IZLOŽBA U PULI

Adoracija Pina Silvestrea koji stoji na ružičastim oblacima, s pudlicom

Naziv je izložbe, inače, posveta glazbeniku Franku Zappi, koji je 1966. godine osnovao grupu Mothers of Invention

Za vikend je u Galeriji Poola u Puli otvorena, i traje do 4. prosinca, izložba četvero umjetnika, zajednički objedinjena pod nazivom "Ovdje se to ne može dogoditi". Galeriju vodi jedan od najboljih slikara generacije, Bojan Šumonja.

Zapravo je Šumonja, kako se može pročitati uz izložbu, na izlaganje pozvao svojeg mlađeg kolegu Pavla Pavlovića, koji je i izlagao prošle godine. Pavlović je, potom, pozvao i troje svojih kolega - Martinu Grlić, Zlatana Vehabovića i Marka Tadića - da zajedno nastupe. Kustos izložbe Mladen Lučić, također pozvan, potom je s pravom pomislio kako je zapravo Tadića teško spojiti s ostalo troje, koji se mogu svesti pod neodređen nazivnik Novih figuracija.

Međutim, sam Pavlović piše da je razlog okupljanja ovih umjetnika njihova zajednička sklonost kolažiranju. Naziv je izložbe, inače, posveta glazbeniku Franku Zappi, koji je 1966. godine osnovao grupu Mothers of Invention, a njihov prvi album, čuveni Freak Out, sadržavao je i skladbu s nazivom "It can't happen here".

Pavle Pavlović, umjetnik mlađe/srednje generacije, dakle, prizore koje slika pronalazi po društvenim mrežama, digitalnim kanalima, ali i opskurnijim zakucima interneta. Mnogi od njih, ne i svi, pružaju tihi osjećaj jeze, prijetnje. Njegovi su radovi spoj realnog i nadrealnog. Jedan od radova na izložbi zove se, tako, primjerice, "Adoracija Pina Silvestrea".

Pino Silvestre, nazvan po mirisu za muškarce koji je bio posebno popularan sedamdesetih godina, protagonist je već jednog ranijeg njegovog platna, također drži pudlicu u ruci, u kratkim je hlačama, sa sandalama, upečatljivih naočala i razbarušene kose. Na slici, adoracija, motivu poznatom iz povijesti umjetnosti, dvojica mu se pred njim klanjaju, a on je s pudlicom na ružičastim oblacima...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 21:49