Ministarstvo kulture

800 milijuna kuna iz Fonda solidarnosti EU za zaštitu baštine oštećene potresom u Zagrebu

Ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek
 Zeljko Puhovski/Cropix
Među ostalim, mogu se prijaviti i trgovačka društva koja u kulturnom dobru obavljaju negospodarsku djelatnost

Ministarstvo kulture objavilo je Poziv na dodjelu bespovratnih financijskih sredstava za provedbu mjera zaštite kulturne baštine oštećene u potresu 22. ožujka 2020. na području Grada Zagreba, Krapinsko-zagorske i Zagrebačke županije iz sredstava Fonda solidarnosti Europske unije, a ukupna financijska alokacija u okviru poziva na dostavu projektnih prijedloga iznosi 800 milijuna kuna.

Projektni prijedlog podnosi se Ministarstvu kulture i medija, putem mrežnoga sustava https://e-prijavnice.min-kulture.hr/e-pisarnica unutar modula e-Prijavnica.
Natječajna dokumentacija dostupna je na sljedećim poveznicama: https://min-kulture.gov.hr/ i www.strukturnifondovi.hr.

Kako je istaknuto, u okviru ovoga poziva potpora će se dodijeliti za pripremu projektne dokumentacije za provedbu mjera zaštite kulturne baštine i provedbu mjera koje obuhvaćaju izvođenje radova osiguranja i stabiliziranja, te radova obnove radi provedbe mjera zaštite, kao i sve hitne radnje poduzete od dana potresa.

Pozivom će se nadoknaditi i novac za provedene hitne mjere zaštite, usluge utvrđivanja stanja, izrade snimki zatečenoga stanja i izrade dokumentacije za provedbu mjera zaštite kulturne baštine oštećene u potresu, te izvođenje radova osiguranja i stabiliziranja kulturne baštine kao mjere zaštite i očuvanja.

Mjere zaštite po ovom programu podrazumijevaju kratkoročne mjere, sanaciju štete od potresa, sprječavanje nastajanja daljnjih šteta na kulturnom dobru, osiguranje zdravlja i života ljudi i dugoročno očuvanje svih vrijednosti kulturnoga dobra.
Prihvatljivi prijavitelji su tijela državne uprave, ustanove kojima su osnivači ili suosnivači Republika Hrvatska i/ili jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave koje obavljaju djelatnost u području kulture, vjerske zajednice, udruge i organizacije civilnoga društva koje djeluju u području kulture, umjetnosti i medija te trgovačka društva u vlasništvu ili suvlasništvu Republike Hrvatske i/ili jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave koja u kulturnom dobru obavljaju negospodarsku djelatnost.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. svibanj 2024 14:15