Kvadratura

Ana Knifer: Izložba u Neue Galerie u Grazu prva je tatina retrospektiva u tom dijelu Europe

Ana Knifer
 Ivan Posavec
Izostanak otvorenja izložbe izazvao je određenu frustraciju. Napraviš posao i odlaziš, a ne znaš hoće li publika vidjeti izložbu

Od smrti Julija Knifera 2004. godine, njegova kći Ana brine se za očevu ostavštinu. Knifer je jedan od najznačajnijih hrvatskih umjetnika 20. stoljeća. - Planirala sam se time baviti pet godina, ali prebacila sam desetljetku. Projekti se nižu - kaže Ana koja je u vrijeme pandemije organizirala očevu retrospektivu u Neue Galerie u Grazu.

- Izložba 'Bez kompromisa' trebala se otvoriti još prošlog proljeća, no otvorena je tek uoči Božića. I samo je dva tjedna bila otvorena za publiku. Pripreme su bile otežane zbog potresa, morala sam iseliti tatin atelje, ali pandemija nas nije pretjerano pogodila u samoj organizaciji. Tek je izostanak otvorenja izazvao frustraciju. Napraviš posao i odlaziš, a ne znaš hoće li i kada publika vidjeti izložbu. Interes je velik, pa se nadam da će se izložba produžiti. To je prva velika tatina retrospektiva u tom dijelu Europe - kaže Ana.

Izložba je rađena u suradnji sa zagrebačkim MSU-om, a kustosica izložbe je Rada Iva Janković. To je četvrta Kniferova izložba pod nazivom "Bez kompromisa".
- Ova se najviše razlikuje od zagrebačke. U kolekciji Neue Galerie nalazi se serija tatinih radova iz 1970-ih koji su izloženi i daju naglasak na Arbeitsprozess iz drugačijeg kuta nego u Zagrebu - objašnjava Ana i dodaje kako se u Grazu, u muzeju Muwa, u ožujku otvara još jedna izložba Julija Knifera.

U potresu koji je pogodio Zagreb stradao je i umjetnikov atelje u Amruševoj ulici. - Uspjeli smo spasiti gotovo sve iz ateljea, stradao je dio zbirke plakata. Gradski ured za kulturu i Ministarstvo kulture ponudili su pomoć u zbrinjavanju, ali uspjela sam sve riješiti uz pomoć obitelji. Nadam se da ću i obnovu riješiti samostalno, kao i svi ostali građani - odlučna je Ana, koja je najavila i da se trenutno u New Yorku priprema knjiga koja je fokusirana na specifičnu seriju Kniferovih kolaža iz 1959./1960. godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 10:35