TRENDOVI ZA SEZONU 2011.

100 % Design: Kad predmeti dišu sto posto London

Kakve će uistinu biti fotelje, sofe, police, stolovi, tapete, lampe, jastuci i sav popratni asortiman za uređenje doma pokazao nam je jedan vrlo mali, a jako probran i utjecajan sajam u Londonu

Kraj rujna na karti svjetskih događanja za ljubitelje dizajna rezerviran je za London. London fashion week, London design week te 100 % Design apsolutan su razlog za posjet britanskoj prijestolnici koja ionako uvijek obiluje zanimljivostima, događanjima i trendovima koji će kod nas tek stići.

Kupnjom avionske, kako kaže moj prijatelj, često se kupuje karta za vremeplov u prošlost ili budućnost, a posjetom jednoj od ovih manifestacija, dodala bih, doista možemo biti sigurni da vidimo budućnost.

I uistinu, vidimo kolekcije koje će tek idućeg proljeća i ljeta stići u naše trgovine, haljine, cipele i torbe koje ćemo za kojih godinu dana masovno susretati na ulicama, stolice, fotelje, sofe... kojima ćemo se diviti po časopisima i trgovinama, na kojima ćemo možda u budućnosti i sjediti, ali prečesto u njihovim plagijiranim verzijama.

A kakve će to uistinu biti stolice, fotelje, sofe, police, stolovi, tapete, lampe, jastuci i sav popratni asortiman za uređenje doma pokazao nam je 100 % Design u dvorani Earls Court u Londonu u kojem se prošlog tjedna održao najutjecajniji sajam suvremenog dizajna i interijera.

100 % London, specifičan je u odnosu na slične sajmove interijera jer je riječ o relativno malom i vrlo probranom sajmu produkt dizajna. Ondje, kao primjerice na Ambiente u Frankfurtu ili na Salone del Mobili u Milanu, nema prerazvikanih imena, nema moćnih multinacionalnih korporacija, nema rastošno uređenih štandova, nema pretencioznog glamura, nema bezimenog dizajna i previše puta viđenih stvari, a zapravo niti lošeg dizajna. Zapravo sve što je izloženo prošlo je detaljnu selekciju, a čini se kako je glavni kriterij inovativnost i dobar dizajn.

Kada bi trebali izdvojiti od svega viđenog trend koji je prisutan neosporno bi to bila samoodrživost i korištenje recikliranih materijala, a sam oblik i forma čine se posve nevažnim.

Naime, šetajući po sajmu jednaka količina je i retro namještaja u stilu moderne, funkcionalnih predmeta koji su lišeni svake dekorativnosti, kao i figurativnih dekorativnih predmeta s elementima kiča. Bilo je tako tu i drvenih kozliča presvućenih ovčjim krznom, kao i papirnatih stolica koje modularno možete sami slagati, kamenih sofa koje imititiraju i ironiziraju aristokratske fotelje, praktičnih i domišljatih tapeta, polifunkcionalnih stolića, polica i ormara te raskošnih svjetlećih instalacija od stakla.

Šarenih i monokromatskih boja, pravilnih i nepravilnih oblika... I visokog i niskog, i tapeciranog i drvenog i gumenog i plasičnog namještaja... Od kamena, keramike, preko betona, stakla i korijana do sasvim novih suvremenih materijala kojima neznate ni ime... Samo znate da sav taj namještaj neodoljivo pristaje uz ne samo temu 100 % dizajn, nego i 100 % održivo ili još bolje uz 100 % London.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 12:14