DAN ODLUKE

HRVATSKA BIRA PREDSJEDNIKA REPUBLIKE Diljem države otvorena birališta, glasali i kandidati, pravo glasa iskoristio i premijer Plenković

U nedjelju u 7 sati u Hrvatskoj su počeli izbori na kojima 3,8 milijuna birača odlučuje tko će u idućih pet godina biti predsjednik države. Birališta su otvorena do 19 sati, a prvi neslužbeni rezultati očekuju se oko 20 sati. Izborni dan pratimo iz minute u minutu
 Marko Đurica / REUTERS, Željko Puhovski / CROPIX, Goran Mehkek / CROPIX, Antonio Bronić / REUTERS, Ranko Šuvar / CROPIX, Darko Tomaš / CROPIX

>>> NOVO 17:13 Državno izborno povjerenstvo je objavilo nove podatke o izlaznosti. Kako javljaju iz DIP-a, do 16 i 30 h na birališta je izašlo 38,82 posto - više pročitajte OVDJE

-------------------------------

Nedjeljni hrvatski predsjednički izbori protječu mirno, građani prijavljuju manje nepravilnosti koje se rješavaju u hodu, no ništa što bi utjecalo na regularnost izbora, navode poslijepodne u Državnom izbornom povjerenstvu (DIP).

Potpredsjednica DIP-a Ana Lovrin kaže kako je Povjerenstvo upoznato da su na jednoj društvenoj mreži objavljeni 'rezultati' glasovanja u Australiji i da je DIP upozorio stožer toga predsjedničkog kandidata čiji su promatrači to objavili, neka to ne čine. To je kršenje izborne šutnje, naglašava Lovrin.

U Australiji, Japanu, Kini i Indoneziji, zbog vremenske razlike, predsjednički izbori su već zaključeni, na sedam biračkih mjesta u tim državama glasovalo je 1.100 birača.

Lovrin kaže kako DIP-u stiže malo dojava o kršenju izborne šutnje, ali su u Povjerenstvu primijetili da se na nekim portalima objavljuju snimke i razgovori s predsjedničkim kandidatima na glasovanju, što je nedopustivo.

Policija, pak, nije izvijestila ni o kakvim incidentima na izborni dan.

Potpredsjednica DIP-a potvrdila je da su četiri od 6.533 biračkih mjesta u Hrvatskoj i inozemstvu, u nedjelju ujutro nekoliko minuta kasnila s otvaranjem u 7 sati, među njima i medijski najspominjanije, biračko mjesto u Mostaru.

Kasnila su nekoliko minuta, što ne utječe na regularnost izbora, ističe Lovrin i kao razloge navodi one tehničke prirode, jedan smrtni slučaj, kašnjenje predsjednika lokalnog biračkog odbora.

Na hrvatske predsjedničke izbore, na kojima se natječe 11-oro kandidata i kandidatkinja, do podneva je izašlo 550 tisuća birača, sto tisuća više nego prije pet godina. U tome ih nije spriječila ni obilna kiša koja pada cijeli dan.

Hoće li se trend visokog odaziva glasača nastaviti, znat će se u 17 sati kada će DIP objaviti nove podatke o broju izašlih birača. Prve izborne rezultate objavit će već sat po zatvaranju birališta, u 20 sati.

-------------------------------

15:23 Pripadnici Oružanih snaga Republike Hrvatske na službi u mirovnim operacijama i misijama u inozemstvu, u nedjelju glasuju na hrvatskim predsjedničkim izborima na biračkim mjestima sukladno Zakonu o izboru Predsjednika RH, priopćeno je iz Ministarstva obrane RH.

Pripadnici 5. HRVCON-a NATO aktivnosti ojačane prednje prisutnosti (enhanced Forward Presence – eFP) u Republici Poljskoj glasuju na biračkom mjestu u vojarni “Bemowo Piskie”, Bemowo Piskie.

Pripadnici 11. HRVCON-a u misiji potpore miru Odlučna potpora (Resolute Support – RS) u Islamskoj republici Afganistan glasuju na biračkim mjestima u kampu Gibson u Kabulu i kampu Marmal u Mazer-e-Sharifu.

Pripadnici Oružanih snaga na službi u operaciji potpore miru u Republici Kosovo (Kosovo Force – KFOR) glasuju u Prištini u Veleposlanstvu Republike Hrvatske u Republici Kosovo.

Organiziranje glasovanja za pripadnike OS RH u međunarodnim mirovnim misijama i operacijama sukladno je Rješenjima Državnog izbornog povjerenstva (DIP) RH o određivanju biračkih mjesta u inozemstvu, u diplomatsko-konzularnim predstavništvima i inozemnim uredima Republike Hrvatske, ističu iz MORH-a.

Na ovaj način, u nedjelju, 22. prosinca, mogućnost glasovanja ima više od 200 pripadnika Oružanih snaga RH koji se trenutno nalaze u navedenim mirovnim misijama.

Na izborima za predsjednika ili predsjednicu Republike Hrvatske u nedjelju, pripadnici Oružanih snaga RH glasuju kao i ostali građani, na biračkom mjestu svoga prebivališta, navode iz MORH-a.

-------------------------------

14:52 GONG javlja da je Državno izborno povjerenstvo izdalo službeno upozorenje stožeru Miroslava Škore.

- Upozoravamo vas da za vrijeme trajanja izborne šutnje danas do 19 sati po hrvatskom vremenu, nije dopušteno objavljivanje ikakvih rezultata ili procjena rezultata izbora te molimo da se suzdržite od daljnjh objava, glasilo je upozorenje DIP-a, prenosi GONG na službenom profilu na Facebooku.

-------------------------------

13:20 GONG je u svojem izvješću o dosadašnjem tijeku predsjedničkih izbora objavio da oni protječu uglavnom mirno, ali je istaknuo i neke dojave s terena, uključujući i one o organiziranom prijevozu birača u BiH autobusima.

Detaljnije pročitajte OVDJE.

-------------------------------

13:14 Predsjednički kandidat Stranke Ivana Pernara, Ivan Pernar, svoje je biračko pravo iskoristio na glasačkom mjestu u Španskom.

-------------------------------

12:00 Stigli su podaci o odazivu do 11:30. DIP javlja da je biračko pravo iskoristilo 15,75 posto građana, više nego prije pet godina. Opširnije o odazivu pročitajte OVDJE.

-------------------------------

11:58 Čelnik Mosta Božo Petrov glasao je u Metkoviću.

Metkovic, 221219.
Predsjednicki izbori 2019.
Na glasackim mjestima nema guzve.
NA fotografiji: Potpredsjednik Sabora Bozo Petrov na glasackom mjestu
Foto: Denis Jerkovic / CROPIX
Denis Jerković / CROPIX
Božo Petrov

-------------------------------

11:45 Predsjednički kandidat stranke DESNO Anto Đapić glasao je u Osijeku.

FOTOGALERIJA: Anto Đapić na glasanju

-------------------------------

11:43 Nezavisna predsjednička kandidatkinja Dalija Orešković glasala je u zagrebačkoj VII. gimnaziji.

-------------------------------

11:37 Predsjednički kandidat Hrvatske stranke svih čakavaca, kajkavaca i štokavaca Nedjeljko Babić svoje je biračko pravo ostvario u Lučelnici Tomaševečkoj.

-------------------------------

11:22 Biračko pravo iskoristila je i aktualna predsjednica Republike te kandidatkinja HDZ-a za drugi mandat na Pantovčaku Kolinda Grabar-Kitarović. Na biralište je došla u društvu supruga Jakova Kitarovića.

FOTOGALERIJA: Kolinda Grabar-Kitarović na glasanju

-------------------------------

11:00 U Državnom izbornom povjerenstvu su potvrdili da su zaprimili dojavu o kršenju izborne šutnje od strane jednog od predsjedničkih kandidata, koji je objavio sporan status na Facebooku. Opširnije pročitajte OVDJE.

-------------------------------

10:52 Nezavisni predsjednički kandidat Mislav Kolakušić glasao je u zagrebačkoj Nehajskoj ulici.

-------------------------------

10:48 Predsjednička kandidatkinja Radničke fronte Katarina Peović glasala je na biralištu u zagrebačkom Trnju.

FOTOGALERIJA: Katarina Peović na glasanju

-------------------------------

10:38 Glasao je i predsjednički kandidat Dejan Kovač, kojeg podupire HSLS. On je svoje biračko pravo ostvario na zagrebačkom Borovju.

FOTOGALERIJA: Dejan Kovač na glasanju

-------------------------------

10:18 Glasao je i predsjednički kandidat SDP-a Zoran Milanović, koji je biračko pravo konzumirao na biralištu u centru Zagreba.

FOTOGALERIJA: Zoran Milanović na glasanju

Glasao je i predsjednik SDP-a Davor Bernardić.

Zagreb, 221219.
OS Ivo Andric.
Predsjednicki izbori 2019.
Jutros u 7 sati otvorena su biracka mjesta u Hrvatskoj gdje ce po 7. put po redu od 11 kandidata hrvatski gradjani izabrati predsjednika.
Na fotografiji:  Predsjednik SDP-a Davor Bernardic glasao je na birackom mjestu broj 156
Foto: Srdjan Vrancic / CROPIX
Srđan Vrančić / CROPIX
Davor Bernardić

-------------------------------

9:52 Premijer Andrej Plenković glasao je na biralištu u Područnom uredu Črnomerec u Zagrebu.

Zagreb, 221219.
Trg Francuske Republike.
Predsjednicki izbori 2019.
U 9 sati predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenkovic, izasao je na biraliste.
Foto: Darko Tomas / CROPIX
Darko Tomaš / CROPIX
Andrej Plenković

-------------------------------

9:22 U nedjelju ujutro u Hrvatskoj i inozemstvu otvorena su sva biračka mjesta za predsjedničke izbore, sedme od stjecanja neovisnosti, potvrđeno je u Državnom izbornom povjerenstvu (DIP).

Za birače u Hrvatskoj otvoreno je 6.409 mjesta, od čega su 72 posebna, na njima glasuju pripadnici Oružanih snaga, pomorci, zatvorenici, osobe u domovima socijalne skrbi.

Glasuje se od 7 do 19 sati, do kada vrijedi i izborna šutnja, za koje je zabranjena svaka izborna promidžba, objava ili procjena izbornih rezultata.

Osim u Hrvatskoj, predsjednik države bira se i u 47 država, na 124 mjesta.

- Dobili smo informacije da su sva otvorena i da se glasuje bez problema, rekao je član i glasnogovornik DIP-a Slaven Hojski, podsjetivši da su zbog vremenske razlike neka birališta u inozemstvu već zatvorena. Potvrdio je da je jedno biračko mjesto u BiH jutros otvoreno nekoliko minuta iza 7 sati zbog kašnjenja predsjednika lokalnog Biračkog odbora, ali je nakon toga glasovanje krenulo nesmetano.

U nedjelju u 9 sati svoja su vrata zatvorila biračka mjesta na istoku Australije - u Canberri, Sydneyju i Melbourneu, otvorena u subotu u 21 sat po hrvatskom vremenu. U 11 sati završit će glasovanje u hrvatskom veleposlanstvu u Japanu, u podne u konzulatu u australskom Perthu te u veleposlanstvu u Kini, a u 13 sati u veleposlanstvu u Jakarti, u Indoneziji.

U nedjelju u 16 sati otvorit će se posljednje biračko mjesto za izbor hrvatskog predsjednika, ono u Los Angelesu na kojemu će se glasovati do 4 sata u ponedjeljak po hrvatskom vremenu.

Kakva je bila prijepodnevna izlaznost u Hrvatskoj i je li na nju utjecalo izrazito kišno vrijeme, vidjet će se u podne, kada će DIP objaviti podatke o broju izašlih birača.

-------------------------------

9:17 Svoje biračko pravo iskoristio je i nezavisni predsjednički kandidat Miroslav Škoro. Glasao je u jutarnjim satima na biralištu u zagrebačkim Gračanima.

FOTOGALERIJA: Miroslav Škoro na glasanju

-------------------------------

9:15 U Mostaru su zabilježeni problemi na jednom biračkom mjestu. Predsjednik biračkog odbora je zaspao pa je početak glasanja kasnio gotovo pola sata. Više detalja OVDJE.

-------------------------------

7:30 Prvi predsjednički kandidat koji je iskoristio svoje pravo glasa bio je Dario Juričan, koji se na biralištu u Španskom pojavio nedugo nakon otvaranja.

FOTOGALERIJA: Dario Juričan na glasanju

-------------------------------

PRVA VIJEST

U nedjelju u 7 sati u Hrvatskoj su počeli izbori na kojima 3,8 milijuna birača odlučuje tko će u idućih pet godina biti predsjednik države, odnosno hoće li novi mandat osvojiti aktualna predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović ili će na Pantovčak netko od njezinih 10 protukandidata.

Biračka mjesta, kojih je u Hrvatskoj 6409, otvorena su od 7 do 19 sati do kada traje i dvodnevna izborna šutnja za koje je zabranjena svaka izborna promidžba, objavljivanje procjena rezultata, kao i prethodnih, neslužbenih rezultata izbora.

Birače koji odluče ispuniti svoju dužnost dočekat će glasački listići s imenima 11 predsjedničkih kandidata, svaki birač zaokružuje samo jedno ime, odnosno redni broj ispred odabranog kandidata, na način da to bude čitko i jasno kako bi listić bio važeći.

Na listićima su imena Nedjeljka Babića (HSSČKŠ), Ante Đapića (DESNO), Kolinde Grabar-Kitarović (HDZ), nezavisnih Darija Juričana i Mislava Kolakušića, Dejana Kovača (HSLS), Zorana Milanovića (SDP), nezavisne Dalije Orešković, Katarine Peović (RF), Ivana Pernara (SIP) te nezavisnog Miroslava Škore.

Državno izborno povjerenstvo (DIP), krovno tijelo za provedbu izbora, pozvalo je birače da iskoriste svoje pravo i izađu na birališta.

"Pozivam ih da izađu i da zaokruže kandidata kojega su, bilo u kampanji, bilo ranije, razaznali kao najboljeg", poručila je potpredsjednica DIP-a Ana Lovrin. Naglasila je kako će izbori biti provedeni sukladno zakonu i Ustavu, kako su provedeni i svi dosadašnji.

Prvi rezultati već u 20 sati

Hrvatski predsjednik bira se većinskim izbornim sustavom, treba dakle dobiti većinu glasova svih birača koji su glasali. Ukoliko se to ne dogodi, dvoje kandidata s najvećim brojem glasova ide u drugi krug koji se održava za 14 dana, u ovom slučaju 5. siječnja 2020. godine.

Prve izborne rezultate Državno izborno povjerenstvo objavit će u 20 sati, samo sat po zatvaranju birališta, a osvježavat će ih svakih 10 minuta.

Prvi će se rezultati temeljiti na uzorku od 15-ak posto, mahom manjih biračkih mjesta, do 22 sata moglo bi ih biti obrađeno 70-ak posto.

Podatke o izlaznosti Povjerenstvo će objaviti u dva navrata, u 12 i u 17 sati.

Poslodavce koji rade na izbornu nedjelju, DIP poziva da svojim zaposlenicima omoguće izlazak na birališta.

Nedjeljne izbore za predsjednika države, sedme od kako je Hrvatska stekla neovisnost, prati rekordnih 24.270 promatrača.

Osim u Hrvatskoj, predsjednik se bira u još 47 država, zbog vremenske razlike, u nekima od njih izbori su počeli već u subotu navečer i završit će do nedjelje u podne, odnosno do 13 sati po hrvatskom vremenu, konkretno u Australiji, Kini, Japanu i Indoneziji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 14:52