'VODITE RAČUNA O KOMUNIKACIJI'

Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova pozvala da se predsjedničke kandidatkinje ne omalovažava seksističkom retorikom

Višnja Ljubičić
 Bruno Konjevic / HANZA MEDIA

Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić službenim je priopćenjem reagirala na neprimjereni način komunikacije u predizbornoj kampanji. Ljubičić kaže da se pojedine predsjedničke kandidatkinje pokušalo omalovažiti seksističkom retorikom, ali pritom ne navodi nijedan konkretan slučaj, iako priopćenje dolazi dan nakon istupa Miroslava Škore koji su u HDZ-ovoj zajednici žena ocijenili seksističkim.

"Povodom recentnih slučajeva neprimjerenog načina komunikacije u predizbornoj kampanji, u kojima se pojedine predsjedničke kandidatkinje pokušalo omalovažiti pribjegavajući retorici koja ima obilježja seksizma, Pravobraniteljica ovim putem još jednom podsjeća sve aktere koji sudjeluju u predizbornoj kampanji na važnost izbora načina komunikacije kojem pribjegavaju i izraza koje koriste. To se pogotovo odnosi na same predsjedničke kandidate i kandidatkinje, čija svaka izjava je pod povećalom medija i javnosti, što uvelike povećava njihovu odgovornost za izgovorenu riječ", navodi Pravobraniteljica.

"Podsjećamo da smo odmah po stupanju na snagu Odluke Vlade Republike Hrvatske o raspisivanju izbora za Predsjednika Republike Hrvatske (NN 112/19) 21. studenoga objavili javno priopćenje vezano za poštivanje načela ravnopravnosti spolova u predizbornoj kampanji uoči predsjedničkih izbora 2019., u kojem smo ukazali upravo na potrebu dostojanstvenog načina komunikacije kojima se poštuju standardi civilizirane retorike u skladu sa suvremenim antidiskriminacijskim normativima. U skladu s time, Pravobraniteljica poziva sve aktere koji sudjeluju u predizbornoj kampanji da koriste retoriku kojom se poštuju ljudska prava drugih osoba, pri čemu je poželjno generalno se oslanjati na konstruktivne komunikacijske obrasce, umjesto na one destruktivne koji za jedini cilj imaju poniziti i omalovažiti političkog oponenta."

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. ožujak 2021 00:27