BANKROTI SLAVNIH

Annie Leibovitz je dužna 40 milijuna dolara. Je li kriva ona ili njezin računovođa?

Pred njezinim objektivom spremno su pozirali najpoznatiji glumci, pjevači i političari našeg doba. U pedesetoj godini života američki Kongres dodijelio joj je titulu američke živuće legende

Pred njezinim objektivom spremno su pozirali najpoznatiji glumci, pjevači i političari našeg doba. U pedesetoj godini života američki Kongres dodijelio joj je titulu američke živuće legende. Oni koji su joj pozirali nisu štedjeli novac. Navodno je za fotografiju uzimala sto tisuća dolara, a za dan snimanja i po šezdeset tisuća dolara. U Vanity Fairu godišnje je zarađivala dva milijuna dolara. Vrtoglave iznose dobivala je za povremena snimanja ekskluzivnih kampanja velikih korporacija, primjerice, American Expressa, Gapa, Walta Disneya...

Bez obzira na sve, najslavnijoj i najbolje plaćenoj fotografkinji svijeta Annie Leibovitz prošle se godine zamalo dogodilo da izgubi prava na sve svoje fotografije jer nije bila u stanju vratiti pozajmicu od 15 milijuna dolara koliko joj je posudila financijska udruga Art Capital Group. Kako se mogla dovesti u situaciju da joj prijeti bankrot, pitali su se mnogi.

Turneja s Rolling Stonesima

Rođena 1949. godine u Connecticutu, kao treće od ukupno šestoro djece u obitelji instruktorice plesa i poručnika američke vojske, prve fotografije snimila je kao dijete na Filipinima, gdje joj je otac bio stacioniran. Strast je nikad nije pustila, no profesionalno se tim poslom počela baviti 1970. u netom pokrenutom Rolling Stoneu. Talentirana i ambiciozna brzo je napredovala do mjesta glavne fotografkinje, no svejedno je 1975. nakratko zamrznula status kako bi snimala turneje Rolling Stonea. Pet godina kasnije, 12. prosinca 1980., snimila je svoju najpoznatiju fotografiju. Uredništvo Rolling Stonea ju je poslalo da snimi Johna Lennona i Yoko Ono, koji su upravo izdali zajednički album “Double Fantasy”. Leibovitz je htjela fotografiju na kojoj su oboje goli. Lennon je spremno skinuo odjeću, ali je Yoko Ono odbila. Tako je snimila fotografije golog glazbenika stisnutog u fetusnom položaju uz partnericu. “Precizno si uhvatila bit našeg odnosa”, navodno joj je poslije rekao Lennon. Pet sati kasnije John Lennon je ubijen. Prije nekoliko godina upravo je ta naslovnica Rolling Stonea u izboru American Society of American Editors proglašena najboljom naslovnicom druge polovice 20. stoljeća.

Godine 1983. izdala je prvu knjigu fotografija jednostavnog naziva “The Photographs” i prešla u Vanity Fair gdje nastaju njezini živopisni, pomno režirani editorijali i naslovnice najslavnijih ljudi svijeta; gole Demi Moore u visokom stupnju trudnoće ili Whoopi Goldberg u kadi mlijeka. Manje više svi koji nešto znače nastojali su da baš ona bude zadužena za njihova snimanja. Nju su odabrali Katie Holmes i Tom Cruise za prve snimke netom rođene Surie, a fotografirala je i političare: kabinet Georgea W. Busha, Madeleine Albright i Billa Clintona.

Ljubav života

“Ne volim riječ celebrity. Uvijek me više zanimalo to što rade, nego to što su oni i nadam se da to moje fotografije pokazuju”, rekla je.

Cijelu njezinu karijeru prate nagrade, izložbe, odlikovanja, a pronašla je i sreću u ljubavnom životu kad je 1989. snimala Susan Sontag u povodu izlaske njezine knjige “AIDS and its Metaphors”. Kasnije će o tom trenutku ispričati: “Sjećam se da smo izašle na večeru, a ja sam se preznojavala i nisam mogla suvislo govoriti. Susan mi je u jednom trenutku rekla: ‘Dobra si, ali možeš biti i bolja’”.

Utjecaj angažirane intelektualke bio je golem: samo zbog nje, priznala je, otišla je u okupirano Sarajevo 1993. Poticala ju je i da se okrene od svijeta celebrityja, pa je tako nastala knjiga “Women” (1999.) u koju su uvrštene i slike “običnih” ljudi. No, njihova veza je ostala tajnom sve do smrti Susan Sontag 2004. godine od posljedica raka dojke.

Prvi put na sudu

Nakon njezine smrti, Leibovitz izdaje knjigu: “A Photographer’s Life: 1990-2005” u koju su, uz slike slavnih, uvrštene i osobne fotografije: roditelja, braće i sestara, nećaka, djece (djevojčicu Sarah rodila je 2001. godine a blizance Susan i Samuelle rodila joj je surogat majka pet godina kasnije) i Susan Sontag. “Sjećanja u fotografijama”, tako je opisala knjigu posvećenu životnoj ljubavi i netom preminulom ocu.

“Nemam dva života. Samo jedan”, napisala je u predgovoru u kojem je i otkrila i narav svoje veze sa Sontag. “Knjiga govori o mnogo priča. Sa Susan to je bila ljubavna priča”.

Upitana o tome u intervju za San Francisco Chronicle, rekla je: “Ljubavnica mi se čine prikladnom riječi. Zovite nas ‘ljubavnicama’. Volim tu riječ: ljubavnice.”

Ni za oca ni za Susan nije štedjela novca za bolničke troškove, što je u SAD-u ogroman izdatak čak i za bogate. No, nije vjerojatno da je to dovelo do bankrota. Problemi s financijama postali su javni 2008. godine, kad je završila na sudu zbog navodnih dugovanja od 715 tisuća dolara. Nakupilo se tu neplaćenih poreza, troškova propalog izdavačkog pothvata i potraživanja za iznajmljivanje skupe opreme, a na naplatu su došli i zaostaci od renoviranja kuća u Greenwich Villageu, koje je kupila 2003. Tijekom radova na kućama slomljen je zid susjednog imanja, susjed ju je tužio za 15 milijuna dolara, a ona je kupila cijelo njegovo imanje za 1,9 milijuna. Često je izlazila iz budžeta za snimanje, za što je sama snosila troškove. Gomila novca koja se slijevala otvorila je apetit za ekstravagantne, rasipne eskapade ali, tvrde upućeni, samo kad je posao u pitanju.

Katalog kao jamstvo

Voda joj je 2008. izgleda došla do grla, pa je pokucala na vrata Art Capital Group, organizacije specijalizirane samo za one koji posjeduju umjetnine. Lebovitz je od njih pozajmila 15,5 milijuna dolara. Kao svi obični smrtnici, vjerovala je da će kreditom uspjeti premostiti financijske probleme. Kao jamstvo ponudila je sve svoje nekretnine te prava na katalog sa svim fotografijama, nastalim tijekom 40 godina karijere.

Godinu dana kasnije dug se s kamatama i zbog nepodmirenih rata popeo na 24 milijuna. Barem su tako tvrdili u Art Capital Group. Završili su na sudu, a teške riječi pale su s obje strane.

Nakon nekoliko mučnih mjeseci u ožujku ove godine je objavljeno kako je Leibovitz “spašena”. Dug je “otkupila” kompanija Colony Capital. Detalji ugovora nisu objavljeni, ali odlučeno je da će baš oni postati njezin “jedini financijer koji će s njom raditi na svim budućim projektima”. U zamjenu Leibovitz je zadržala postojeća autorska prava. Nije trebalo dugo da se dozna kako je ugovor koji je potpisala sa Colonyjem ‘težak’ čak 40 milijuna dolara. Otkrio je to njezin nekadašnji financijski savjetnik Kenneth I. Starr uhapšen u New Yorku zbog malverzacija.

Ovaj put se Leibovitz odmah oglasila: “Nisu me iznenadile vijesti o tom hapšenju i nastavit ću s velikim interesom pratiti priču.”

Gori od rasipnih zvijezda, čini se, samo su njihovi računovođe.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 04:25