s kojim ne dijeli politička uvjerenja.



Rada Borić

Nova ljevica, Možemo!

image
Rada Borić
Bruno Konjevic/Cropix


Zastupnica platforme Možemo!, članica Nove ljevice i već tri godine vijećnica “Prava na grad” u zagrebačkoj Gradskoj skupštini. Borić je rođena u Zagrebu, diplomirala je hrvatski jezik i književnost i komparativnu književnost na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, na kojem je završila poslijediplomski studij književnosti. Bila je višegodišnja lektorica hrvatskog jezika i predavačica kulturne povijesti Balkana na Sveučilištu u Helsinkiju. Napisala je prvi hrvatsko-finski i finsko-hrvatski rječnik, osnivačica je i višegodišnja izvršna direktorica Centra za ženske studije.



Vilim Matula
Možemo!

image
Vilim Matula
Bruno Konjevic/Cropix


Zastupnik platforme Možemo! prepoznatljivo je lice hrvatskoga glumišta i društveno angažirani intelektualac. Matula je uz ostalo cijenjen i kao autor i izvođač monodrama. Diplomirao je na Dramskoj akademiji u Zagrebu, dugogodišnji je član glumačkog ansambla zagrebačkog satiričnog kazališta Kerempuh. Iza Matule je više desetljeća predanog aktivističkog rada, jedan je od istaknutih antifašista u Hrvatskoj i boraca protiv nejednakosti i uzurpacije javnog prostora.



Katarina Peović
Radnička fronta, Možemo!

image
Katarina Peović
Darko Tomas/Cropix


U Sabor je ušla kao kandidatkinja Radničke fronte, stranke iz koalicije Možemo! Ne taji da je Radnička fronta čija je članica od 2017. anti-sistemska i anti-kapitalistička lijeva politička stanka. Njezina razmatranja o preraspodjeli štednje koja premašuje 700.000 kuna objavljena u jednom dnevnom listu podigla je su buru u javnosti. Peović je diplomirala književnost na zagrebačkom Filozofskom fakultetu, a zatim magistrirala i doktorirala iz područja kulturalnih studija. Izvanredna je profesorica na Filozofskom fakultetu u Rijeci.



Nino Raspudić
Neovisni, lista Mosta

image
Nino Raspudić
Damir Krajac/Cropix


Kao i njegova supruga Marija Selak Raspudić, ušao je u Sabor kao neovisni zastupnik na listi Mosta. Raspudić je docent na Odsjeku za talijanistiku Filozofskog fakulteta u Zagrebu gdje je i diplomirao studij filozofije i talijanske književnosti. Široj javnosti je postao poznat kao kolumnist Večernjeg lista te sudionik HTV- ove emisije “Peti dan”. Stavovima koje promovira u kolumnama i istupima na HTV-u profilirao se kao zagovornik desno-konzervativnih stavova, čime je postao privlačan kandidat desnim političkim opcijama.



Marija Selak Raspudić
Neovisna, lista Mosta

image
Marija Selak Raspudić
Srdjan Vrancic/Cropix


Docentica je na na katedri za filozofiju na zagrebačkom Filozofskom fakultetu. U široj se javnosti promovirala zahvaljujući sudjelovanju u HTV-ovoj emisiji Peti dan. Na ovim izborima se prvi put dogodilo da u Sabor ulaze bračni partneri, uz to još i na istoj stranačkoj listi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 08:18