HYDE PARK

ARHITEKT IZ ČILEA HRVATSKOG PODRIJETLA Smiljan Radić novi je autor Serpentine paviljona

 Peter Macdiarmid / Getty

Arhitekt Smiljan Radić, Čileanac hrvatskog podrijetla, ove će godine biti autor Serpentine paviljona koji ljeti stoji u Hyde parku u Londonu, uz istoimenu galeriju. Projekt je krenuo na inicijativu jednog od najpoznatijih kustosa svijeta, Hansa Ulricha Obrista, a paviljon grade najveći arhitekti koji prije toga nisu imali prilike graditi u Engleskoj.

Radiceva struktura, čije je otvorenje planirano 26. lipnja na površini od oko 350 četvornih metara na tratini ispred Galerije, bit će poluprozirnog, cilindričnog dizajna koji podsjeća na školjku položenu na goleme lučke stijene. Osmišljen kao fleksibilan, višenamjenski objekt s kafićem, Paviljon će za posjetitelje biti otvoren ukupno četiri mjeseca, tijekom kojih će se tamo odvijati poseban galerijski program site-specific događanja koja pod nazivom "Noć u parku" objedinjuju umjetnost, poeziju, glazbu, film, književnost i teoriju.

"Volim krhke konstrukcije koje nemaju nikakve korijene u povijesti arhitekture", pojasnio je Radic ishodište svoje ideje.

Arhitekt u Latinskoj Americi poznat po građevinama zapanjujuće originalnosti u kojima spaja prirodne i umjetne elemente, Radic smatra da suvremena arhitektura preveliki naglasak stavlja na površinu i vizualni dojam. "Mnogo me više zanima sposobnost arhitekture u stvaranju ambijentalnog ozračja koje u sebi objedinjuje buku, blijedo svjetlo, zaustavljenu prašinu ili neuobičajenu temperaturu", kazao je.

Njegova građevina, najavljena kao "jedna od najneobičnijih struktura koje je Kensington Gardens ikad vidio", prati prošlogodišnji Paviljon japanskog arhitekta Soua Fujimota, koji je posjetilo gotovo 200 tisuća ljudi.

Otvaranje paviljona predviđeno je za 26. lipnja. Paviljon su do sada radili Daniel Libeskind, Toyo Ito, Oscar Niemeyer, Rem Koolhaas, Frank Gehry i drugi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. svibanj 2024 16:42