StoryEditor
IZVELI PERFORMANS

Zeleno-lijeva koalicija obećala zatvaranje Jakuševca: Vrijeme je za jedno predizborno zatvaranje

Svi oni u Zagrebu kojima smeta ovaj nesnosni smrad s Jakuševca neka glasaju na izborima za listu broj tri, poručio je Tomašević
 Goran Mehkek/Cropix

Koalicija Možemo!, Nova ljevica, Radnička fronta, ORaH, Zagreb je naš! i Za grad u srijedu je na ulazu u odlagalište otpada Jakuševec izvela performans pod nazivom “Drugi otvaraju, mi zatvaramo”, poručivši da dok drugi pred izbore otvaraju nešto, oni obećavaju zatvaranje Jakuševca. 

Kandidati zeleno-lijeve koalicije stali su ispred ulaza u zagrebačko odlagalište otpada s velikim lokotom i lancem. Njihov performans na mahove su ometali vozači kamiona koji na odlagalište dovoze otpad, pa su tako prvo izlazili na drugi izlaz, ali su najedanput počeli izlaziti i na onaj gdje se održavao performans.

Tomislav Tomašević (Možemo!) istaknuo je da je Jakuševec najveće odlagalište otpada u Hrvatskoj, ali je i jedno od najvećih odlagališta u ovom dijelu Europe te zato i je najviše brdo južno od Save u Zagrebu, koje je napravio gradonačelnik Milan Bandić

"Svi oni u Hrvatskoj koji žele održivi sustav gospodarenja otpadom, svi oni u Zagrebu kojima smeta ovaj nesnosni smrad s Jakuševca neka glasaju na izborima za listu broj tri, za zeleno-lijevu koaliciju kako bi konačno problemi okoliša i zdravlja dobili političku važnost", poručio je Tomašević.  

"Imamo jako puno predizbornih obećanja gdje političari pred izbore otvaraju nešto ili obećavaju da će otvoriti škole, vrtiće, bolnice...Mislim da je vrijeme za jedno predizborno zatvaranje i mi ovdje obećavamo da ćemo kroz maksimalno dvije-tri godine konačno zatvoriti odlagalište Jakuševec", poručio je Tomašević. 

Istaknuo je da to odlagalište odlukom HDZ-a i Bandića ima dozvolu rada do 2028., iako je Bandić nekoliko puta obećao da će se zatvoriti, ali se to nije učinilo zato što se nije razvio sustav odvojenog prikupljanja otpada. 

Tomašević kaže da se Jakuševec ne može zatvoriti dok se ne promijeni i Uredba o gospodarenju komunalnim otpadom i ne uvede pravedan sustav naplate odvoza otpada. Podsjetio je da je Uredbu Tomislava Ćorića, kako je rekao "ministra devastacije okoliša", kojom se išlo nepravedan sustav naplate učiniti još nepravednijim, srušio Ustavni sud s obrazloženjem da neće ispuniti ciljeve zaštite okoliša.  

Komentirajući anketu RTL-a koja im daje tri mandata, Tomašević kaže da ih oni očekuju barem pet. Pozvao je sve građane koji su mislili glasati za opcije koje ne prelaze prag da im daju glas tako da imaju što više mandata i da se spriječi formiranje desne vlade. 

"Mi jedino, eventualno možemo podržati Vladu koju formira SDP,  ali tako da u nju ne ulazimo", poručio je Tomašević. Objasnio je da Vladu SDP-a mogu podržati ako prihvati uvjete vezane uz njihov program i uz sastav Vlade, jer sigurno neće dati bianco podršku. 

Tomašević kaže i kako je pomalo konsterniran uputama DIP-a jer mu nije jasno kako je moguće da su maske obvezatne u javnom prijevozu a nisu za birače na biračkim mjestima. Rekao je i kako je apsolutno neustavno da netko tko ima temperaturu ne može glasati.

"Odgovornost je Vlade koja je već izglasala da idemo ranije na ove izbore, protiv čega smo bili rukama i nogama, da omoguće svim građanima da ostvare ustavno pravo, i po meni i tako da podijele maske na biračkim mjestima svima onima koji ih trebaju i koji ih nemaju iz bilo kojeg razloga", poručio je Tomašević.

Za tvrdnju DIP-a da je stvar zdravog razuma da netko tko ima temperaturu ne ide na izbore, Tomašević kaže da je stvar zdravog razuma ne ići usred epidemije na ranije izbore, pet-šest mjeseci prije nego što vam ističe mandat te prvo usvojiti zakon o obnovi Zagreba i okolice koji se čekao dva mjeseca a koji su obećavali.  

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. srpanj 2020 13:36