DRVENO SUNČALIŠTE

ARHITEKTURA NA PLAŽI Ekološko rješenje za sunčanje u Istri umjesto betona i plastičnih ležaljki

Sunčalište je u heksagonalnom obliku, što predstavlja geometrijsku zamjenu za prirodnu konfiguraciju terena
 Neva Bizjak

Breda Bizjak osmislila je impresivno ekološko sunčalište kojim na ekološki način nudi alternativu omraženom betoniziranju obale.

Breda Bizjak rođena je u Rijeci, a arhitekturu je diplomirala u Ljubljani, gdje je 2007. osnovala arhitektonski studio BB Arhitekti, koji je 2012. osvojio Europsku nagradu za urbani javni prostor projektima koji uključuju renovaciju obala rijeke Ljubljanice. Članica je više različitih strukovnih udruženja, između ostalog i članica predsjedništva Društva arhitekata Istre.

Njeno sunčalište izrađeno je od drva i oblikovano u heksagonalnom obliku, što po njenoj zamisli predstavlja geometrijsku zamjenu za prirodnu konfiguraciju terena.

Neva Bizjak

Ovakvi drveni otoci doimaju se poput skulptura i čine svojevrsni geometrijski krajobraz.

Prvo takvo drveno sunčalište sastavljeno je iz tri različita modula i postavljeno početkom srpnja ove godine na plaži Martulina u Peroju, na obali Istre nasuprot Malom Brijunu.

"Pokušali smo pronaći alternativno rješenje uobičajenim praksama koje se više-manje u pravilu koriste betonom kao osnovnim građevinskim materijalom uređenja. Kultivacija plaža betoniranjem predstavlja ireverzibilni proces, ne postoji način vraćanja u prvobitno stanje odn. re-naturalizacije i jedan je od najozbiljnjijih problema hrvatske obale i obala općenito", ističe Breda Bizjak. Pritom ova arhitektica ponajprije ima na umu prirodnu obalu izvan urbanih naselja, koja predstavlja ono zbog čega turisti uopće dolaze.

Jakob Goldstein
Breda Bizjak

Nepovratna devastacija prirodnih i kulturnih bogatstava betoniranjem obale i nasipavanjem uz sječu šuma zbog razvoja infrastrukture i gradnje smještajnih kapaciteta, te onečišćenje okoliša predstavlja problem broj jedan te ugrožava i sam turizam, mišljenja je Bizjak.

Osim za uređenje prirodnih plaža, modularni sistem platformi za sunčanje se zbog mogućnosti prilagodbe različitim sadržajima može upotrijebiti i za uređenja prostora poput hotelskih kompleksa, kampova, svih tipova parkova i šetnjica.

Možemo li uskoro očekivati masovnu pojavu ovakvih sunčališta na obali Jadrana?

"Modularni sistem platformi smatramo alternativnim rješenjem i nikako produktom za masovnu proizvodnju s obzirom na delikatnost izvedbe i činjenicu da se rijetko nađu investitori koji su spremni cjelovito te u skladu sa održivim i ekološkim razvojem pristupiti uređenju plaža", realno zaključuje Breda Bizjak.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 13:42