DANAS SE OTVARA HRVATSKI PAVILJON

56. BIENNALE U VENECIJI Radovi Damira Očka na smotri posvećenoj socijalnim pitanjima

Na Bijenalu se čita uživo Marxov ‘Kapital’ deset sati dnevno, svih sedam mjeseci

Bijenale u Veneciji, 56. po redu, na čijem je čelu ove godine nigerijsko-američki kustos, pjesnik i pisac Okwui Enwesor otvoren je jučer za novinare, dok je svečano otvaranje u subotu.

Izbornik Enwesor se, već i samom postavljenom tezom, udaljio od svog prethodnika Massimiliana Gionija, koji se bavio ljudskim opsesijama kroz povijest. Enwesor na Bijenalu, koji je nazvao “Sve svjetske budućnosti”, bira umjetnike koji istražuju socijalna i politička pitanja. Dvije su polazišne točke, jedna je kompleksan način na koji je Walter Benjamin tumačio naizgled jednostavnu sliku Paula Kleea, “Angelus Novus”, a druga je čitanje Marxova “Kapitala“, u kojemu je, sumirajući Enwezora, opisana i “velika drama našeg doba”. Marxov će “Kapital” glumci čitati uživo, deset sati dnevno, sedam mjeseci trajanja Bijenala, non-stop.

Na Bijenalu ne nedostaje globalno poznatih imena, izlagat će i Andreas Gursky, široj publici poznat kao fotograf čije djelo obara rekorde na aukcijama, Chris Ofili, najpoznatiji po slici tamnopute Bogorodice, angažirana južnoafrička umjetnica Marlene Dumas, Carsten Holler, autor tobogana u našem MSU, pa Bruce Naumman...

Međutim, Enwesor je poznat i po tome da pomiče granice, odnosno, eurocentričnu pogled na umjetnost. Nagradu za životno djelo, Zlatnog lava, ove je godine odlučio dodijeliti umjetniku iz Gane koji se zove El Antasui, i kako tumači u obrazloženju nagrade, “možda je najznačajniji živući afrički umjetnik koji radi danas na ovom kontinentu”.

Da je Enewzor dobro upoznat s našom scenom, svjedoči i podatak da je na izlaganje pozvao dvoje naših umjetnika, izvan nacionalnih paviljona - Davida Maljkovića i Ivanu Muller. Maljković će u Veneciji izložiti rad koji se nastavlja na projekt “Nove reprodukcije” izložen u Vilniusu, a Ivana Muller predstavom “We Are Still Watching”, na kojoj sudjeluju samo gledatelji.

Nacionalni predstavnik ove je godine Damir Očko, umjetnik rođen 1977. godine. Kustos je Marc Bembekoff iz Pariza, a izložba “Studije drhtanja: treći stupanj” otvorit će se danas u Palazzo Pisani Veneciji.

Izlažu se dva njegova rada - “TK” te novi rad “Treći stupanj”.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. svibanj 2024 13:39