AUTORSKI UGOVORI

Ako ova odluka ostane, u Zagrebu više neće biti kazališnih predstava

Uz zabranu rada vanjskih suradnika i autorskih ugovora, zagrebačka kazališta neće moći angažirati režisere bez kojih predstava - neće biti
 Goran Mehkek / Cropix

Proslavljeni makedonski redatelj Slobodan Unkovski, koji u Gavelli upravo postavlja Čehovljeve “Tri sestre”, najsvježiji je primjer redatelja angažiranog na predstavi u svojstvu vanjskog suradnika, a nije rijetkost ni da se za predstave angažiraju glumci izvan matičnog ansambla.

33 kulturne ustanove

No, ako je suditi po naputku gradonačelnika Bandića, koji je početkom godine upućen na zagrebačke kulturne ustanove koje se financiraju iz gradskog proračuna, takav angažman više neće biti moguć.

Naime, od 1. siječnja ove godine na snazi je naputak kojim je gradonačelnik zabranio nova zapošljavanja u gradskim službama i ustanovama koje se financiraju iz proračuna Grada Zagreba, a odnose se na povremena zapošljavanja, kao što je rad preko student-servisa ili autorskog ugovora. Tim su naputkom zahvaćeni gradski uredi i službe, vrtići i osnovne škole, Javna vatrogasna postrojba, ali i 33 zagrebačke kulturne ustanove, među kojima su kazališta Gavella, Kerempuh, ZeKaeM, Koncertna dvorana Vatroslava Lisinskog, brojni muzeji...

U naputku se navodi da je riječ o mjeri štednje koja prati početak pregovaranja sa sindikatima o novim kolektivnim ugovorima, kojima bi se plaće smanjile za 5 do 15 posto, a broj zaposlenika u gradskim službama i ustanovama za pet posto.

Osim, sasvim legitimnih, mjera štednje, mogući razlozi zbog kojih je Bandić donio ovakvu odluku jesu i moguće malverzacije, o kojima su mediji već izvještavali, a koje su se u pojedinim ustanovama navodno događale prilikom isplata honorara vanjskim suradnicima.

U kazalištima su prilično zatečeni ovakvom odlukom, budući da onemogućavanje angažiranja vanjskih suradnika znači i nemogućnost proizvođenja predstava, a time i održavanje kazališne djelatnosti kao takve:

- Osim vlastitog ansambla, u predstavama, ako redateljska vizija to zahtijeva, angažiramo i gostujuće glumce. Zatražili smo tumačenje tog dopisa, ali još nismo dobili odgovor - poručili su iz kazališta Gavella, dok na naše učestale pozive nisu odgovorili ni ravnateljica ZeKaeM-a Dubravka Vrgoč ni ravnatelj Kerempuha Duško Ljuština.

Za razliku od kazalištaraca, sindikat, koji s Bandićem upravo vodi pregovore, podržava gradonačelnika:

Sindikat podržava grad

- Sindikat podržava ovu odluku, jer dosta velika sredstva su odlazila na ugovore o radu ili ugovore preko student-servisa - izjavio je sindikalni povjerenik u Gradskoj upravi Vinko Korbar, a na upit kako će na taj način poslovati kazališta, rekao je kako bi bilo nekorektno da se miješa u područje za koje je nadležan Sindikat djelatnika u kulturi i kako shvaća da nije moguće stalno zaposliti čovjeka samo za jednu predstavu, ali smatra da su i u kazalištima potrebne i moguće racionalizacije.

Shvatiti ozbiljno

Tajnica Sindikata djelatnika u kulturi Ljubica Pilić kaže, pak, kako je Bandićeva zabrana pogubna za djelatnost ustanova, ali i ističe kako ju treba shvatiti vrlo ozbiljno.

- Ne znam tko može raditi bez ovakvih oblika rada u kulturi. Zabranjeni su povremeni poslovi, rad preko student-servisa i rad preko autorskog ugovora, a ja vas pitam tko će onda drapati karte u Lisinskom ili raditi na garderobi? - kaže Pilić. S njom se slaže i ravnateljica Klovićevih dvora Marina Viculin, čija je ustanova, doduše, iznimka od te uredbe, budući da se dijelom financira iz gradskog, a dijelom iz proračuna Ministarstva kulture. No ni Viculin ne dvoji kako bez autorskih i studentskih ugovora cijeli sustav ne može funkcionirati.

Pročelnik gradskog Ureda za obrazovanje, kulturu i sport Ivica Lovrić bio je nedostupan za komentar, baš kao i Milan Bandić i njegova zamjenica Vesna Kusin.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 16:51