NASTAVLJAJU SE KRITIKE

APEL PLESAČA 'Ne postoji mogućnost da se u našoj struci zadovolji predloženi minimalni cenzus'

Martina Tomić
 Facebook

Najveći dio umjetničkih udruga, kako smo već pisali, pobunio se protiv uvođenja minimalnog cenzusa koji se može pronaći u nacrtu prijedloga Zakona o obavljanju umjetničkih djelatnosti Ministarstva kulture, a po kojemu oni koji u protekle tri godine ne zarade minimalno četiri tisuće kuna mjesečno ne mogu više dobivati beneficije članstva u Hrvatskoj zajednici samostalnih umjetnika, odnosno staž i socijalno.

Svako je područje, pritom, specifično, pa su tako svoje primjedbe poslali i iz plesne zajednice, iz koje jasno tvrde: većina neće zadovoljiti minimalni cenzus.

Kako nam tumači Martina Tomić, predsjednica UPUH-a, Udruge plesnih umjetnika Hrvatske: “Naš je prijedlog da se uopće ne uvede minimalni financijski cenzus, zbog smanjenog financiranja javnih potreba lokalnih zajednica u kulturi za samostalne umjetnike te nepostojanja tržišta rada u izvedbenim umjetnostima. Ne postoji mogućnost da se zadovolji trenutno predloženi minimalni cenzus.”

Nezavisna scena

Ovo je, naime, drugi potez Ministarstva kulture koji se među dijelom kulturne scene tumači i napadom na nezavisnu scenu. Naime, mnogim je nezavisnim skupinama smanjena dotacija Ministarstva kulture nakon čega su održali prosvjed “Dosta je rezova!”. A dobar su dio samostalnih plesača upravo protagonisti te, nezavisne scene. Zbog specifične prirode svojeg posla, i činjenice da je tijelo instrument njihova rada, predlažu, već neko vrijeme, i “ostvarivanje prava po osnovi obavljanja umjetničke djelatnosti: beneficirani radni staž za suvremene plesne umjetnike”.

Dodaju i kako bi “novi Zakon trebali pratiti i komplementarni propisi i prateći pravilnici; mjere za razvoj umjetničkog tržišta i stvaralaštva, porezne olakšice i sl”.

Plesači, dalje, smatraju da se u obavljanju djelatnosti od kojih zarađuju trebaju uzeti u obzir i “umjetničke vještine koje obavlja i provodi kroz vlastitu praksu, odnosno da se podučavanje tretira kao umjetničko djelo, kao što su koreografski laboratorij, plesni praktikum, radionice, predavanja i izdavanje publikacija u području djelovanja umjetnika”.

Udruga Puls

Pismo zajedno s UPUH-om potpisuje i Puls strukovna udruga, čija je predsjednica Petra Valentić. Kao i mnogo drugih udruga, slažu se da su prijedlozi nerealni. Da su prijedlozi Zakona nerealni, smatraju i druge udruge umjetnika, koje su se javno oglasile. Podsjetimo da je Ministarstvo dalo prijedlog i za maksimalni iznos koliko netko može zaraditi, a da ne gubi pravo na doprinose. U Zakonu se tako navodi: “Autor može steći pravo na uplatu doprinosa za obvezna osiguranja iz sredstava državnog proračuna ako je u tri godine koje prethode godini u kojoj podnosi zahtjev za uplatu doprinosa ostvario ukupni bruto prihod od samostalne djelatnosti u iznosu manjem od 60 prosječnih bruto plaća”.

Iz Ministarstva su rekli da je riječ o prijedlogu upućenom na raspravu, ne o konačnom odgovoru.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. travanj 2024 02:26