STUDIO HANZA MEDIJE

VIDEO: ‘Dogodila se katastrofa SDP-a, a Plenković je sada u poziciji da ne pristaje na ucjene‘

O prvim rezultatima izbora uživo razgovaramo s gostima u studiju Hanza Medije
 Screenshot

NOVO 00:32 - U završnom dijelu specijalne emisije Jutarnjeg TV o parlamentarnim izborima, glavni urednik Globusa Zdravko Milinović osvrnuo se na raskorak između predizbornih anketa i rezultata izbora.

- U posljednjih tjedan dana uoči izbora imali smo faktor velikog rasta oboljelih od koronavirusa, katastrofalne pokazatelje iz susjedstva o koronavirusu i veliku zebnju oko toga što donose naredni tjedni i mjeseci. To je značajno promijenilo najave rezultata izbora koje smo imali u anketama – kazao je Milinović.

Pisac i kolumnist Slobodne Dalmacije nadovezao se na Milinovićev osvrt podsjećanjem kako predizborne ankete nisu prvi put značajno promašile rezultate izbora.

- Nezgodno je govoriti o preferencijama birača i načinu kako pristupaju strankama i kandidatima. To vam je kao i u trgovini, mušterija je uvijek u pravu – komentirao je Ivica Ivanišević.

Kolumnistica Slobodne Dalmacije Višnja Starešina upozorila je kako birači imaju drugačije prioritete u ocjeni političara od medija koji uzimaju i forsiraju neke teme.

- Građani imaju razloga biti egzistencijalno zabrinuti i sve govori da su se opredijelili za sigurnost. S druge strane, mi smo pristali na klijentelističko društvo, što je druga riječ za korupciju – komentirala je Višnja Starešina.


23:01

Na pitanje voditelja specijalne emisije Jutarnjeg TV posvećene parlamentarnim izborima Borisa Vlašića hoće li poduzetnicima biti lakše kada se politička vlast koncentrira u jednoj stranci i jednom lideru, koordinatorica udruge Glas poduzetnika Maruša Stamać odgovorila je potvrdno.

- Dosadašnja komunikacija poduzetnika i Vlade nije bila kakva je mogla biti, nisu nas baš čuli i vidjeli – naznačila je Maruša Stamać, kojoj su društvo u trećem panelu specijalne emisije, uz voditelja kolumnista Jutarnjeg lista Borisa Vlašića, pravili glavni urednik portala Euractiva.hr Željko Trkanjec, povjesničar Hrvoje Klasić i kolumnistica Slobodne Dalmacije Višnja Starešina.

- SDP je svoju krucijalnu pogrešku napravio kada je pokazao veliko neznanje o tome kako funkcionira Europska unija – ocijenio je Željko Trkanjec. Na opasku Maruše Stamać da neki naši političari ne znaju ni kako se puni proračun, Trkanjec je uzvratio kako stranka poput SDP-a, koja želi doći na vlast, ne smije pokazati velike slabosti na temi Europske unije.

Hrvoje Klasić u osvrtu na postizbornu noć pošao je od glavnih naglasaka da novac za oporavak gospodarstva nije upitan, a neupitno je, dodao je,i da se novac koji će doći iz Europske unije zna i potrošiti.

image
Hrvoje Klasić

- Budućnost nam je poprilično ružičasta – ironično je zaključio Klasić. Upitan za očekivanu vanjsku politiku nove Vlade, Klasić je iznio potrebu da se Hrvatska ponudi kao pouzdan mediator odnosa u ovome dijelu Europe i svijeta.

Višnja Starešina upozorila je kako Hrvatsku čeka jesen velike neizvjesnosti oko daljnje situacije s koronavirusom, krize upravljanja Europskom unijom i otvorenog pitanja daljnjeg razvoja odnosa EU prema Kini i Rusiji.

image
Višnja Starešina

- Ovdje se traži da se u bitku protiv klijentelizma ide s ljudima koji žive od klijentelizma. U Hrvatskoj 70 posto ljudi na ovaj ili onaj način živi od državnog proračuna – komentirala je Višnja Starešina.

Željko Trkanjec skrenuo je pozornost na prve komentare svjetskih medija o rezultatima izbora u Hrvatskoj prema kojima je pobjedila stranka sklonija poduzetništvu.

image
Željko Trkanjec

- Andrej Plenković je očistio HDZ, on je pokazao da je pobjednik. Plenković dobiva priliku u novim okolnostima da se Hrvatska uredi da može primiti novac iz EU i uspješno ga investirati – ocijenio je Trkanjec, dodavši kako je Hrvatska s Plenkovićevom sadašnjom Vladom uspješno predsjedala Europskom unijom.

Maruša Stamać ustvrdila je kako se mora voditi o računa o tome da Hrvatska nije zemlja sklona poduzetništvu.

image
Maruša Stamać

- Otpuštanje dijela državne administracije bio bi državnički potez – smatra Maruša Stamać.

Hrvoje Klasić komentirao je kako se HDZ pod Plenkovićem reformira iz pokreta u stranku.

- Plenković je izdržao tešku prethodnu, pa i dosadašnji dio ove godine u stranci. Sada može slobodnije krenuti u rezove – dodao je Klasić. Složivši se s općim ocjenama da su HDZ, MOST i Možemo najveći dobitnici, a SDP najveći gubitnik izbora, Klasić je izrazio uvjerenje kako je i Domovinski pokret među gubitnicima.


NOVO 21:55 - Bit će zanimljivo vidjeti kako će se formirati Vlada, s koliko ministarstava, s kojim imenima, komentirao je daljnji razvoj događaja na domaćoj političkoj sceni nakon pobjede HDZ-a na parlamentarnim izborima povjesničar Tvrtko Jakovina.

- Naši građani pridružuju se političkim strankama da bi osigurali posao i egzistenciju – ocijenio je Jakovina, s kojim se suglasio Ivić Pašalić. Vrativši se na rezultate izbora, Pašalić je iznio ocjenu kako je Plenković pomeo Bernardića.

- Morate analizirati svoje slabosti bez obzira na uspjeh kojeg je Plenković nedvojbeno ostvario. – dodao je Pašalić. Osvrnuvši se na raskol u HDZ-u oko Istanbulske konvencije, Pašalić je kazao kako na mjestu Plenkovića nikada ne bi forsirao izglasavanje spomenute konvencije.

image
Ivić Pašalić

- U Saboru ne bih digao ruku za Istanbulsku konvenciju – naveo je Pašalić. Na pitanje Zdravka Milinovića kojeg je Katolička crkva podržala na ovim izborima, Pašalić je kazao kako postoji mit o tome da Crkva odabire jednu političku opciju i onda je preporučuje biračima.

- Morate razlikovati stavove vrha Katoličke crkve od stavova svećenika ili većeg dijela klera – naznačio je Pašalić, složivši se s raširenim razmišljanjima da Crkva, uz HDZ, podržava Domovinski pokret i MOST.

image
Ivica Ivanišević

Za Ivicu Ivaniševića ogroman broj birača u Hrvatskoj ne bira nešto novo, nego staro i provjereno. S Ivaniševićevom ocjenom nije se složio Ivić Pašalić, navevši primjer Škore kao nove snage na političkoj sceni.


21:36 U specijalni program Jutarnjeg TV posvećen današnjim parlamentarnim izborima uključile su se reporterke Jutarnjeg lista iz stožera HDZ-a i SDP-a Vanja Nezirović i Ivanka Toma. U prvom osvrtu na rezultate izbora za Jutarnji TV potpredsjednik HDZ-a Željko Reiner ocijenio je očekivanim uspjeh HDZ-a.

- Bili smo duboko uvjereni da će građani znati cijeniti što je napravljeno u protekle četiri godine – naznačio je Reiner. Upitan za postizbornu suradnju s Domovinskim pokretom i MOST-om, Reiner je kazao kako je HDZ otvoren za pregovore s svim svjetonazorski bliskim strankama. Potpredsjednik SDP-a Rajko Ostojić za Jutarnji TV priznao je veliki neuspjeh Restart koalicije na izborima, ali je odbacio mogućnost brzih smjena I promjena u SDP-u.

- Što se tiče uspjeha liste Možemo, to je poruka i SDP-u. Moramo analizirati i vidjeti što i kako dalje – dodao je Rajko Ostojić.

Dogodila se katastrofa SDP-a, a ne toliko Restart koalicije, ocijenio je glavni urednik Globusa Zdravko Milinović u uvodnom dijelu specijalne emisije Jutarnjeg TV o danas održanim parlamentarnim izborima. Milinović je podsjetio da je u intervjuu Globusu politički tajnik SDP-a Davorko Vidović izjavio kako očekuje sigurnu pobjedu SDP-a i Restart koalicije.

- Vidović je čak rekao da bi SDP mogao osvojiti rekordni broj mandata otkako se održavaju parlamentarni izbori u Hrvatskoj. Kako sada stvari stoje, SDP bi mogao zabilježiti najlošiji rezultat u povijesti – komentirao je Milinović kojem u uvodnom dijelu emisije Jutarnjeg TV društvo prave, u ulozi moderatora kolumnist Jutarnjeg lista Boris Vlašić, bivši potpredsjednik HDZ-a i Hrvatskog sabora Ivić Pašalić, povjesničar Tvrtko Jakovina i kolumnist Slobodne Dalmacije Ivica Ivanišević.

image
Tvrtko Jakovina

Ivić Pašalić izrazio je zadovoljstvom izbornim rezultatima.

- Nisam član HDZ-a, ali na poziv članova te stranke u Sesvetama pružio sam im određenu pomoć, stoga pozdravljam ovako izraženu volju birača. Mislim da je Hrvatskoj, našim građanima dosta kriza, izbora i kampanja i priželjkuju stabilnu vlast – ocijenio je Pašalić. On ne očekuje probleme u sastavljanju vladajuće većine, unatoč žestokoj retorici koja se mogla čuti iz redova Domovinskog pokreta i MOST-a.

- Vlast sama po sebi stabilizira odnose unutar neke stranke. Stvaranje vladajuće većine neće biti komplicirano kako se sada čini – ustvrdio je Pašalić.

Ivica Ivanišević izrazio je uvjerenje kako Andrej Plenković na temelju osvojenih mandata HDZ-a ima poziciju da ne pristane na ucjene i zahtjeve drugih stranaka.

- Domovinski pokret ionako je ideološka ekstenzija HDZ-a – dodao je Ivanišević.

Tvrtko Jakovina, osvrnuvši se na rezultat Domovinskog pokreta i MOST-a, ustvrdio je kako takav odnos snaga na desnici i u desnom centru pokazuje da se HDZ i dalje nije formirao kao stranka nego je još uvijek pokret.

- I dalje je u tijeku 'borba za dušu' HDZ-a – komentirao je Jakovina.

Zdravko Milinović procijenio je da bi unutar Domovinskog pokreta moglo doći do raskola ako vjerojatni pregovori s HDZ-om ne budu išli prema dogovoru. Ivić Pašalić nije se složio s Milinovićevom procjenom, izrazivši uvjerenje kako je Miroslav Škoro dobro pazio kako sastavlja liste, odnosno tko se nalazi na mjestima koja će dati zastupnika u Sabor.

image
Zdravko Milinović

18:35 O prvim rezultatima parlamentarnih izbora kao i aktualnoj situaciji u Hrvatskoj u izbornoj noći, u nedjelju od 21 sat u studiju Hanza Medije uživo razgovaramo s ljudima do čijeg mišljenja jako držimo.

Tvrtko Jakovina, Ivić Pašalić, Ivica Ivanišević, Zdravko Milinović, Gojko Drljača, Đuro Njavro, Maruška Vizek, Nikica Gabrić, Hrvoje Klasić, Željko Trkanjec, Višnja Starešina, Maruša Stamać, Gvozden Flego, Miljenko Jergović, Zlatko Stić i Duško Ljuština bit će naši gosti s kojima ćemo pokušati dokučiti kakva budućnost Hrvatsku čeka nakon parmentarnih izbora.

Pozorno ćemo pratiti i komentirati podatke iz izlaznih anketa i Državnog izbornog povjerenstva kao i razvoj događaja u stožerima stranaka iz kojih će nam stizati izvještaji naših reportera. Više od tri sata živog programa vodit će novinari Boris Vlašić i Boris Orešić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 00:34