'VODITE RAČUNA O KOMUNIKACIJI'

Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova pozvala da se predsjedničke kandidatkinje ne omalovažava seksističkom retorikom

Zagreb, 170912.
Povodom Nacionalnog dana borbe protiv nasilja nad zenama, 22. rujna, saborski Odbor za obitelj, mlade i sport organizirao je okrugli stol o obiteljskom nasilju s naglaskom na borbu protiv nasilja nad zenama. Prije rasprave, izlaganje su odrzale predsjednica Odbora Jadranka Kosor, Visnja Ljubicic, pravobraniteljica za ravnopravnost spolova, Helena Stimac Radin, predstojnica ureda Vlade za ravnopravnost spolova i Neva Tolle, koordinatorica Autonomne zenske kuce.
Na fotografiji: Visnja Ljubicic, pravobraniteljica za ravnopravnost spolova.
Foto: Bruno Konjevic / CROPIX
Bruno Konjevic / HANZA MEDIA

Višnja Ljubičić

Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić službenim je priopćenjem reagirala na neprimjereni način komunikacije u predizbornoj kampanji. Ljubičić kaže da se pojedine predsjedničke kandidatkinje pokušalo omalovažiti seksističkom retorikom, ali pritom ne navodi nijedan konkretan slučaj, iako priopćenje dolazi dan nakon istupa Miroslava Škore koji su u HDZ-ovoj zajednici žena ocijenili seksističkim.

"Povodom recentnih slučajeva neprimjerenog načina komunikacije u predizbornoj kampanji, u kojima se pojedine predsjedničke kandidatkinje pokušalo omalovažiti pribjegavajući retorici koja ima obilježja seksizma, Pravobraniteljica ovim putem još jednom podsjeća sve aktere koji sudjeluju u predizbornoj kampanji na važnost izbora načina komunikacije kojem pribjegavaju i izraza koje koriste. To se pogotovo odnosi na same predsjedničke kandidate i kandidatkinje, čija svaka izjava je pod povećalom medija i javnosti, što uvelike povećava njihovu odgovornost za izgovorenu riječ", navodi Pravobraniteljica.

"Podsjećamo da smo odmah po stupanju na snagu Odluke Vlade Republike Hrvatske o raspisivanju izbora za Predsjednika Republike Hrvatske (NN 112/19) 21. studenoga objavili javno priopćenje vezano za poštivanje načela ravnopravnosti spolova u predizbornoj kampanji uoči predsjedničkih izbora 2019., u kojem smo ukazali upravo na potrebu dostojanstvenog načina komunikacije kojima se poštuju standardi civilizirane retorike u skladu sa suvremenim antidiskriminacijskim normativima. U skladu s time, Pravobraniteljica poziva sve aktere koji sudjeluju u predizbornoj kampanji da koriste retoriku kojom se poštuju ljudska prava drugih osoba, pri čemu je poželjno generalno se oslanjati na konstruktivne komunikacijske obrasce, umjesto na one destruktivne koji za jedini cilj imaju poniziti i omalovažiti političkog oponenta."

Izdvajamo