RAZGOVOR S UGLEDNIM ARHEOLOGOM

Aleksandar Durman: Dokazat ću da su Vinkovci najstariji europski grad

 Goršić/CROPIX
Vinkovci su arheološki eldorado. Sva iskopavanja koja se vode izuzetno su važna u širom, europskom kontekstu, a cijeli proces nije još ni blizu kraju

Od pedeset komada luksuznog srebrnog posuđa iz četvrtog stoljeća koji su pronađeni u Vinkovcima, u ostavi koja se nalazila neposredno uz vinkovačku Namu na adresi Duga ulica 26, dio se može vidjeti u Muzeju za umjetnost i obrt na izložbi koja je otvorena do 10. lipnja. Ostali su predmeti na restauraciji i previše su krhki da bi ih se izložilo.

Riječ je o jednom u nizu važnih arheoloških otkrića u ovom gradu:

- Vinkovci su arheološki eldorado. Sva iskopavanja koja se vode izuzetno su važna u širom, europskom kontekstu, a cijeli proces nije još ni blizu kraju - govori nam poznati arheolog Aleksandar Durman s Filozofskog fakulteta.

Koncentracija vojske

Naime, Durman zajedno sa skupinom stručnjaka iz vinkovačkog muzeja i regije upravo dovršava rad na opsežnom projektu koji će obuhvatiti sve važnije pronalaske u Vinkovcima. Riječ je o knjizi pa onda i izložbi (vrlo vjerojatno u Arheološkom muzeju) koji obuhvaćaju vinkovačku prapovijest i povijest od najranijeg neolitika do početka 20. stoljeća. Radni je naziv “Najstariji europski grad - Vinkovci” ili “Europski Jerihon”: - Naziv govori o tome da je arheološkim iskopavanjima u ovom gradu utvrđen neprekinuti kontinuitet naseljavanja tijekom više od osam tisuća godina. Nema ni jednog naselja u Europi s tako dugim i kontinuiranim tragovima življenja. Naselje počinje živjeti u vrijeme najranijeg neolitika, s prvim europskim zemljoradnicima 6200. g. pr. Krista i kroz čitavu prapovijest i ranu povijest nema ni 50 praznih godina u kontinuitetu. A prilikom istraživanja, središte ovog grada neznatno se pomiče, ali i brzo vraća na početnu poziciju. Naime, rupe brojnih zemunica, ukopane do metar i pol, nisu dopuštale da na njima nasljednici odmah grade nadzemne kuće, pa su pomicali svoje središte u stranu, da bi se već njihovi nasljednici vraćali na sanirano tlo prvog središta - kaže Durman.

Najavljuje i nova otkrića vinkovačkih arheologa. Nedaleko od ranokršćanske bazilike u blizini grada moguće je da je bila vila jednog od rimskih careva, Valentinijana, koji je rođen u Vinkovcima, a mnogi ga, kaže ovaj arheolog, smatraju posljednjim velikim rimskim carom. (U Vinkovcima je rođen još jedan rimski car, njegov brat Valens). Rimska granica na Dunavu je bila najugroženija granica imperija. s najvećom koncentracijom rimske vojske u cijelom carstvu. Tako su i gradovi uz rimsku granicu poput Vinkovaca (u to doba Colonia Aurelia Cibalae) sa stalnom prijetnjom od naroda s istoka imali veliku stratešku važnost, a iz njih je nerijetko, uz potporu panonskih legija, postavljan car.

Nestabilno područje

Za iskopavanja u ovom gradu, napominje Durman, važno je i ime arheologinje Ivane Iskre Janošić, koja je dugi niz godina radila u Gradskom muzeju i koja je prije 47 godina uspjela izboriti zaštitu svakog položaja u gradu kao arheološke cjeline koja se mora istražiti prije nego što na tom mjestu počne građevinska preinaka.

Dosadašnjim otkrićima arheologa najnovijim se istraživanjima sada pridružilo i ono njihova mnogo mlađeg kolege Šime Vrkića (iz privatne arheološke tvrtke Geoarheo d.o.o. koju vodi arheolog Goran Skelac) i njegova tima. Vrkić do posljednjeg trenutka nije mogao vjerovati da se pred njegovim očima odvija tako važan pronalazak posuda različitih oblika među kojima su srebrni pladnjevi, tanjuri, zdjele, vrčevi, čaše i žlice, iz rimskog razdoblja.

Nije čudno da je vrijedno posuđe pronađeno sakriveno u ostavi. Četvrto je stoljeće u panonskom prostoru bilo izuzetno nestabilno, s čestim upadima preko Dunava germanskih i istočnih naroda, pa se sve moralo skrivati pred njihovim navalama.

Ogrlica od perla

U ovom je burnom razdoblju živjela i žena čiji je kostur prošlog ljeta pronađen u rimskom bunaru, s nizom vrijednih predmeta i dva zlatnika rimskih careva iz Vinkovaca: - Teško bi bilo pretpostaviti da je netko prastanovnicu Vinkovaca bacio s tako vrijednim blagom. Vjerojatno se sama bacila kako blago ne bi došlo nekome u ruke - kaže.

Također, u centru Vinkovaca su prije dva mjeseca dana pronađena i četiri groba, od kojih je jedan najvjerojatnije dječji, djevojčice od deset godina, s ogrlicom od staklenih perla oko vrata. Pronađeno je i još nakita te posuda, balzamarij, u kojoj su se uz pokojnika stavljala mirisna ulja.

Najranija ljevaonica

Kako arheolozi s točnošću otkrivaju starost pronađenih predmeta? - Rade se analize radioaktivnog ugljika u zaostalom organskom materijalu (često drveni ugljen) koji je precizno izvađen iz istraživanih slojeva, a njime se starost može utvrditi na plus minus 25 godina. Većih varijacija danas od toga nema - kaže Durman. Rade se i korekcije i drugim mjerenjima. Durman je prvi put došao u Vinkovce na istraživanje kao asistent 1977. Ostao je šest mjeseci, kasnije se često vraćao. Od početka je shvatio kako je riječ o izuzetnoj lokaciji.

U Vinkovcima još ima dijelova neistraženog naselja kasne faze vučedolske kulture. Iz tog je razdoblja, na današnjem položaju hotela Slavonija, Durman uspio ući u trag i ostatku ljevaonice, odnosno našao je tragove, kako kaže “najranije serijske proizvodnje metala u svjetskim relacijama”, koji datiraju u razdoblje između 3000. i 2600. g. pr. Kr. U njoj je pronađena i posuda za čiji je ukras naknadno shvatio da je riječ o najstarijem europskom kalendaru, s obilježenom astralnom simbolikom, Orion. Po simbolici znakova s posude uredili su šetnicu.

Najavljuju se i nova, važna otkrića u ovom gradu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 16:26