INCIDENT U VATIKANU

Američki turist razbio 2000 godina stari kip. Razlog? Nisu mu dali da posjeti papu Franju

Braccio Nuovo i neke od skulptura koje se nalaze u muzejima Vatikana

 Maria Laura Antonelli/agf/Shutterstock Editorial/Profimedia/Maria Laura Antonelli/agf/Shutterstock Editorial/Profimedia
U navedenom muzeju nalazi se oko tisuću povijesnih skulptura, prvenstveno bista, uključujući portret rimskog cara Augusta

"Želim se susresti s papom", uzviknuo je američki turist tijekom posjeta vatikanskog muzeja Chiaramonti te na pod počeo bacati biste, neke od njih stare su dvije tisuće godina, piše La Repubblica.

Do incidenta je došlo pri posjetu turista muzeju u kojem su izložene skulpture iz doba Grka i Rimljana. Umirovljeni muškarac iz Amerike u bijesu je biste s polica bacio na pod.

Zaustavila ga je vatikanska policija te ga predala talijanskoj policiji, poručili su putem službene izjave iz Vatikana. Protiv njega podnesena je prijava, a potom je pušten na slobodu. Prema riječima inspektora, muškarac se nije opirao, no izgovarao je nerazumne rečenice. Muškarac navodno pati od psihičkih tegoba te je u prošlosti bio prijavljivan zbog opscenih radnji.

Riječ je o muškarcu rođenom u Egiptu, koji posjeduje američku putovnicu, a boravi u Portugalu, piše La Repubblica.

Oštećeni su portret starca i bista mladića, vjerojatno princa iz obitelji Konstantina (II-IV. stoljeće). Umjetnine su poslane u konzervacijski laboratorij. Oštećeni su nos i uho jedne biste te baza druge, otkriva La Repubblica. Fragmenti skulptura su sakupljeni, a oštećenja će se pokušati sanirati. Stručnjaci procjenjuju da će rad na bistama trajati od tristo do tristo pedeset sati te koštati oko 15 000 eura.

U navedenom muzeju nalazi se oko 1000 povijesnih skulptura, prvenstveno bista, uključujući portret rimskog cara Augusta, piše Art Net.

Otkad je Vatikan ponovno otvoren za turiste potencijalna šteta za kulturno nasljeđe je porasla. Naime, poznate Španjolske stupe našle su se na udaru nemarnih vozača skutera i sportskih auta.

Vatikan ima video nadzor, a muzejsko osoblje uključeno je u treninge koji ga uče kako se nositi sa sukobima, no neki propituju jesu li date mjere zaštite dovoljne. 2025. godine crkva slavi Jubilej pa se očekuje još veći broj hodočasnika. Za sljedeći tjedan najavljen je sastanak o sigurnosnim pripremama ususret Svetoj godini, piše Messaggero.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 07:55