‘Oni‘ u Rijeci

Ante Tomić o Tisji Kljaković: ‘Na karikaturama nema neba, likovi su obično u interijeru i nisu više mršavi...‘

Tisja Kljakovic Braic

 Vojko Basic/Cropix/Cropix
U Galeriji Kortil otvara se velika ljetna izložba ‘Spomenik živom čoviku‘

U Galeriji Kortil otvara se velika ljetna izložba "Spomenik živom čoviku" akademske slikarice, spisateljice i ilustratorice Tisje Kljaković Braić. Otvorenju, koje će se održati u srijedu 13. srpnja u 20 sati i organizirano je samo uz pozivnice, prisustvovat će autorica. Izložba će za javnost biti otvorena od 14. srpnja do 4. rujna.

Na izložbama autorica, u čiji je rad publika dobila uvid putem Facebooka, osim karikature, predstavlja svoj slikarski opus kojim je na likovnoj sceni prisutna već dvadesetak godina. Ovom je činjenicom i Ante Tomić započeo svoj tekst u katalogu riječke izložbe: "Opus je Tisje Kljaković Braić dvostruk. Na jednoj strani su slike i skulpture, vrlo poetične. Opazite samo koliko je neba na njima. Dvije trećine slike katkad je samo arija, vjetar i oblaci. Pred tim praznim prostranstvom ljudi su sitni, beznačajni, gotovo bestjelesni…… S druge strane opusa ove autorice su karikature. Tu nema neba, likovi su obično u interijeru i nisu više mršavi. Njih dvoje, jednostavno nazvani "Oni"…"

image

Spomenik živom čoviku

Goran Vranic/

"Spomenik živom čoviku", skraćeno je i ponešto izmijenjeno izdanje izložbe koja je prošle godine bila postavljena u Klovićevim dvorima u Zagrebu. O toj izložbi Ema Botica kaže:

"Klovićevi dvori bili su puni posjetitelja, u prvome dijelu prevladavali su tišina i promišljanje, u drugome smijeh i tihi razgovori. Jedan dio izložbe poticao je poniranje u sebe, a drugi, u još jednom činu zbližavanja pred umjetninom, komunikaciju sa svojim bližnjim. Toliku posjećenost nije zabilježila izložba predivnog i cijenjenog Bukovca, a izložbe manje poznatih slikara redovito odišu tišinom i samoćom. Ima i ta tišina i samoća svoje draži, umjetnost i treba ostati vjerna introspekciji, ali čovjekova intima, privatnost ne sastoji se samo od njega samoga. U privatnost su uključeni svi oni koji su mu najbliži, a tu je dimenziju Tisja ponovno otkrila i probudila svojim stvaralaštvom. Možda nije problem u običnom čovjeku, ta Tisja mu je "digla spomenik". Kada umjetnost nauči stvarati i za svakodnevnog čovjeka, možda će onda i on pokušati bolje razumjeti i druge strane umjetnosti."

image

Zagrljaj

Goran Vranic/

Nakladnička kuća Fraktura 2018. je godine izdala Tisjinu knjigu karikatura "Oni" koja je od tada otisnuta u pet izdanja, a 2021. godine izdana je i nova knjiga karikatura "Oni 2". Tisjin književni prvijenac "U malu je uša đava", u drugom proširenom izdanju obogaćen je ilustracijama, te dvije godine drži prvo mjesto na popisu najprodavanijih hrvatskih izdanja (prema podacima hrvatskog portala za knjigu i kulturu čitanja Moderna vremena).

Galerija Kortil će tijekom izložbe "Spomenik živom čoviku" raditi po ljetnom radnom vremenu, svakog dana (osim praznika) od 9 do 12 sati te od 18 do 21 sat. Ulaz će se naplaćivati 20 kn.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. travanj 2024 20:34