NOSITELJ LISTE HNS-a

Valentin Dujmović: ‘Politika mora raditi za građane, a ne ih zastrašivati i dijeliti‘

Zastrašujuće su poruke nasilja i zastrašivanja koje su postale tema ove kampanje. Moj cilj je raditi na rješavanju konkretnih problema
Valentin Dujmović

Zašto ste baš vi na čelu liste HNS-a za 10. izbornu jedinicu? Kako ste se odlučili na kandidaturu i zašto je HNS izabrao baš vas?

Prije svega sam zahvalan stranci na prilici da pokažem što sve mogu ponuditi i što svi zajedno možemo donijeti građanima 10. izborne jedinice. Vjerujem da je veliki utjecaj na moju kandidaturu imao uspjeh na prošlim lokalnim izborima, kad sam usprkos svima koji nisu vjerovali, ušao u drugi krug izbora za gradonačelnika Dubrovnika. Moj osobni motiv za kandidaturu je taj što mislim da građane iz Dubrovačko-neretvanske i Splitsko-dalmatinske županije treba zastupati netko tko je s ovoga terena, tko razumije probleme i otoka i zaleđa i tko će iz Zagreba donijeti projekte u regiju u kojoj je izabran. Siguran sam da to mogu provesti i tako osigurati našem području tretman kakav zaslužuje.

Zašto ste uvjereni da ćete moći to provesti?

Iza mene su već brojni ozbiljni projekti koji su donijeli ljudima rješenje konkretnih, životnih problema. Primjerice, Dubrovnik danas ima pročistač vode kakav mu je potreban, a čiju izgradnju sam ja pokrenuo, kolege nakon mene dovršile. U tijeku je rješavanje dokumentacije za projekt dubrovačke aglomeracije vrijedan 900 milijuna kuna koji će riješiti pitanje otpadnih voda i opskrbe pitkom vodom u Dubrovniku, danas i za buduće generacije. Puno je i manjih, ali životno važnih projekata, slučaja Blata na Korčuli, gdje smo bušenjem pronašli izvor vode dovoljan za opskrbu i razvoj cijelog dijela otoka. Isto se dogodilo i u Trpnju ili Putnikoviću na Pelješcu, gdje smo pronašli izvor vode u mjestu koje nikad nije imalo opskrbu pitkom vodom. U tijeku je i realizacija projekta izgradnje i spajanja više desetaka milijuna kuna vrijednih kanalizacijskih sustava koji će zaštititi znameniti Malostonski zaljev od otpadnih voda. Septičke jame na području Stona i okolice odlaze u povijest, što je važno i zbog okoliša i zbog uzgoja školjkaša. Spomenuo bih i ključni projekt za održavanje poljoprivredne proizvodnje u dolini Neretve, a to je projekt “Donja Neretva” koji će zaustaviti daljnje zaslanjivanje tla u donjem slivu Neretve te provesti ispiranje soli slatkom vodom iz tla koje je već zaslanjeno.

Što bi za vas bio uspješan saborski mandat, u slučaju da budete izabrani?

Politika mora raditi za građane, a ne ih zastrašivati i dijeliti. Zbog toga bih smatrao uspješnim saborski mandat na kraju kojeg bi cijela naša regija imala dovoljno pitke vode za svoje potrebe i budući razvoj, uz riješenu odvodnju kojom bismo zaštitili naše more i očuvali ga za buduće generacije. Ovo što danas slušamo i gledamo u kampanji su zastrašujuće i neprihvatljive poruke nasilja i zastrašivanja. Tako nešto je neprihvatljivo i potpuno suprotno onome što treba činiti zastupnik izabran od građana u Hrvatskom saboru. Zato je moj cilj raditi na rješavanju konkretnih problema, a do sada sam pokazao da znam kako to činiti.

image
Valentin Dujmović

Iako vaša koalicija s HDZ-om i formalno završava, čini se da u kampanji niste kritični prema njima, iako nema jamstva za novu suradnju poslije izbora. Kako to komentirate?

Slogan pod kojim idemo na ove izbore “Hrvatska se voli radom” u potpunosti obuhvaća vrijednosti za koje se zauzimamo, a jedna od njih je i ta da se ne želimo svađati niti prepirati. Od toga birači nemaju ništa. Spremni smo surađivati s konstruktivnom građanskom političkom opcijom koja će raditi za građane. Kao što je, primjerice, Blaženka Divjak kao nestranačka osoba u ovom mandatu provela HNS-ov projekt obrazovne reforme, tako se nadamo i u idućem mandatu provoditi konkretne projekte na dobrobit hrvatskih građana.

Ali da možete birati, s kime biste radije koalirali, SDP-om ili HDZ-om? SDP vam je ipak bliži u ideološkim pitanjima?

U HNS-u ne smatramo da se pitanje vlasti koja je Hrvatskoj potrebna može svesti na izbor Plenković ili Bernardić. Živimo u vrlo nepredvidivo vrijeme krize kada je potrebno biti razuman i onaj tko vodi Hrvatsku prema naprijed, izbjegava nepotrebne svađe i ne potiče duopol vlasti na štetu građana, imat će našu potporu. Surađivat ćemo s onima koji budu spremni provesti projekte na korist građana. U svakom mandatu Vlade u kojem smo sudjelovali u vlasti proveli smo najmanje jedan ključni projekt koji je donio dobrobit svim građanima, to želimo nastaviti i dalje raditi.

Što Predrag Štromar može donijeti HNS-u kao novi predsjednik?

HNS građanima obećava bolju, sigurniju i slobodniju budućnost i tu se možemo osloniti na sve što Predrag Štromar donosi kao predsjednik stranke. To je u prvom redu veliko iskustvo, pokazao je da zna upravljati velikim sustavima, 8 godina je bio župan, nakon toga potpredsjednik Vlade i ministar graditeljstva, u HNS-u je od 1990. Mislim da je bio odličan izbor i zato što nosi osobnu energiju političara koji nije izgubio dodir sa stvarnim problemima građana. To je i pokazao provođenjem vrlo konkretnih projekata kao što su povoljni stambeni krediti za mlade obitelji te sanacija klizišta.

Prema posljednjoj anketi HNS osvaja 1,1 posto glasova, mislite li da je to dovoljno za ulazak u Sabor?

Postotak ispitanika koji se u anketama izjašnjavaju za HNS već se jako dugo kreće u nekom intervalu od 0,7 do negdje 2,7 posto, ta brojka stalno oscilira. Međutim, ankete se rade na razini cijele Hrvatske i nikad ne daju odgovore na to koji će građani zaista izaći na izbore te u kojim će izbornim jedinicama birači podržati HNS. Na ta pitanja daju odgovor isključivo izbori. I siguran sam da će i u sljedećem sazivu Sabora građane zastupati zastupnici iz redova HNS-a, i to sa sjevera, istoka i krajnjeg juga Hrvatske. Uvjereni smo da građana kojima je dosta svađa i galame, podjela na ljevicu i desnicu, a više od svega tema ugrožavanja već stečenih ljudskih i manjinskih sloboda, nego žele nekoga tko će povesti naprijed ima puno više od 0,7 posto.

Koju biste ocjenu dali aktualnoj Vladi Andreja Plenkovića na kraju mandata?

Umjesto zbirne ocjene radije bih istaknuo pozitivnu provedbu brojnih projekata koji zaslužuju izvrsnu ocjenu. Iz HNS-ovih resora svakako obrazovna reforma, potpore za stanove mladim obiteljima te sanacija klizišta, sve projekti koji izravno poboljšavaju živote građana. Treba pošteno reći da su i HDZ-ovi ministri učinili neke jako dobre stvari, pogotovo u odgovoru na teško razdoblje koronakrize tijekom globalne pandemije, ali i u sektoru prometa i nekim drugim sektorima. Uostalom, to jasno potvrđuje i činjenica da Restart koalicija, prema ključnim smjernicama programa koji su predstavili, planira samo nastaviti provoditi mjere koje je već uvela ova Vlada.

Ekstremistima i totalitarnim tonovima - jasno ne!

Što mislite o raznim opcijama desnice, pogotovo o Domovinskom pokretu?

Prolazi me jeza od ekstremista koji su isplivali na hrvatskoj političkoj sceni, osobito onih koji se skrivaju iza lica Miroslava Škore. Prvo smo gledali oživljavanje fašističkih pozdrava i slične provokacije usmjerene na izazivanje podjela i svađa, a onda se dogodio i korak dalje. Pokazalo se da je jedan umiveni zabavljač zapravo pjevač opasnih namjera koji u totalitarnom tonu prijeti i zastrašuje žene i ugrožava davno stečena ljudska prava. Ta su vremena i način komunikacije iza nas, a svim ekstremistima koji vraćaju Hrvatsku u srednji vijek kažem jasno – ne! Vjerujem da će na izborima tako postupiti i brojne žene koje su Škori pokazale srednji prst.

(Dubrovački vjesnik)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 17:20