SKUPOCJENO DJELO

12 milijuna dolara: Man Rayeva ‘žena violina‘ ušla je u povijest kao najskuplja fotografija prodana na aukciji

Man Rayjeva fotografija 'Le Violin d'Ingres', Christie's 

 Angela Weiss/Afp
Crno-bijela fotografija iz 1924. godine rad je znamenitog američkog umjetnika i člana dadaističkog i nadrealističkog pokreta

Nakon što je prošlog vikenda u Christie'su postigla cijenu od 12,4 milijuna dolara, "Le Violon d'Ingres" ("Ingresova violina") Mana Raya postala je najskuplja fotografija ikad prodana na aukciji.

Crno-bijela fotografija iz 1924. godine, rad znamenitog američkog umjetnika i člana dadaističkog i nadrealističkog pokreta, dolazi iz kolekcije Rosalind Gersten Jacobs i Melvina Jacobsa, koji su ju kupili 1962. direktno od umjetnika. Sve od tada slavna "gola leđa koja evociraju violinu" nisu mijenjala vlasnika da bi, nakon smrti para, ovih dana bila ponuđena na aukciji u New Yorku zajedno s ostalim nadrealističkim djelima iz njihove zbirke.

Jacobs, bivši predsjednik i direktor robne kuće Saks Fifth Avenue, preminuo je 1993. u dobi od 67 godina, a njegova supruga Rosalind Gersten Jacobs, dugogodišnja direktorica u Macy'su, 2019. u dobi od 94 godine. Kći para Peggy Jacobs Bader izjavila je prije prodaje da svaki komad iz kolekcije "ima jedinstvenu i intimnu priču iza sebe" i odražava "veseo duh odnosa mojih roditelja", a Darius Himes, voditelj odjela fotografije u Christie'su, nazvao je Man Rayevu fotografiju "jednim od ikoničkih djela 20. stoljeća". "Ova očaravajuća nadrealistička slika rezultat je jedinstvenog i ručno manipuliranog procesa tamne komore. Doseg i utjecaj ove fotografije, istodobno romantične, tajanstvene i razigrane, zaokupljaju umove već gotovo 100 godina. Kao fotografsko djelo, ono je bez presedana na tržištu."

Fotografija, inače, nosi ime po popularnom francuskom izrazu le violon d'Ingres, što znači hobi, s obzirom na to da je francuski neoklasicistički slikar Jean-Auguste-Dominique Ingres svirao violinu u slobodno vrijeme, kada nije slikao. Manu Rayu, čije je pravo ime Emmanuel Rudnitzky i koji se divio Ingresu, za ovaj je rad pozirala njegova ljubavnica i muza Kiki de Montparnasse, jedan od najpoznatijih modela prve polovice 20. stoljeća. Nakon što je fotografija razvijena, na otisku je na njezinim leđima naslikao f-rupe violine te dao ponovno fotografirati otisak i tako stvorio jedno od najpoznatijih umjetničkih djela.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 11:53