STRIP

35 godina Dylana Doga: U Zagrebu otvorena izložba posvećena horor ikoni

Otvorenje izložbe povodom 35 godina stripa Dylan Dog u Talijanskom institutu za kulturu.
 
 Boris Kovacev/Cropix
Na mnogim crtežima su zagrebačke znamenitosti poput Džamije, Katedrale ili Ciboninog tornja

Kultni horor strip Dylan Dog o londonskom detektivu koji istražuje paranormalne pojave na našim se prostorima pojavio samo godinu dana nakon svog prvog, talijanskog izdanja 1986. i u tih više od trideset godina stvorio svoju vjernu publiku. Okrugla obljetnica Dylana Doga, njegovih 35 godina, bila je ujedno i povod za izložbu koja je u utorak otvorena u Talijanskom institutu za kulturu u Zagrebu, a kojoj je prisustvovao i jedan od crtača tog stripa Fabio Celoni. Celoni je inače dobitnik niza važnih nagrada, priredio je više od 30 izložbi, a u Hrvatskoj je strip publici najpoznatiji, osim kao crtač Dylana Doga, i kao autor naslovnica Brada Barrona.

image
Fabio Celoni, jedan od crtača stripa Dylan Dog
Boris Kovacev/Cropix

„Mislim da je Dylan Dog privlačan jer nije superjunak kao većina likova u stripu. On je običan čovjek sa svim svojim slabostima koji uspijeva učiniti nevjerojatne stvari“, rekao je Fabio Celoni koji je na otvorenju potpisivao primjerke obožavateljima ovog stripa koji je sredinom 80-ih osmislio talijanski autor Tiziano Sclavi za izdavačku kuću Sergio Bonelli Editore.

Direktor Talijanskog instituta za kulturu u Zagrebu Gian Luca Borghese istaknuo je pak kako je ova izložba posebno zanimljiva jer su na mnogim crtežima zagrebačke znamenitosti poput Džamije, Katedrale ili Ciboninog tornja.

image
Boris Kovacev/Cropix

Na zagrebačkoj izložbi u organizaciji Udruge Crtani Romani Šou mogu se vidjeti odabrane ilustracije i vrijedna hrvatska izdanja Dylana Doga. Njezin autor Slaven Gorički odabrao je "najzanimljivije uvide u svijet stripovskog junaka Dylana Doga koji nije ostavio traga samo u stripovskom miljeu, već je postao i neizostavan dio pop-kulturne baštine, horor ikona čije se ime prepoznaje i koristi u raznim medijima".

Izložba će biti otvorena do 15. listopada.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 22:50