ĐURO SEDER

0tvara se ‘Stablo i čovjek pod suncem‘, izložba jednog od najvažnijih hrvatskih slikara

Đuro Seder

 Boris Kovacev/Cropix
Njegova izložba organizira se u sklopu programa ‘Uskrs 2024.‘ Galerije Vladimir Filakovac, a otvorena je do 4. travnja

Izložba slika i crteža slikara i akademika Đure Sedera "Stablo i čovjek pod suncem", s umjetnikovim djelima iz zbirke Nediljka Paića, otvara se u ponedjeljak, 11. ožujka u Galeriji Vladimir Filakovac u zagrebačkoj Dubravi.
Autorica koncepta izložbe i kustosica Nevenka Šarčević izabrala je za izložbu 20 radova iz različitih razdoblja umjetnikova stvaranja od sedamdesetih godina, a sugestivnim nazivom upućuje se na simboliku povezanosti motiva stabla i čovjeka koje stremi svjetlosti još od biblijskog postanka, a koji implicira i česte Sederove motive.
Radovi pokazuju neke temeljne odlike njegova rukopisa naglašene geste i materije boje i motiva, pa se tu i slike iz znamenitog tematskog niza "Postanak" (2008.), "Crno sunce" (1997.), radovi na temu rata ("War"), "Dvoje", te oni s likom Isusa jer se od kraja 1970-ih posvetio kršćanskim temama. Izloženi crteži u različitim tehnikama nastajali su od 1970-ih i pokazuju koliko su mu bili važni i da su nerijetko prethodili slikama.
Đuro Seder, rođen je 1927. godine u Zagrebu, gdje na Akademiji likovnih umjetnosti diplomira slikarstvo 1951., a dvije godine kasnije završio je specijalizaciju za slikarstvo kod Marina Tartaglie. Nakon studija radio je kao ilustrator i tehnički urednik u novinama, u Vjesniku je bio grafički dizajner. Od 1981. do 1983. godine bio je docent, od 1983. do 1987. godine na dužnosti dekana te nakon toga radio kao redoviti profesor na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu.
Bio je jedan od pripadnika protokonceptualne grupe Gorgona, 1978. mu je tiskana zbirka pjesama "Otac iz lonca". Od 2000. godine do smrti 2022. godine bio je redoviti član HAZU-a te od 2011. i voditelj Gliptoteke HAZU.
Od osamdesetih je bio jedan od najangažiranijih slikara u crkvama i samostanima Franjevačke provincije Bosne Srebrene, radeći zidne oslike, mozaike, vitraje te ulja na platnu, a djela su mu i u drugim crkvama.
Izlagao je na brojnim samostalnim i skupnim izložbama, u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini i drugdje, a radovi su mu dio važnih javnih i privatnih kolekcija. Dobitnik je brojnih priznanja i nagrada, među kojima i Nagrada Vladimir Nazor za životno djelo (2001.), Odličje Danice s likom Marka Marulića (1996.), Nagradu za životno djelo HDLU.
Njegova izložba organizira se u sklopu programa "Uskrs 2024." Galerije Vladimir Filakovac, a otvorena je do 4. travnja, uz slobodan ulaz.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. ožujak 2024 12:42