UMJETNIČKA INSTALACIJA

Ako ovih dana prolazite Zrinjevcem, neka vas ne začudi kako je osvijetljena zgrada u Hebrangovoj 1. Evo o čemu je riječ

Zrinjevac, NMMU

 Goran Vranic/
Svjetlosnu je instalaciju priredio argentinski umjetnik Juan Ignacio Cabruja u okviru ovogodišnjeg Međunarodnog bijenala suvremene umjetnosti Bienalsur

Svi koji su se 6. prosinca zatekli na zagrebačkom Zrinjevcu mogli su uživati u svjetlosnom spektaklu koji je, u suradnji s Nacionalnim muzejom moderne umjetnosti na pročelju NMMU/palače Vranyczany-Dobrinović priredio argentinski umjetnik Juan Ignacio Cabruja u okviru ovogodišnjeg Međunarodnog bijenala suvremene umjetnosti Bienalsur https://bienalsur.org/en.

"Nakon potresa koji je pogodio Hrvatsku 2020., NMMU, kao i mnoge druge institucije u zemlji, zatvorio je svoja vrata za javnost kako bi započela cjelovita obnova zgrade. U tom kontekstu, umjetnik Juan Ignacio Cabruja na pročelju muzeja intervenira svjetlosnom instalacijom kojom na oplošju zgrade čini vidljivim proces koji se odvija u njenoj unutrašnjosti", kaže kustosica ovog projekta Benedetta Casini. "Site-specific u prostornom i konceptualnom smislu, rad je zamišljen kao crescendo koji je, simulirajući električni kvar, ritmički konfiguriran u harmoničnu kompoziciju koja zadire u okolno urbano okruženje. Muzej odašilje signale nesavršene vitalnosti i, odbijajući pomiriti se sa svojim stanjem, pogreške i nezgode pretvara u oruđe kojim stvara intimnu vezu s gradom i njegovim stanovnicima".

image

Instalacija na pročelju NMMU

Goran Vranić
image

Benedetta Casini i Juan Ignacio Cabruja

Goran Vranić

Pročelje trenutno iseljenog Nacionalnog muzeja moderne umjetnosti sijat će atraktivnim umjetničkim svjetlom do 31. prosinca svaki dan od prvog mraka u 16.30 sati do 7.00 sati ujutro.

image

Pročelje muzeja

Goran Vranic/
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. svibanj 2024 18:01